Tarihte bugün ne oldu? 14 Kasım

Tarihler 14 Kasım’ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...


  • Oluşturulma Tarihi : 14.11.2024 01:30
  • Güncelleme Tarihi : 13.11.2024 14:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 14 Kasım

Türkiye ve dünyada 14 Kasım tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

DSP 14 Kasım 1985’te kuruldu. Eski CHP’de parti içi muhalefete dönüşen bu harekete, ilkin, ortanın solu adı verilmişti. O yıllarda sol sözcüğünü kullanmak kolay değildi. Parti içinden de toplumdan da yoğun tepkiler geldi… Partide derine inen bölünmeler oldu. O yıllarda sosyal adalet kavramı bile kuşku uyandırıyordu. Fakat hareketi başlatanların direnci, ülkemizde, sol kavramına siyasal meşruluk kazandırdı. Bunu, en başta, Marksist ideolojiyle farklılığımızı vurgulayarak başardık. Bunu başarabilmek için, yalnız sağa karşı veya eski CHP’nin tutucu kanadına karşı değil, aynı zamanda başka bazı sol akımlara karşı da kararlı bir mücadele vermemiz gerekti. Hareketi toplumsal ve ulusal özelliklerimize dayandırmamız ve laikliği inançlara saygı ile bağdaştırmamız da, giderek, halkın güvenini kazanmamızı sağladı. Özellikle de 12 Mart 1971 ara rejimi dönemindeki ödünsüz demokrasi mücadelemiz bu güveni pekiştirdi. Oylarımız %25’lere kadar gerilemişken, 1973’te %32’ye, 1977’de %42’ye yükseldi. Böylece, demokratik sol hareketin güçlenişiyle birlikte, CHP birinci parti konumuna erişti ve iktidarın belirleyici unsuru oldu.

14 KASIM TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Ayşe Nazlı Ilıcak 1944'te Ankara'da doğdu. Demokrat Parti döneminde Bayındırlık ve Ulaştırma bakanlıkları yapmış olan Muammer Çavuşoğlu'nun kızıdır.  Lozan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde eğitim gördü.

1969'da Tercüman gazetesi sahibi Kemal Ilıcak'la evlenen Nazlı Ilıcak, dönemin Tercüman gazetesinde başyazarlık yaptı.

Nazlı Ilıcak 1988'e kadar Tercüman grubunun ikinci gazetesi olan Bulvar gazetesinin imtiyaz sahipliğini üstlendi.

1992 ile 1994 arasında TRT'de "Söz Meclisten İçeri" adlı programı yaptı. Tercüman dışında Meydan, Hürriyet, Akşam, Yeni Şafak, Dünden Bugüne Tercüman, Bugün, Takvim ve Sabah gazetelerinde yazarlık yaptı.

17 Aralık 2013 tarihinde yapılan yolsuzluk operasyonu sonrasında adı yolsuzluk iddialarına karışan bakanların istifa etmesi gerektiğini savunmuş, bir gün sonra fikir ayrılığı gerekçesi ile Sabah gazetesi ile yolları ayrıldıktan sonra 2014 yılında Bugün gazetesine geri döndü.

Bugün gazetesine 26 Ekim 2015'te kayyum atanmasıyla buradaki işine son verildi. Ardından 30 Ekim-13 Kasım tarihleri arasında "konuk yazar" sıfatıyla T24 internet sitesinde yazdı. 17 Kasım'dan itibaren Bugün'den gelen ekibiyle beraber Özgür Düşünce gazetesini kurdu ve burada yazmaya başladı.

14 KASIM TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Esin Afşar 1940'lı yıllarda piyanist olarak girdiği Devlet Tiyatrolarında, Muhsin Ertuğrul'un desteğiyle 12 yıl oyuncu olarak görev yaptı.

 Çağdaş folk müziği türünde emek harcayarak bu akım üstünde söz sahibi oldu.

 1969'da Diplomatik sanatçı tanımlamasıyla Macaristan'a konser için giden Esin Afşar, birçok ülkede ve yurt içinde çeşitli konserler verdi, ödüller kazandı.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye - Yunanistan Dostluk Derneği, Sigara İçmeyenler Derneği, Beyoğlu'nu Güzelleştirme Derneği ve Müzik Dostları Derneği gibi çeşitli sivil toplum örgütlerinde çalışmış, yöneticilik yapmış; ayrıca Sokaktaki Çocukları ve Gençleri Koruma Derneği'nin kurucuları arasında yer almıştır.

14 Kasım 2011 tarihinde ölen sanatçı, Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ