Uzmanından Kurban Bayramı için kalp sağlığı uyarısı: Aşırı kırmızı et tüketimi kalbi yoruyor”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Alıcı, Kurban Bayramı'nda kalp sağlığını korumanın önemini vurguladı. Haftalık et tüketimine dikkat çeken Alıcı, sağlıklı bayram önerileri paylaştı: et tüketimini sınırlayın, kavurma ve öğle yemeğine dikkat edin, tatlı seçimine özen gösterin, hareket edin. Sakatat tüketiminden kaçının, kurban etini dinlendirin, aşırı yemekten kaçının, tuz tüketimine dikkat edin.


  • Oluşturulma Tarihi : 12.06.2024 03:30
  • Güncelleme Tarihi : 11.06.2024 12:43
  • Kaynak : Arun Acumsal
Uzmanından Kurban Bayramı için kalp sağlığı uyarısı: Aşırı kırmızı et tüketimi kalbi yoruyor”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Alıcı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kalp damar sağlığını koruma konusunda önemli uyarılarda bulundu. Aşırı kırmızı et tüketiminin kalbi yorabileceğini belirten Alıcı, bayram boyunca sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Haftalık Et Tüketimine Dikkat

Doç. Dr. Gökhan Alıcı, sağlıklı bir bireyin haftalık kırmızı et tüketiminin 350-500 gram arasında olması gerektiğini, damar sertliği, yüksek kolesterol ve kalp hastalığı olan kişilerin ise bu miktarı daha da azaltmaları gerektiğini söyledi. Alıcı, "Kurban Bayramı'nda kesilen kurban etinin yağsız bölümlerini tercih edin ve et ile birlikte tuz tüketimini en aza indirin" dedi.

Sağlıklı Bayram Geçirmek İçin Öneriler

Et Tüketimini Sınırlayın: Et tüketimini günde bir porsiyonla sınırlayın ve her öğünde kırmızı et tercih etmeyin. Et tüketirken yoğurt veya ayran gibi süt ürünlerini tercih edin.

Kavurma ve Öğle Yemeği: Kavurma ve kırmızı eti öğle yemeğinde tüketmeye özen gösterin.

Çeşitli Besinler: Et ile birlikte yeşillik ve farklı besin gruplarına yer verin.

Tatlı Seçimi: Ağır ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin.

Hareket: Bayram boyunca her gün düzenli olarak en az bir saat yürüyüş yapın.

Sakatat Tüketiminden Kaçının

Doç. Dr. Alıcı, kurbanın dalak, böbrek, karaciğer, şırdan ve mumbar gibi sakatatlarının tüketilmemesi gerektiğini belirtti. "Bu organlar yoğun kolesterol içeriği nedeniyle kalp hastaları için büyük risk oluşturuyor" dedi. Kalp hastalarının et tüketiminde az tuzlu, çok az yağlı ve haşlama yöntemini tercih etmeleri gerektiğini vurguladı.

Kurban Etini Dinlendirin

Doç. Dr. Alıcı, kesilen kurbanların etinin dinlendirilmeden tüketilmemesi gerektiğini belirterek, "Taze etlerin sindirimi zordur ve hazımsızlık yapabilir. Kurban eti en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmelidir. Özellikle kalp damar hastaları buna çok dikkat etmelidir" dedi.

Aşırı Yemekten Kaçının

Fazla kırmızı etin yanı sıra ağır yemekler, pastalar ve tatlılarda da dozun aşılmamasını tavsiye eden Doç. Dr. Alıcı, "Ağır yemek sonrası kalp daha hızlı atmaya başlar, tansiyon yükselir. Bu nedenle yüksek karbonhidratlı, kızartmalı ve yağlı yemek, kalbimizi zorlayacaktır" dedi.

Tuz Tüketimine Dikkat

Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketimi ile birlikte tuz kullanımına da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Alıcı, "Aşırı tuz kullanımı yüksek tansiyon hastaları için ciddi bir tehlikedir. Alınan fazla tuz miktarı kan basıncında aşırı yükselmelere yol açarak beyin kanaması, felç ve kalp krizi riskini artırabilir. Günlük tuz tüketimi 5 gramın altında tutulmalıdır" dedi.

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal