Yaşlanma sürecinde aktif kalmanın önemi: Egzersizle sağlıklı ve bağımsız bir yaşam

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım, yaşlılık döneminde aktif kalmanın önemine dikkat çekiyor. Yaşlanmanın pasif bir yaşam sürmek anlamına gelmediğini belirten Doç. Dr. Yıldırım, ileri yaşlarda düzenli egzersizin sağlıklı yaşlanma sürecini desteklediğini vurguluyor


  • Oluşturulma Tarihi : 16.05.2024 04:30
  • Güncelleme Tarihi : 16.05.2024 01:30
  • Kaynak : Arun Acumsal
Yaşlanma sürecinde aktif kalmanın önemi: Egzersizle sağlıklı ve bağımsız bir yaşam haberinin görseli

Bağımsızlık ve Yaşam Kalitesi: Düzenli olarak egzersiz yapan yaşlı yetişkinlerin başkalarına bağımlı olma ihtimali daha düşüktür. Egzersiz kas kuvvetini artırır, dengeyi geliştirir ve düşme riskini azaltarak yaşam kalitesini yükseltir.

Kas Gücü ve Denge: Egzersiz kasları güçlü tutarak yaşlılarda sıkça görülen düşme riskini %23 oranında azaltır. Ulusal Yaşlanma Konseyi'ne göre, her 11 saniyede bir yaşlı bir yetişkin düşmeye bağlı yaralanma nedeniyle acil servise kaldırılmaktadır.

Zihinsel ve Fiziksel Sağlık: Egzersiz, endorfin salgılayarak stres hormonlarıyla savaşır, sağlıklı uyku sağlar ve genel olarak daha enerjik hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca, Alzheimer ve demans riskini %50 oranında azaltır.

YAŞLILAR İÇİN EVDE YAPILABİLECEK EGZERSİZLER

Hafif Ağırlık Antrenmanları: Kas kütlesini artırmak ve kemik yoğunluğunu korumak için hafif ağırlıklarla omuz presleri ve kol kaldırma egzersizleri yapılabilir. Evdeki su şişeleri veya yiyecek kutuları da kullanılabilir.

Aerobik Egzersizler: Atlamalar ve diz kaldırmalar gibi klasik aerobik hareketlerle kalp sağlığı geliştirilebilir. Bu egzersizler 5 dakikalık aralıklarla yapılabilir.

Squat (Çömelme): Alt vücut kaslarını güçlendirmek için çömelme egzersizleri yapılmalıdır. Denge sorunu yaşayanlar sandalyeye tutunarak destek alabilirler.

Yürüyüş: Evin içinde adım ölçer ile yürüyüş yapılabilir. Her adımda kolları hareket ettirmek ve dizleri kaldırmak egzersizin etkisini artırır.

Mekikler: Dizler bükülü şekilde sırt üstü yatarak başlanan bu egzersizde, eller başın arkasına konularak karın kasları çalıştırılır.

Doç. Dr. Yıldırım, bir egzersiz programına başlamadan önce bir hekime danışmanın önemini vurguluyor. Mevcut sağlık durumu ve kondisyon seviyesine uygun egzersizlerin belirlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal

İlginizi Çekebilir...

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script