Beslenme, her bireyin gelişme, büyüme, sağlıklı ve aktif olarak uzun zaman yaşaması için gıda ürünlerinin gerekli ve yeterli oranlarda alınması olarak tanımlanmaktadır. Sağlıklı bireylerden oluşanbir toplum için doğal ve dengeli beslenme, bireylerin yaşamsalfonksiyonlarını ciddi ölçüde etkileyen yaşamsal bir faktör ve temel bir gereksinim olarak kabul edilmektedir.
Düzenli egzersiz alışkanlığıyla sağlıklı beslenme alışkanlığını birbirlerini çok olumlu etkileyen faktörler olarak göze çarpmaktadır. Doğal ve dengeli beslenme alışkanlığının egzersiz performansını arttırdığını gösteren birçok bilimsel yayında, egzersizin vücut işlevlerini önemli ölçüde etkilemesinde, egzersiz öncesi ve sonrasında tüketilen gıdaların da büyük payı olduğu saptanmıştır.
Sağlıklı beslenme, aktif bir yaşam tarzının sürdürebilmesinde ve düzenli egzersizperformansında etkinbir rol üstlenmektedir. Düzenli egzersiz alışkanlığı olanlar için uygun besin alımı yapılan egzersizin türü, antrenmanın yoğunluğu ve süresi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilse de, yeterli miktarda karbonhidrat, protein, sıvı, vitamin ve demir, kalsiyum, çinko ve magnezyum gibi minerallere daima ihtiyaç duyarlar. Bu gıda türlerinin egzersiz sağlığında kendilerine özgü metabolik fonksiyonları bulunmaktadır. Ancak tüm bu farklı metabolik fonksiyonların açığa çıkabilmesi için öncelikle enerji sağlayan gıda türlerinin egzersiz sağlığı adına etkin bir rol üstlendiğini bilinmektedir.
Egzersiz sağlığı ve sağlıklı beslenme alışkanlığı arasındaki ilişkiyi konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, uzun süreli egzersiz alışkanlığı olan bireylerin kaslarında depolanan glikoz(şeker) düzeyini koruyabilmeleri için yeterli miktarlarda karbonhidrat tüketiminin önem taşıdığı vurgulanmaktadır. Bilindiği gibi, egzersiz sağlığı için düzenlenecek idealbir beslenme programında, yeterli karbonhidrat tüketimi oldukça önemlidir çünkü karbonhidratlar bireylerin verimli egzersiz yapmalarını sağlayan en önemli enerji kaynağıdır. Egzersiz yapmadan önce, egzersiz sırasında ve egzersizden sonra tüketilen karbonhidrat oranı egzersiz sağlığıyla direk ilişkilidir. Özellikle uzun süre egzersiz yapmayı tercih eden bireylerin yüksek miktarda karbonhidrat tüketerek, enerji açığa çıkarmak için proteinlerin metabolize olmaları (tüketilmeleri) önlenebilmektedir.
Karbonhidratlar, egzersiz süresince kullanılan (harcanan) kalorinin yaklaşık yarısını sağlar ve uzun süre egzersiz yapan bireyler için hayati önem taşır. Düzenli egzersiz alışkanlığı olan bireylerin beslenme düzenleri planlanırken; pirinç, kepek, yulaf, mısır, patates, tam tahıllı unlu mamuller ve makarna gibi komplekskarbonhidratlar içeren gıdaların genellikle egzersizden önce alınmasını uygun olacaktır. Yüksek düzeyde kalori içeren sporcu içecekleri gibi basit şeker desteği veren ürünlerin de egzersiz sırasında uygun olacaktır. Egzersiz süresince bireyinkaybettiği (tüketilen) enerjiyi geri kazanması için de egzersizden sonra, yine komplekskarbonhidrat tüketimi önerilmektedir. Basit karbonhidratlar kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olurken kompleks karbonhidratlar kan şekerinin daha yavaş yükselmesine sebep olmaktadır.
olarak, genel sağlığının korunması için etkin bir yöntem olarak bilinen düzenli egzersiz alışkanlığının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için karbonhidratların yeterli tüketimiyle alınacak enerji miktarı önemlidir. Ve yeterli enerji (kalori) desteğiyle yapılan fiziksel aktivitelerde, egzersiz sürenin ve şiddetinin zamanla arttırılabilmesiyle, metabolik ve fizyolojik açıdan daha etkin sağlık katkılarının daha verimli bir şekilde ortaya çıkması de mümkün olacaktır.