Tiroid nedir? Tiroid belirtileri nelerdir? Tiroid bezleri az veya çok çalışırsa ne olur?

Vücudumuzda meydana gelen rahatsızlıkların birçoğunun sebebi tiroidin görevini yerine getirmemesi olabilir. Peki tiroid nedir? Belirtileri nelerdir? Tiroid az veya çok çalışırsa ne olur? Sizler için araştırdık.


  • Oluşturulma Tarihi : 07.09.2023 02:30
  • Güncelleme Tarihi : 06.09.2023 13:28
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tiroid nedir? Tiroid belirtileri nelerdir? Tiroid bezleri az veya çok çalışırsa ne olur? haberinin görseli

Tiroidin az veya çok salgılanması sonucunda vücudumuzda birçok değişiklik meydana gelir. Bu durumda tiroidin ne olduğu, belirtilerinin neler olduğu ve az veya çok çalışması sonucunda karşımıza çıkacak sorunların neler olduğu oldukça merak edilen bir konu haline geldi. Sizler için merak ettiğiniz her şeyi ve daha fazlasını araştırdık. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

TİROİD NEDİR?

Tiroid, her ne kadar hastalık adı olarak bilinse de aslında boğazda soluk borusunun önünde yer alan ve kelebeğe benzeyen bir organdır. Tiroid, pek çok fonksiyonun düzenlenmesinde önemli rol oynayan ve hormonlar üreten bir organdır. Tiroidin iki ana hormonu olan T3 ve T4 hormonlarını üretmekle sorumlu olan ve vücudun metabolizma hızını kontrol etmek başta olmak üzere birçok vücut fonksiyonunu düzenleyen tiroid, bozulduğu veya bir sorunla karşılaşıldığında kişide bazı belirtiler ortaya çıkarabilir. En sık görülen belirtisi yorgunluk ve halsizlik olan tiroid; kalp hızındaki değişim, uyku bozukluğu, ruh halinde yaşanan dalgalanmalar ve boyunda şişlik şeklinde semptomlar da verebilir.

TİROİD BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yorgunluk ve hâlsizlik,

Beslenme düzeninde belirgin bir değişim olmaksızın kilo almak ya da kilo vermek,

Sürekli uyku isteği, dinç uyanamamak, gün içinde bitkin hissetmek, uykuya dalamamak gibi uyku problemleri,

Depresif ruh hâli, konsantrasyon eksikliği, hafızanın zayıflaması, bilincin bulanık olması, anksiyete, panik atak gibi ruhsal ve zihinsel değişimler,

Kol ve bacaklarda ani uyuşma ya da karıncalanma hissi, kas ve eklem ağrıları, kasların zayıflaması gibi kas veya eklem problemleri,

Regl döneminde oluşan sancı ve ağrı şiddetinin artması, âdet kanamasının normalden daha uzun ya da daha kısa sürmesi, âdet döngüsünün düzensizleşmesi gibi menstrüasyon problemleri,

Libidonun düşmesi, cinsel isteksizlik ve kısırlık gibi problemler,

Uzun süren kabızlık, ishal ve bağırsak hareketlerinde yavaşlama gibi bağırsak problemleri,

Tüm diyet uygulamaları, egzersiz ve ilaç kullanımına rağmen kolesterol seviyesinin düşük ya da yüksek seyretmesi,

Hipertansiyon gibi kan basıncı değişimleri, küçük tansiyonun normal ya da düşük olmasına rağmen büyük tansiyonun yüksek olması,

Kalp hızının normalden 10 ila 20 kez daha az çarpması gibi nabız problemleri,

Saç dökülmesi,

Vücut sıcaklığının düşük olması veya aşırı terleme,

TİROİD BEZLERİ AZ ÇALIŞIRSA NE OLUR?

Tiroid bezleri, görevlerini yerine getirmediği takdirde salgıladığı hormon seviyesi de azalmaya başlar. Tiroid bezinin çalışmasını düzenleyen THS ve TRH hormonlarının yetersiz salınması ve uyarı sistemini harekete geçirmediğinden hipotiroidi hastalığı ortaya çıkar.

Hormon seviyesindeki azalmaya bağlı gelişen hipotiroidi, metabolik aktivitelerin de azalmasına yol açar ve metabolizma yavaşlamaya başlar. Başlarda herhangi bir semptom göstermeyen bu durum zamanla birçok şikâyetin oluşmasıyla sonuçlanır. Bu şikayetler yorgunluk, hafıza kaybı, kas zayıflığı, uykusuzluk hali devamlı yorgunluk, motivasyon kaybı, saç dökülmesi, seste kısıklık, ciltte kuruluktur. Bazı hipotiroidi hastalarının dilleri büyüyebilir bu durum ise konuşmada ve yutkunmada zorluğa yol açar. Aynı zamanda kadınlarda adet döngüsünün bozulması ve her iki cinsiyette cinsel isteksizlik de görülebilir.

TİROİD BEZLERİ ÇOK ÇALIŞIRSA NE OLUR?

Tiroid bezinin çok çalışması sonucunda kan dolaşımına çok fazla tiroid hormonu salgılanır ve hipertiroidi oluşur. Bu durum, kadınlarda erkeklere oranla 10 kat daha fazladır. Bu hastalık en çok 20 ve 40 yaş arasındaki kişileri etkiler. Çok çalışan salgı bezlerine bağlı olarak gelişen hipertiroidi, vücudun metabolizmasının çok hzılı ve aktif çalışmasına sebep olur. Bu hastaların dörtte biri Graves hastalığı sebebiyle ortaya çıkar. Bu tür durumlarda nabız yükselir, taşikardi yaşanır, gözler şişer ve kızarır, hızlı bir şekilde kilo kaybı meydana gelir. Aynı zamanda menstrüal döngüde değişiklikler ve uyku problemleri gözlemlenir.

BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: SMA hastalığı nedir?

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ