Sessiz üstünlük ve kırılgan ego: Gizli narsisizm nedir?

Dışarıdan alçakgönüllü ve hassas görünen ancak iç dünyasında üstünlük duygusu besleyen gizli narsistler, karşısındaki kişileri manipüle etmekte ustadırlar. Gizli narsisizm belirtileri nelerdir?


  • Oluşturulma Tarihi : 04.02.2025 15:48
  • Güncelleme Tarihi : 04.02.2025 12:51
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sessiz üstünlük ve kırılgan ego: Gizli narsisizm nedir?

Narsist bir kişiyi, kalabalık bir insan topluluğu içerisinde bile kolayca ayırt etmek mümkündür. Her zaman ön planda olmak ve diğer herkesten çok konuşulmak, parmakla gösterilmek, üstünlük kurmaya çalışmak… Bunlar narsist kişilerde görmeye alışık olduğumuz tutum ve davranışlardır. O nedenle bir narsisti tespit etmek son derece kolaydır. Ancak bir de gizli narsistler vardır… Gizli narsisizme sahip olan kişilerin amaçları narsist kişilerle aynı olsa da, bunu elde etmek için izledikleri yollar daha çetrefilli ve gizli kapaklıdır. Gizli narsisit kişileri fark etmek, narsist kişilere kıyasla bir hayli zordur. Bu içeriğimizde gizli narsisizm konusunu ele alıyor olacağız. Gizli narsisizm nedir, nasıl ortaya çıkar? İşte detaylar…

GİZLİ NARSİSİZM NEDİR?

Gizli narsisizm, dışa dönük ve kendini aşırı beğenen narsistlerin aksine, içe dönük ve gizliden gizliye kendisini hissettiren bir narsistik kişilik türüdür. Bu kişiler, dışarıdan mütevazı ve alçakgönüllü zannedilebilirler, ancak iç dünyalarında kendilerini üstün görme, başkalarından özel ilgi bekleme ve eleştirilere karşı aşırı duyarlılık gibi özellikler taşırlar. Kişilerin bu yanlarını fark etmek oldukça güçtür. Gizliden gizliye karşısındaki kişiyi manipüle ederek, üstünlük kurmaya çalışırlar.

Gizli narsistler, narsistler gibi sürekli ilgi ve hayranlık arayışında olsalar da bu durumu gizleyip, kendilerini özel ve ayrıcalıklı görmeye devam ederler. Dış dünyaya karşı kırılgan, utangaç ve hassas bir kişilik sergileyerek, iç dünyalarındaki üstünlük hissini korurlar.

GİZLİ NARSİSİZM NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Gizli narsisizmin ortaya çıkmasında çeşitli genetik ve çevresel faktörler etkilidir. İşte gizli narsisizmin gelişmesine neden olabilecek faktörlerden bazıları:

Çocukluk dönemlerinde aşırı eleştirilen veya küçümsenen kişiler, ilerleyen yaşlarda kendilerini yetersiz hissedebilirler ve bu durum iç dünyalarında gizli bir üstünlük geliştirmelerine neden olabilir. Ancak tam tersine, sürekli aşırı övgü alan çocuklar da kendilerini özel hissetmeye alıştıklarından, çevrelerinde bulunan herkesin onlara aynı ilgiyi göstermesini beklerler.

Aile içinde duygusal ihmal veya aşırı kontrolcülüğe maruz kalmış olmak, gizli narsistik kişilik gelişimine neden olabilir.

Sosyal ortamlarda sürekli dışlanan veya reddedilen kişiler, bir müddet sonra içe kapanırlar ve gizli narsistik eğilimler geliştirebilirler.

Gizli narsistler, genellikle düşük özgüvene sahip kişilerdir. Ancak bu eksikliği dışarıya belli etmemek için kendilerini içsel olarak üstün görürler.

Kendilerini özel hissetmeye çalışmak, bu kişilerin özgüven eksikliklerini telafi etmeye yönelik geliştirdikleri bir savunma mekanizmasıdır.

narsisizm

GİZLİ NARSİSİZM BELİRTİLERİ

Gizli narsisizm, açık narsisizmden çok farklı belirtilere sahiptir. Dışarıdan sessiz, duyarlı ve içine kapanık gibi görünen bu kişilerde şu belirtilere rastlanabilir:

Gizli narsistler, hiçbir şekilde eleştiri kabul etmedikleri gibi, kendilerine yapılan eleştirileri kişisel bir saldırı olarak algılarlar ve aşırı hassas tepki gösterirler.

Bu kişiler eleştirildiklerinde içine kapanırlar, depresif ve pasif-agresif davranışlar sergilerler.

Çevresindeki insanların ilgisini ve desteğini çekebilmek için sürekli olarak mağdur rolü oynarlar.

Kendilerini başka insanlardan her daim üstün görme eğilimindedirler.

Açık narsistler gibi kibirli ve yüksek sesli değillerdir, iç dünyalarında kendilerini özel ve diğerlerinden üstün hissederler. Bu üstünlük hissini içlerinde tutarak, çevrelerindeki insanların onları takdir etmesini beklerler.

İnsanları kontrol etmek için suçluluk duygusu yaratırlar ve bunun için pasif-agresif yöntemler kullanırlar.

Kendi ihtiyaçlarını ve isteklerini dolaylı yoldan başkalarına kabul ettirmeye çalışırlar.

Yakın ilişkilerinde bağ kurmakta zorluk çekerler ve gerçek duygularını paylaşmaktan kaçınırlar.

Partnerlerine ve arkadaşlarına karşı soğuk ve mesafelidirler.

Gizli narsistler, dış dünyadan bekledikleri ilgiyi ve takdiri göremediklerinde kolayca depresif bir ruh haline bürünürler.

Çoğunlukla anksiyete, yetersizlik hissi ve özgüven problemleri yaşarlar.

narsisizm

GİZLİ NARSİSİZM NASIL KONTROL ALTINA ALINIR?

Gizli narsisizmi kontrol altına almak için uygulanabilecek yöntemlerden bazılarını sizler için bir araya getirdik. İşte gizli narsisizmi kontrol altına alma yolları

Gizli narsistik eğilimleri olan kişilerin ilk yapması gereken, bu eğilimlerini fark ederek kabul etmesidir.

Eleştiriye aşırı tepki verildiğinde ya da kurban rolüne büründüğünde bunun farkına varmış olmak, iyileşme sürecinin ilk adımıdır.

Eleştirileri kişisel saldırı olarak algılamak yerine, bir gelişim fırsatı olarak değerlendirmek gerekir.

Eleştiri karşısında hemen savunmaya geçmek yerine, sakin kalıp mantıklı bir şekilde düşünmek gerekir.

Kendini diğer herkesten özel ve üstün görmek yerine, kendi güçlü ve zayıf yönlerini gerçekçi bir şekilde değerlendirmek gerekir.

Başkalarıyla sürekli olarak kıyas yapıp kendini yargılamak yerine, bireysel gelişime odaklanmak gerekir.

Bunlarla birlikte güvenilir insanlarla açık iletişim kurmak çok önemlidir, bu süreçte iç dünyanızı paylaşmaktan çekinmemeli.

Çevrenizde yer alan insanların duygularını anlamaya ve onların perspektifinden bakmayı öğrenmeye çalışmak, narsistik eğilimleri azaltabilir.

Gizli narsisizm, kişinin kendisi ve çevresi için uzun vadede psikolojik zararlar doğurabilir, o nedenle bir terapist veya psikolog desteği almak, süreci yönetme noktasında fayda sağlayacaktır.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ