- Sağlık
- 21.04.2025 14:17
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Berat Dilek Demirel, Türkiye’de her gün bir bebeğin yemek borusu tam tıkalı ya da olmadan (özofagus atrezisi) dünyaya geldiğini belirtti. Bu bebeklerin hayatta kalabilmesi için ameliyat olmaları gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Demirel, hastalık ve tedavi süreçleri hakkında bilgi verdi
Ülke genelinde her gün ortalama bir bebeğin özofagus atrezisi ile doğduğunu söyleyen Doç. Dr. Demirel, bu hastalığın 3 bin 500 doğumda bir görüldüğünü ifade etti. Özofagus atrezisi, yemek borusunun doğuştan tam tıkalı veya gelişmemiş olması durumudur ve bu bebeklerin ameliyat edilmeden hayatta kalması mümkün değildir.
Samsun’da doktorlar ve aileler, özofagus atrezisi hakkında farkındalık oluşturmak ve bilgi almak için bir araya geldi. OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlık Oditoryumu Pembe Salon’da gerçekleştirilen toplantıda, hasta ve aileler merak ettikleri konular hakkında uzmanlardan bilgi aldılar.
Doç. Dr. Demirel, bu hastalığın anne karnında tespit edilebileceğini, ancak çoğu vakanın doğum sonrası teşhis edildiğini belirtti. Yemek borusu olmayan bebeklerin yaşama tutunabilmesi için ameliyat olmaları şarttır. Bu hastalıkla doğan bebeklerde genellikle diğer sistemlerde de (böbrek, kalp, bağırsak vb.) ek sorunlar bulunabileceğini ekledi.
OMÜ Çocuk Cerrahisi Kliniği, Türkiye’de özofagus atrezisi hasta takip sistemine kayıtlı nadir merkezlerden biridir. Yıllık hasta sayılarının 10’un üzerinde olduğunu belirten Doç. Dr. Demirel, bugünkü toplantıya 30’dan fazla hastanın katıldığını söyledi.
Türkiye Özofagus Atrezisi Çocuk ve Aile Destek Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Celal Boratav, oğlunun doğduktan sonra yemek borusunun olmadığını öğrendiklerini ve zorlu bir süreçten geçtiklerini anlattı. Aynı durumda olan diğer aileler de deneyimlerini paylaşarak, hastalıkla ilgili bilgi ve destek sağladılar.