Sigara öldürür!

Yarın '9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü' fakat ülkemizde her geçen gün sigara kullanan sayısı artıyor. Dünya'da 1.3 milyar kişi sigara kullanırken Türkiye'de ise bu rakam 15 milyonu buluyor. Hem size hem de çevrenize zararlı olan sigara, hem kullanıcıya hem de civarında bulunanlara ölüm saçıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 08.02.2016 10:03
  • Güncelleme Tarihi : 08.02.2016 10:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sigara öldürür!

ONURHAN ALPAGUT - Yarın "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" kutlayacağız fakat Dünya'da ve Türkiye'de sigara kullanan sayısı her geçen gün sayısı artıyor. Dünya'da 1.3 milyar kişi aktif sigara kullanıcısıyken Türkiye'de bu rakam 15 milyonu buluyor. Sigara, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50'in üzerinde hastalığa sebep oluyor. Sigarayı bırakmak ise önlenebilir hastalıkların ölümün önüne geçmede büyük bir rol oynuyor.

TÜRKİYE'DE 15 MİLYON KİŞİ AKTİF SİGARA KULLANIYOR

Günümüzde yüzde 80'i gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere, dünyada 1.3 milyar kişi ülkemizde ise 15 milyon kişi sigara kullanıyor. Her yıl ülkemizde 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklar sebebi ile hayatını kaybediyor. Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindekiler kişileri etkiliyor. Dünya Sağlık örgütlerinin tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki  çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalıyor. Sigara dumanına maruz kalma sebebiyle her sene Dünya'da 600 bin kişi hayatını kaybediyor. Bu konuda pasif olarak sigara dumanından korunmakta sağlık açısından önemli bir durum teşkil ediyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI SİGARA BIRAKMA KONUSUNDA YARDIMCI OLUYOR

Sağlık Bakanlığı sigarayı bırakma konusunda yardımcı polikliniklerde kullanıcılara ücretsiz hizmet veriyor. Normal şartlar altında yüksek fiyatlarda olan ilaçları polikliniklerde ücretsiz olarak temin sağlıyor ve size sigarayı bırakma konusunda önemli bir yardım sağlıyor.

UZMANLAR UYARIYOR

Uzmanlar ise sigarayı bırakmanın birçok hastalığın önüne geçmede büyük bir etken olduğunu vurguluyor. Sigara kullanımı vücütta ağır hasarlara sebebiyet veriyor. Başta Koah olmak üzere mide kanseri,kalp rahatsızlıkları, tatma hislerinde kayıp sigaranın verdiği zararlardan sadece bir kaç tanesi.

PES ETMEYİN!

Sigarayı kullananların bir an önce sigarayı bırakmaları gerektiğini vurgulayan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Sevinç,"Sigara bir hastalıktır. Tedavisi mümkündür. İçerisinde 4000 bin adet zehirli madde bulunduran sigaranın içerisindeki en zararsız madde bağımlılığı artıran nikotindir. Tütün esrar ve eroinden sekiz at daha fazla bağımlılık yapar. Sigara tiryakilerinin yüzde 80'i bırakmayı istedikleri biliniyor. Ancak bazı durumda başarısız olunabiliyor. Fakat yılmadan çabalarınızı arttırmalı ve destek almalısınız. Ayrıca kararlılıkta bırakma da en büyük etkendir. Bu konuda devlet sigara polikliniklerinde ücretsiz hizmet veriyor. Kutusu çok pahalı olan bu ilaçları poliklinikte tedavi süresinde ücretsiz temin edebiliyorsunuz" dedi.

TAVSİYELERDE VERDİ

Tiryakilere sigarayı bırakma konusunda ipuçları veren Sevinç," Bırakma tarihinizi belirleyin. Bırakmaya hazırlık için çevrenizdeki insanlara sigarayı bırakacağınızı söyleyin ve size sigara teklif etmelerini belirtin. Sigara içmemeyi özendiren bir ortam hazırlayın. Evinizden kül tabağını kaldırın. Giysilerinizi temizleyin. Dişlerinizi temizletmek için diş hekiminden randevu alın. Sigaradan ve sararmış diş görüntüsünden kurtulun. Geçmişte başarısız denemeleriniz olduysa göz geçirin. Sigara içmenizin nedenlerini ve niçin bırakmanız gerektiğini düşünerek not edin. Sigara satın almayarak biriktireceğiniz ekstra parayla yapacaklarınızı planlayın" diye konuştu.

Haber Merkezi