2

Tam Tahıllı Ürünler ve Sağlıklı Beslenme


  • Oluşturulma Tarihi : 29.05.2020 06:13
  • Güncelleme Tarihi :

Sağlıklı yaşam için dengeli ve sağlıklı beslenme vazgeçilmezdir. Sağlıklı beslenme; gerekli olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin yeterli ve dengeli olarak alındığı bir beslenme alışkanlığı olarak tanımlanabilir. Sağlıklı besleme açısından en geçerli öneri, tüketilen gıdaların olabildiğince doğal olmasına özen gösterilmesi olarak özetlenebilir.
Doğal ve sağlıklı beslenme konusunda son yıllarda üzerinde en çok konuşulan konu, sağlık üzerinde olumlu faydaları nedeniyle, bitki tohumları veya çekirdeklerini içeren tam tahıl ürünlerinin tüketiminin sağladığı metabolik katkılarıdır.
Tam tahılların tüketilmesiyle, vücudun ihtiyaç duyduğu protein, lif, karbonhidratlar, vitaminler ve minerallerin hepsinin birlikte alınmasını mümkün olmaktadır. Ve aynı zamanda, bu alanda yapılan klinik araştırmalar, düzenli tam tahıl tüketimin sadece yeterli ve dengeli beslenme için katkı vermekle kalmayıp, ama aynı zamanda birçok hastalıklardan korunmaya yardımcı olabildiğini de gözler önüne sermektedir.
Tahıllar buğday, pirinç, çavdar, yulaf, mısır, arpa gibi ürünleri kapsayan, en önemli beslenme ürün gruplarındandır. Bu ürünler tam tahıllar ve rafine tahıllar olarak iki ana grupta inceleyebiliriz.Tam tahıllar özellikle tahıl tanesinin dış kabuğu olan kepek ile birlikte içi olan tohumun besin kısmını kapsayan, rafine olmayan (işlenmemiş ) ürünler olarak bilinir ve grup içinde kepek unu, bulgur, yulaf ezmesi ve esmer pirinç sayılabilir.
İşlenmiş yani rafine tahıllarda ise tohumun dış kabuğu ve iç kısımdan ayrıştırma sırasında bu bazı mineraller, vitaminlerin kaybolduğunu söyleyebiliriz. İşlenmiş yani rafine tahıl ürünlerinin (beyaz un, beyaz ekmek, pirinç, vs. )raf ömürlerinin uzun olması ve tatlarının damak zevkine yakın olmasından dolayı tercih ediliyor olsa da; yapılan araştırmalar, tam tahıl ürünlerinin tüketiminin doğal ve sağlıklı beslenme adına daha önemli olduğunu açığa çıkarmaktadır.
Tam tahıl ürünlerinde yoğun olarak bulunan protein, lif, karbonhidratlara ek olarak, bu ürünlerin içerdiği vitaminler ( C, E vitamini, B vitaminleri) ve minerallerin (magnezyum, krom, selenyum, demir, bakır, çinko ) metabolizmanın sağlıklı çalışması için çok önemli fonksiyonlara sahiptir. Özellikle, hücre fonksiyonları, vücut dokularının sağlıklı gelişimi, kalp ve damar sistemi, sindirim sistem ve kas ve iskelet sistemi üzerindeki katkıları son derece önem taşımakta olduğu için özellikle büyüme çağı çocuklarında, orta yaş ve üzeri yaş gruplarının beslenme alışkanlıklarında, tam tahıl ürünlerine yer vermeleri sağlıklı yaşam adına çok çeşitli olumlu metabolik katkıları da beraberinde getirecektir.

Tam Tahıllı Ürünler ve Sağlıklı Beslenme
Doç. Dr. Onur Oral
Yazarımız Kim ?

Doç. Dr. Onur Oral