Sessiz katil hipertansiyon: Her gün bir uçak dolusu insan ölüyor

Beykent Üniversitesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Hakan Karpuz, hipertansiyonun dünya genelinde her yıl 9 milyondan fazla insanın ölümüne neden olduğunu belirterek, bu hastalığın “sessiz katil” olarak adlandırılmasının tesadüf olmadıını vurguladı. Prof. Dr. Karpuz, Türkiye'de ise her gün bir uçak dolusu insanın hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti.


  • Oluşturulma Tarihi : 18.05.2024 02:30
  • Güncelleme Tarihi : 17.05.2024 12:12
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sessiz katil hipertansiyon: Her gün bir uçak dolusu insan ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde 1 milyardan fazla yetişkin yüksek tansiyona sahip ve bu sayının 2025 yılına kadar 1.5 milyara ulaşması bekleniyor. Prof. Dr. Karpuz, hipertansiyonun kalp hastalıkları, felç ve inme gibi ciddi sağlık sorunlarının önde gelen risk faktörlerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Her yıl hipertansiyon 9 milyon insanın ölümüne neden oluyor. Bu rakamlar gerçekten korkutucu ve önlenebilir bir durum” dedi.

Prof. Dr. Karpuz, Dünya Hipertansiyon Günü’nün sağlık açısından bu kadar önemli bir konuda farkındalığı artırmak için özel bir gün olduğunu belirtti ve rutin tansiyon kontrolünün önemini vurguladı. “Bir hastalığı tedavi etmek için önce o hastalığın teşhisini koymak lazım. Hipertansiyonun maalesef hiçbir belirtisi olmayabiliyor. O yüzden düzenli olarak kan basıncımızı kontrol ettirmeliyiz. Bu, kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunları önleyebilir” dedi.

EN BÜYÜK ÖLÜM FAKTÖRÜ: HİPERTANSİYON

Yapılan araştırmalara göre hipertansiyon, dünyada diğer ölüm sebeplerinden daha fazla ölüme neden oluyor. Prof. Dr. Karpuz, “En büyük ölüm faktörü yüksek tansiyon. Aynı zamanda felç ve inmenin en önemli nedenlerinden biri de bu. Her gün bir uçak düşüyor gibi düşünün. Her gün bir uçak dolusu insan hipertansiyon nedeniyle ölüyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Karpuz, sağlıklı olduğunu düşünen her üç kişiden birinin bilmediği halde hipertansiyon hastası olduğunu belirterek, “Bugün sokağa çıksak hiçbir sağlık problemi yaşamadığını söyleyen her 100 kişiden 30'unun tansiyonu yüksek çıkar. Bu nedenle tansiyonumuzu düzenli olarak ölçtürmeliyiz” dedi.

Prof. Dr. Karpuz, hipertansiyon tedavisinde yaşam tarzı değişikliğinin önemini vurguladı. “Hipertansiyonun birinci kuralı ilaç değildir, yaşam tarzı değişikliğidir. Tuz tüketimini azaltmak, sigarayı bırakmak, kilo kontrolü sağlamak ve düzenli egzersiz yapmak tansiyonu kontrol altına almak için çok önemlidir. Düzenli olarak tansiyonumuzu ölçtürmek de hayati öneme sahiptir” diye ekledi.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ