Sayfa Yükleniyor...
Diyetisyen Derya Zünbülcan, yağ yakımına yardımcı olan 17 anahtar besini açıkladı
EMİNE YALÇIN
Somon balığı ile semizotunu birlikte tüketilmesini öneren Diyetisyen Derya Zünbülcan, günümüzde sıklığı giderek artan bir sorun olan göbek bölgesi yağlanmasıyla savaşmak isteyenlerin somon balığı ve semizotunu bir arada tüketerek göbek yağlarına savaş başlatabileceğini söyledi.
GÖBEK YAĞLARINIZA SAVAŞ BAŞLATABİLİRSİNİZ
İlk olarak somonun, günümüzde kalp hastalıklarından kansere kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinen omega-3 yağ asidinin en iyi kaynakların biri olduğunu belirten Diyetisyen Derya Zünbülcan, haftada bir veya iki somon tüketiminin yağ kaybının hızlandırılmasında önemli rol oynadığını söyledi. zünbülcan, diyetisyen önerisi olarak ise şu açıklamayı yaptı: Somon balığı ve semizotunu birlikte tüketin. Somon balığı en iyi hayvansal omega-3 kaynaklarından biridir. Omega-3 vücudumuz tarafından üretilemeyen bu nedenle dışarıdan alınması gereken bir öğedir. Omega-3ün depresyondan korunma, kilo kontrolü gibi önemli görevleri vardır. Yapılan çalışmalara göre somon balığı semizotu birlikte tüketildiğinde içerdikleri omega-3ün vücudumuz tarafından kullanılması daha etkili olmaktadır. Günümüzde sıklığı giderek artan bir sorun olan göbek bölgesi yağlanmasıyla savaşmak istiyorsanız somon balığı ve semizotunu bir arada tüketerek göbek yağlarınıza savaş başlatabilirsiniz.
YOĞURT PROTEİN İÇERİĞİ SAYESİNDE TOK TUTAR
Zünbülcan, yağ yakımına yardımcı olan 16 anahtar besini ise şu şekilde açıkladı: İkinci olarak yoğurt. Zengin kalsiyum ve protein içeriği sayesinde tok tutar. İçerdiği konjuge linoleik asit ile göbek bölgesindeki yağların yakılmasında yardımcı olur.
TARÇIN VE YEŞİL ÇAYI BİRLİKTE TÜKETİN
3. Elma: Üzerine tarçın ekilen elma, tatlı krizlerini kontrol altına almanıza yardım eder. İçerdiği pektin ve ursolik asit ile kilo verilmesini kolaylaştırır. 4. Acı Biber: Acı biber, vücutta stres hormonun azaltılmasını sağlayan metabolizmayı çalıştıran kapsaisin adı verilen bir madde içerir. Kapsaisin, vücutta daha az yağ depolanmasını sağlar. 5. Tarçın: Yağ depolanmasının azaltılarak yakımının arttırılması kan şekerinin uygun kontrolüne bağlıdır. Tarçın kan şekerinin kontrol altına alınmasını sağlayan önemli bir baharattır. İçme suyunuza dal tarçın ekleyerek kan şekerinizi kontrol altına alabilirsiniz. 6. Yeşil çay: Sağlığa faydaları ile bilinen kateşin ve polifenol içeriği yüksektir. Yeşil çayın en önemli özelliklerinden birisi bacaklardan ödem atılmasını sağlamasıdır. Günde iki fincan içilen yeşil çay, depresyonu önler, metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımını kolaylaştırır. Diyetisyen Önerisi: Tarçın ve yeşil çayı birlikte tüketin. Tarçın, içerdiği öğeler ile iştah kontrolü, yemekten sonrası açlık ataklarının azaltılmasında önemli katkı sağlar. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak her gün toplamda 1 tatlı kaşığı toz tarçın ve ile kaynatılmış yeşil çay içenlerde tokluk hissinde ve iştah kontrolünde artış gösterilmiştir. Metabolizmayı canlandırmak, iştah kontrolü sağlamak için bir ara öğününüzde elmalı-tarçınlı yeşil çay ile birlikte 8-10 çiğ bademden faydalanabilirsiniz.
BADEM TÜKETİMİ KİLO KONTROLÜNÜ KOLAYLAŞTIRIR
7. Hindi eti: Yağ yakımı ve kas yapımında önemli olan proteinler içerir. 100 gramında sadece 1 gram yağ bulunması ile kilo vermek isteyenlerin rahatlıkla tüketebilecekleri besinler arasındadır. 8. Zencefil: Zencefil, bağışıklık sistemi, mide ve barsak sistemi başta olmak üzere vücudun genel sağlığı için oldukça önemli bir baharattır. Metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımını kolaylaştırır. 9. Sirke: Son yıllarda bilimsel çalışmaların en gözde diyet mucizelerinden biri sirkedir. Mide probleminiz yoksa salataya iki kaşık sirke eklemeyi alışkanlık haline getirin. Sirkenin iştahınızı ne kadar dengelendiğine siz bile şaşıracaksınız. Diyetisyen Önerisi: Elma sirkesi ve bulgur-kepekli makarnayı birlikte tüketin. Her geçen gün yeni bir faydasını gördüğümüz elma sirkesi, karbonhidratlı besinlerin sindirimini yavaşlatır. Hamur işi, makarna, pilav yedikten sonra sindirim güçlüğü yaşıyorsanız salatanıza sirke eklemenizde, seçimlerinizi bulgur ve kepekli makarnadan yana yapmanızda fayda var. Sirke aynı zamanda iştah kontrolünde de yardımcıdır. Ancak mide sağlığında ciddi hasarlara yol açabileceği için aç karna alınmamalıdır. 10. Badem: En besleyici kuruyemişlerden biri sayılan badem, yüksek miktarda triptofan, kalsiyum, magnezyum ve E vitamini içerir. Yapılan çalışmalarda günde küçük bir avuç badem tüketimi ile kilo kontrolünü kolaylaştığı bulunmuştur.
"D VİTAMİNİ SAĞLIKLI KASLAR İÇİN ÖNEMLİ"
11. Limon: Vücudu alkali hale getirerek yağ yakımına hazırlar. İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağlayarak kilo verimini kolaylaştırır. 12. Yumurta: Güzellik için önemli iki vitamin olan B12 ve biotin içerir. Yüzde 100 kullanılması ile yeryüzündeki en iyi protein kaynaklarından biridir. Yapılan çalışmalar yumurta tüketen bireyler tüketmeyenlere göre daha kolay kilo verdiğini göstermiştir. Diyetisyen Önerisi: Yumurta ve dereotunu birlikte tüketin. Yumurta iyi bir D vitamini, dereotu ise iyi bir kalsiyum deposudur. Kalsiyum ve D vitamini sağlam kemik ve sağlıklı kaslar için önemlidir. Dereotu ile yumurtanın birlikte tüketilmesi halinde kas kramplarında azalma, kemik sağlığında artma, adet ağrılarında azalma gibi sorunlarda azalma gözlenir. D vitamini ve kalsiyumun birlikteliğinden faydalanmak için kahvaltıda omletinize bol miktarda dereotu ekleyebilir, öğle öğününüzde haşlanmış yumurtalı, dereotlu salata alternatiflerden faydalanabilirsiniz. 13. Karabuğday: 15. yüzyılda Avrupaya gelen esmer buğday Japonya başta olmak üzere Rusya, Kanada, Fransa ve Türkiye de yetiştirilmektedir. Magnezyum, B vitamini ve manganezin sengin bir kaynağıdır. Kaynaklardaki bilgiler arasında bu zengin içeriği sayesinde Çin ordusu tarafından güçlerinin artması için tüketildiği de yer almaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda esmer buğday tüketen deneklerin beden yağ yüzdelerinin düştüğü, sağlıklı yağ oranlarına doğru yol aldıkları gösterilmiştir. E vitamini, selenyum, fenolik asit ve kolesterol düzeylerini düşüren flavonoidlerce zengin olan esmer buğday ramazanda salatalara, ekmeklere eklenerek hem iştah kontrolünün sağlanması hem de kolesterol seviyelerinin düşürülmesi için kullanılabilir.
"KEFİR, BESLEYİCİ BİR İÇECEK"
14. Kefir: Sindirimi ve hazmı kolay, besleyici bir içecektir. Tıpkı yoğurt gibi sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı bir fermente edilmiş süt ürünüdür. Yoğurttan daha yoğun olan probiyotik içeriği ile barsaktaki iyi huylu bakterilerin artmasına yardımcı olur, kötü huylu bakterilerin yerleşmesini önler. Laktoz intoleransı olan, mide problemleri olan bireyler tarafından da rahatlıkla tüketilebildiği için kıymetlidir. İçeriği zengin mineral, vitaminlerle dolu kefir sıcak yaz günlerinde sıvı alımını arttırmak için kullanılabilecek serinletici bir içecektir. Kefir; bağışıklık sistemini güçlendirir, mide barsak florasını dengeler, hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler, kansere karşı koruyucudur, yüksek tansiyon, kolesterol düşürülmesinde etkilidir. 15. Greyfurt: Zayıflama programlarında kullanılan bir numaralı meyve olan greyfurtun kilo kaybettirici etkisi üzerine yapılan bir çalışmada 12 hafta boyunca yemek öncesinde yarım greyfurt yiyen bireylerin kilolarında yemeyenlere oranla ciddi düşüş gözlenmiştir. Yağ yakımını hızlandırmak için uygun beslenme planına ilave olarak günden 1 porsiyon greyfurt tüketebilirsiniz. İlaç tüketiyorsanız greyfurt ilaç ile etkileşebileceği için tüketmeden evvel uzmanınıza danışmalısınız. 16. Mantar: Metabolizmanın daha iyi çalışması için gerekli riboflavin ve niasin içerir. 100 gramında 13 kkal içeren mantar diyet yapanlar için uygundur. 17. Limon: Vücudu alkali hale getirerek yağ yakımına hazırlar. İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağlayarak kilo verimini kolaylaştırır.
Haber Merkezi