Tomografi nedir, ne işe yarar? Sonuçları kaç günde çıkar? Tomografi nasıl çekilir?

Tıbbi görüntüleme teknolojileri, teşhis konulmasında ve tedavi edilmesinde çok büyük bir faktördür. Teşhis ve tedaviye yardımcı tıbbi görüntüleme teknolojilerinden biri de tomografidir. Biz de sizler için tomografi nedir, ne işe yarar, tomografi nasıl çekilir ve sonuçları kaç günde çıkar? gibi soruların cevaplarını araştırdık.


  • Oluşturulma Tarihi : 17.09.2023 02:30
  • Güncelleme Tarihi : 17.09.2023 02:30
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tomografi nedir, ne işe yarar? Sonuçları kaç günde çıkar? Tomografi nasıl çekilir? haberinin görseli

Birçok hastalığın teşhisinde ve en iyi tedavi yöntemini seçmekte tomografi çok önemli bir faktördür. Peki tomografi nedir, ne işe yarar? Tomografi nasıl çekilir ve sonuçları kaç günde çıkar? Merak ettiğiniz her şey ve daha fazlası haberimizde!

TOMOGRAFİ NEDİR, NE İŞE YARAR?

İnsan vücudunda yer alan farklı organların X ışınları yardımıyla bilgisayar üzerinden görüntülenmesine tomografi denir. Özellikle meydana gelebilecek belli başlı bazı hastalıkların anlaşılması konusunda önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. X ışınlarının organları açık şekilde ortaya çıkarması üzerinde, bilgisayar ortamında alınacak görüntü sonucu net olarak görülebilmektedir. Ultraviyole ışınlar kapsamında bilgisayarı ulaştırılan görüntüler, radyo dalgaları yardımıyla gerçekleşmektedir. Özellikle kemik ve damar ile beraber doku kesitlerinin net şekilde ortaya çıkarılmasına yardımcı olur. Elde edilen röntgen doktora görüntü olarak ulaştığı zaman, yapılan inceleme üzerinden sorun net olarak anlaşılabilmektedir. Günümüzde ise birçok hastalığın ve rahatsızlığın teşhisinin konulmasında rol alan çok önemli bir faktördür. Tomografi, kemik tümörleri ile beraber kemik kırıkları ya da bozuklukları, iç organlarda meydana gelen yaralanmalar ve kanamalar, enfeksiyon ve kan pıhtısı ile beraber tümör gibi durumların belirlenmesi, karaciğer kitleleri, akciğer nodülleri ve kalp rahatsızlıkları ile beraber kanser gibi durumların belirlenmesi, kemik direncinin ölçülme işlemi, kolorektal kanser taşıma durumunda ve Böbrek ile mesane taşları görüntülemede kullanılan bir yöntemdir.

TOMOGRAFİ NASIL ÇEKİLİR?

Tomografi çekimi öncesinde bazı hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Hastalar, çekim sırasında metal aksesuarlarını (takılar, saatler) çıkarmalı ve giysilerini değiştirmelidir. Daha sonra hasta, tomografi cihazının içine yerleştirilen bir masaya uzanır. Çekim sırasında, cihaz çeşitli açılardan X ışınları veya ultraviyole ışınları gönderir ve bu ışınlar vücuttan geçerken emilir veya saçılır. Alıcılar, bu ışınları toplar ve bilgisayarlar tarafından işlenerek kesitsel görüntüler oluşturulur. Sonuç olarak, doktorlar hastanın iç organlarına, kemik yapısına ve diğer anatomik detaylara daha detaylı bir şekilde bakabilir. Organların tümü çok net görülebildiği için olağandışı herhangi bir durumla karşılaşıldığı zaman müdahale edilebilmesi ve tanı koyulabilmesi o kadar kolaydır.

TOMOGRAFİ ÇEKTİRMEDEN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

- Hamile olan kişiler mutlaka bunu doktoru ile paylaşmalıdır.

- Böbrek yetmezliği, alerjiyle diyabet gibi sorunlar karşısında doktora bilgi verilmelidir.

- Eğer kişide kapalı alanda kalma korkusu var ise bu durum mutlaka doktor ile paylaşılmalıdır.

- Kalpli ya da ilaç pompası gibi durumlar mutlaka doktora paylaşılmalıdır.

- Bazı tomografi uygulamalarında bu işlemin aç karnına yapılması gerekebilir. Bu konu hakkında bilgi alınmalıdır.

- Obezite tanısı olan hastalar için dairesel olarak hazırlanmış tomografi makinesi dar gelebilir. Böyle durumlarda alternatif yöntemler ele alınmalı ve uygulanmalıdır.

TOMOGRAFİ KAÇ GÜNDE ÇIKAR?

Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar.

BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Migren mi, Baş Ağrısı mı? Ayırt edebilir misiniz?

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ