Sayfa Yükleniyor...
Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Baki Düzgün, aşurenin Alevi kültüründe farklılıkların bir arada bulunmasının tatlı bir hal alabileceği şeklinde yorumlandığını söyledi
NİLGÜN TAZE- Nuh tufanında gemiye alınan yiyeceklerin tükenmeye başlamasıyla birlikte arta kalan yiyeceklerin karıştırıldığını ve karışımın sonucu olarak aşurenin ortaya çıktığını ifade eden Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Baki Düzgün, aşure gününün önemini, Muharrem orucu on peygambere adanmıştır. Hz. Ademden başlar ve son peygambere kadar devam eder. Kurtuluş ve şükür günleri olarak tutulan oruçtur Muharrem oruçları. Bu ayda tutulan oruçlar Bektaşi kültüründe daha ayrı bir önem arz eder çünkü Kerbalada 72 kişinin katledilmesi ile birlikte bu gün bizler için yas günü olarak anılmaya başlandı. Katliamın yapıldığı iki gün boyunca insanlar Kerbela şehitlerine olan acılarından dolayı hiçbir şey yiyip içmediler. İmam-ı Hüseyinin yaptığı çağrı ile birlikte Yezitin komutanı İmam-ı Hüseyinin saflarına katıldı. Yahudiler sabahları kalktıkları zaman aşurelerini pişirir ve yarım gün oruç tutarak öğlen üzeri yaptıkları aşure ile oruçlarını açarlar şeklinde açıkladı.
OYUNLAR FARKEDİLMELİ
Bu yıl aşurelerini Suruç, Diyarbakır ve Ankarada yapılan katliamlarda şehit olan insanlara hitaben hazırlayacaklarını belirten Düzgün, Türkiyenin bilinçli olarak karışık bir ortama sürüklendiğini belirterek, Türkler Kürtlere, Kürtler Türklere kırdırılmaya çalışılıyor. Aynı zamanda eş zamanlı olarak Aleviler üzerinde de aynı oyunlar oynanmaya çalışılıyor. Hem bireyin kendisine hem de çevresine zarardan başka bir şey vermeyen bu tür oyunların farkında olmak ve bu tezgahı hazırlayanlara prim vermemek gerekiyor. Her ülkede olduğu gibi Türkiyede de farklı düşünen, farklı konuşan insanların yaşayabileceğini ve bu farklı seslere saygı duyulması yerine getirmemiz gereken ve kaçamayacağımız bir yaklaşımdır. Aşurenin içine çok sayıda malzemenin katılmasından dolayı bizim kültürümüzde aşure birleştirme ve bütünleştirmeyi ifade ediyor ifadelerini kullandı.
KERBELA VE YAŞANAN ON ÖNEMLİ OLAY
Hazret-i Hüseyin, 10 Muharremde şehit edildi. O yüce imamın şehit edilmesi, elbette bütün müslümanlar için büyük musibet ve üzüntüdür. Hazret-i Ömer, Hazret-i Osman, Hazret-i Ali ve Hazret-i Hamzanın şehit edilmeleri de, böyle büyük musibet ve üzüntüdür. Fakat, Peygamber efendimiz, Hazret-i Hamzanın şehit edildiği günün yıldönümlerinde matem [yas] tutmadı. Matem tutmayı da emretmedi. Matem yasak olmasaydı, herkesten önce Peygamber efendimizin ölümü için matem tutulurdu. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
Matem tutan, ölmeden tevbe etmezse, kıyamette şiddetli azap görür.
İki şey vardır ki, insanı küfre sürükler. Birincisi, birinin soyuna sövmek, ikincisi, ölü için matem tutmaktır.
Aşure günü yaşanan önemli olayların arasında şunar vardır:
Hz. Ademin (AS) tevbesi Aşure Günü kabul edilmiş, Hz. Nuh gemisini Cudi Dağının üzerine Aşure Günü demirlemiştir. Hz. İbrahim ateşten o gün kurtulmuş ve Hz. Yakubun oğlu Hz.Yusufun hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır. Hz. Yunus balığın karnından Aşure Günü kurtulmuştur. Hz. Eyyub hastalığından o gün şifaya kavuşmuş, Hz. Yusuf, kardeşleri tarafından atıldığı kuyudan Aşure Günü çıkarılmıştır. Allah, Hz. Musaya Aşure Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür. Hz. Davudun tevbesi o gün kabul edilmiştir. Hz. İsa o gün dünyaya gelmiş ve o gün semaya yükseltilmiştir.
KUTU
Aşure gününün önemi
Aşure Arapça 10 anlamına gelen aşara kelimesinden türemiştir. Muharrem ayının onuncu günü Aşure Günü olarak kabul edilmektedir. İslami inanca göre Nuh tufanının 10′uncu günü Nuh peygamber elinde kalan son malzemelerle bu yemeği yapmıştır. Bizim 365 günlük takvimimize göre de her sene günü değişir. Muharrem ayının 10′uncu günü ise Aşure Günüdür. Aşure günü her ne kadar İslamda büyük önem taşısa da, aslında diğer dinler ve inançlarda da pek çok hikayeye konu edilmiş ve önem arz edilmiş bir gün. Arapça aşara kelimesinden gelen bu tatlı, Ermenilerde anuş-abur, Ortodoks Hıristiyanlarda da koliva ismiyle karşımıza çıkıyor. Birçok dini hikayeyi temsil ediyor ve farklı ritüellerle her sene belli günlerde tekrar tekrar hayat buluyor. Hayvansal ürün içermeyen aşurenin bu özelliği de bazı topluluklarda ona farklı anlamlar yüklüyor.
AŞURE DUASI
Aşure ayı duası ile ilgili Hadisi şerifte buyuruldu ki, Bir kimse Muharrem ayının ilk günü bu duayı 3 defa okursa, Allahu Teâlâ o kimseyi gelecek muharrem ayına kadar bütün belalardan emin kılar Hadisi Şerife göre bahsedilen dua, Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdülillahi rabbil alemin. Vesselatu vesselamu ala seyyidina muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain. Allahumme entel ebediyyül kadim. Elhayyül kerim. El hannanül mennan . Ve hazihi, senetün cedidetün es elüke fi hel ismete mineşşeytanirracim. Vel avne ala hazihin nefsel emmareti bissui. Vel iştigale bima yukarribuni ileyke ya zel celali vel ikram bi rahmetike ya erhamerrahimin. Vesallallahu ve selleme ala seyyidina ve nebiyyina muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve ehli beytihi ecmain.
KUTU
AŞURE GÜNÜ TAVSİYELERİ
Haber Merkezi