Ürik asit nedir? Neden yükselir? Ürik asit hakkında bilmeniz gerekenler…

Ürik asit tıpta çok karşılaşılan bir kavramdır. İnsanların sağlığı açısından ürik asit değerleri çok önemlidir. Peki ürik asit nedir? Ürik asit hiperürisemi değeri kaç olmalıdır?


  • Oluşturulma Tarihi : 15.09.2023 23:30
  • Güncelleme Tarihi : 15.09.2023 23:30
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ürik asit nedir? Neden yükselir? Ürik asit hakkında bilmeniz gerekenler…

İnsan vücudunun en önemli yapı taşları arasında yer alan pürin, günlük beslenme sırasında yüksek proteinli gıdaların aşırı miktarda tüketilmesi sonucunda artar. Pürin, dışarıdan besinlerle alınabileceği gibi kanın içinde de bulunur ve vücutta parçalanması ile ürik asit meydana gelir ve kana karışarak karaciğere ulaşır. Peki ürik asit nedir, neden yükselir? Sizler için ürik asit hakkında bilmeniz gereken her şeyi araştırdık. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ÜRİK ASİT NEDİR?

Pürin, sucuk, pastırma, salam, kabuklu deniz ürünleri, küçük balıklar, kırmızı et, kuru fasulye, buğday, buğday kepeği, baklagiller, mayalı içeceklerin yanı sıra çay ve kahve gibi gün içinde sıklıkla tüketilen içeceklerden vücuda alınır. Bu yiyeceklerin tüketilmesiyle ortaya çıkan ve hâli hazırda kanda bulunan pürinin, vücutta parçalanmasıyla ortaya ürik asit çıkar. Yiyecekleri sindirim sisteminde sindirilmesi ile ortaya çıkan pürin, aynı zamanda normal hücre yıkımı gibi hücresel döngü sonucunda da meydana çıkar. Vücutta farklı bölgelerde bulunan pürin, kana karışarak karaciğere ulaşır ve karaciğer tarafından ürik aside dönüştürülür. Diğer organlar tarafından da az miktarda ürik asit üretilir. Bu yüzden ürik asidin üretildiği en önemli organ karaciğerdir. Ürik asidin küçük bir bölümü, intersitinal salgılar ile bağırsağa ulaşır ve bağırsak florası tarafından yıkandıktan sonra dışkı olarak vücut dışına atılır. Ancak ürik asidin en önemli atılım yeri böbreklerdir. Boşaltım sisteminin bir parçası olan böbrekler, dolaşım sistemindeki kanı sürekli olarak süzerek, faydalı maddeleri tekrar dolaşıma bırakırken; ürik asit gibi atık maddelerin, idrar yoluyla vücut dışına atılmasını sağlar. İnsan vücudunda bulunan ürik asidin %60 kadarı her gün atılır ve tekrar üretilir. Fakat idrar yoluyla atılamayan ürik asidin vücutta birikmesi, ürik asit yüksekliğine neden olur. Bu durum hiperürisemi olarak tanımlanır.

ÜRİK ASİT HİPERÜRİSEMİ NEDİR?

Ürik asidin vücutta birikmesi, ürik asit yüksekliğine neden olur. Bu durum hiperürisemi olarak tanımlanır.  Hiperürisemi varlığında, vücutta fazla miktarda bulunan ürik asit, eklemlerde birikerek kristaller oluşturur. İltihaplı eklem hastalığı olarak da bilinen gut hastalığına yol açan bu durumda, vücudun farklı yerlerinde dışarıdan çıplak gözle görünür şekilde şişlikler meydana gelir. Bu sırada kan ve idrardaki asit oranı yükselir ve bu durum pek çok farklı rahatsızlığa neden olur. Ayrıca ürik asit yüksekliğine bağlı olarak, akut ürik asit nefropatisi, böbrek taşı hastalığı ve kronik ürat nefropatisi gibi üç önemli böbrek hastalığı oluşabilir. Böbreklerde olan hasarlanma, böbrek yetmezliği gibi hastalıkların varlığında ise ürik asidin artış göstermesi kaçınılmazdır. Ürik asit testleri, kandan bakılarak laboratuvar ortamında yapılır. Bu test sayesinde kanda ürik asidin miktarı ölçülerek, böbrek fonksiyonlarının durumu ve hücre yıkımının miktarı öğrenilir. Ürik asit hiperürisemi belirtileri şöyle sırlanabilir;

·         Eklem ağrıları

·         Azalan idrara çıkma isteği

·         Nefes darlığı

·         Kol ve bacaklarda şişme

·         Hâlsizlik ve yorgunluk

·         Bilinç bulanıklığı

·         Karın bölgesinde yanma hissi

·         Böbrek taşı

·         Böbrek yetmezliği

·         Ürik asit kristalleri

·         Gut hastalığı

ÜRİK ASİT DÜŞÜKLÜĞÜ NEDİR?

Pürin parçalanması ile ortaya çıkan ürik asidin, kan düzeyinde düşük seviyede olması hipoürisemi olarak da tanımlanır. Wilson hastalığı gibi pek çok farklı karaciğer hastalığı başta olmak üzere, böbrek iltihapları, fanconi sendromu, parkinson, diyabet, farklı kanser türleri, endokrinolojik bazı hastalıklar ve genetik sebepler, ürik asit seviyesinin düşmesine neden olur. Bununla birlikte, bazı minerallerin eksikliği, pürin açısından fakir diyet uygulanması, yeterince protein alınmaması, düzenli olarak kullanılan bazı ilaçların yan etkisi, alkol kullanımı ve gebelik, ürik asit düşüklüğüne yol açan sebeplerdendir.

ÜRİK ASİT NEDEN YÜKSELİR?

Pürin yıkımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmemesinin bir neticesi olarak ya da idrar ile birlikte vücut dışına atılması gereken ürik asidin, vücuttan atılamayarak yükselmesi, ürik asit yüksekliğine neden olur.

ÜRİK ASİT NASIL DENGELENİR?        

Ürik asidi dengelemenin en kolay yolu, bol su tüketmenizdir. Pürin bakımından zengin yiyecekler yerine, lifli gıdalar, düşük yağ oranlı süt, yoğurt tüketebilirsiniz. Beslenme menünüzden et ürünlerini ve mayalı içecekleri çıkarmalısınız. Bunların dışında;

-Şekerli içeceklerden ve alkolden uzak durun.

-Düzenli uyku ve hareketli bir yaşam düzeni kurun.

- ideal kilonuza ulaşın.

Haber Merkezi