Sayfa Yükleniyor...
Türk Böbrek Vakfı, "17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü" kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye'de her 3 yetişkinden birinin tansiyon hastası olduğunu belirtti. Obezite, böbrek hastalıkları ve diyabet gibi birçok durumla ilişkilendirilen hipertansiyonun, hayat tarzı önlemleriyle kontrol altına alınabileceği vurgulandı
Dünya genelinde hipertansiyon hastası yaklaşık 1,5 milyar insan bulunuyor ve her yıl 9 milyonun üstünde kişi bu nedenle hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise her 3 yetişkinden biri tansiyon hastası olarak tanımlanıyor. Bu çarpıcı istatistikler, hipertansiyonun ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu gözler önüne seriyor.
Hipertansiyon, baş ağrısı, susuzluk, sık idrara çıkma ihtiyacı, gece idrara daha sık çıkma, zayıflık, yorgunluk, bulanık görme gibi belirtilerle seyredebildiği gibi bazı hastalarda belirti göstermeden de ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle, düzenli olarak tansiyon ölçümü yapılması ve belirtilerin dikkatle takip edilmesi önem taşıyor.
TBV Başkanı Timur Erk, sağlıklı nesiller yetiştirmeyi ve beslenme kaynaklı hastalıkların önüne geçmeyi hedeflediklerini ifade etti. Hipertansiyonun, kalbin kanı pompalarken damarda oluşturduğu basıncın normal değerlerin üzerinde olması şeklinde tanımlandığını belirten Erk, hayat tarzı önlemleri ile bu hastalığın kontrol altına alınabileceğini vurguladı.
TBV Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydın Türkmen, hipertansiyonun damar ve diğer uç organ hasarlarına neden olduğunu belirterek, tedavilerin ana hedefinin bu hasarları sınırlamak olduğunu ifade etti. Kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olan hastalarda, yaşam tarzı önlemlerinin etkisiz olduğu durumlarda ilaç tedavisinin başlatılması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Türkmen, hipertansiyonun sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da görülebileceğini belirtti. Özellikle obezitenin artmasıyla çocuklarda hipertansiyon vakalarında bir artış gözlendiğini ifade etti ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
AA