Kurban Resmi

Az Bilinen Şifa: Hünnap


  • Oluşturulma Tarihi : 12.08.2018 08:49
  • Güncelleme Tarihi :
Az Bilinen Şifa: Hünnap yazının resmi

Cehrigiller (Rhamnaceae) ailesinden bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan dikenli bir ağaç türünün meyvesi olan hünnap, insan vücudu için birçok faydaya sahiptir.
Sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde olan Hünnap, tat itibariyle armut ve yer elmasını andırmaktadır. İlk başlarda yeşil iken olgunlaştıkça kırmızıya ve siyah-mor renge döner. En dış çeperi derimsi ve ince, pulpası (yumuşak kısım) kopartıldığında elmadaki gibi sert ve beyaza yakındır. Ancak birkaç saat içinde sarılaşır ve yumuşar.
HÜNNAPIN FAYDALARI
Hünnap oldukça düşük kalorili bir besin kaynağıdır. Çin’de çok eski çağlardan itibaren alternatif tıp aracı olarak kullanılmaktadır. Daha sonra Aysa ülkelerinde aynı amaç için yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Hünnap, hastalık sürecini tersine çevirir; ağır hasta bedenini rahatlatır ve gücü artırdığı söylenir.
Hünnap kilo vermenize yardımcı olur:  Hünnap düşük kalorili bir besin kaynağıdır, bu yüzden zayıflamak isteyenlere önerilmektedir. Özellikle sporcular tarafından tüketilmesi tercih edilen hünnap aynı zamanda kaybedilen enerjinin tekrar toplanması için antrenmanlardan sonra tüketilmektedir.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirir: Yoğun miktarda C ve A vitamini ve potasyum içeren hünnap bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bu nedenle özellikle kış aylarında meydana gelen öksürük, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Sinir sistemi sağlığını korumaya destek olur: Şifası bol olan hünnap aynı zamanda sinir sistemi sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Hünnap yaygın olarak stresle mücadelede kullanılır, aynı zamanda anti depresan özelliği olduğuna inanılır.
Antioksidan özellikleri vardır: Hünnap antioksidan özelliklerinden ötürü, özellikle karaciğerde meydana gelen hasarlara ve kansere karşı koruma sağlayabilir. Birçok hastalığın nedeni olan serbest radikallere karşı metabolizmayı ve hücreleri korur.
Cilt sağlığına oldukça faydalıdır:  Hünnabın etkili bir antioksidan olması cilt ve saç sağlığı açısından da önemlidir. Cilt hastalıklarına neden olan unsurları ortadan kaldırabilir. Kuru ciltlere ve güneş yanıklarına iyi gelmektedir.
Sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlar: Hünnap sindirim sistemi sağlığını koruyabilir. Kabızlık sorunlarına iyi gelmektedir.
Kemik sağlığını korur: Hünnap Kalsiyum ve fosfor açısından zengin olan bu  meyve kemik, diş ve kas sağlığını korur.

Kalp Sağlığını Korur:  İçerdiği potasyum sebebiyle kalp sağlığına da iyi gelmektedir.
Günün Vegan Tarifi
Bal Kabaklı Çörek
Malzemeler
1 paket milföy hamuru
1/3 SB bal kabağı püresi
1/2 TK tuz
1/4 SB taze fesleğen
Fırını 200 dereceye ayarlayın. Bal kabağını püre yapmak için çok az su koyduğunuz tencerede kısık ateşte kabakları yumuşayana kadar pişirin. Kabaklar pişince çatal ya da blender yardımıyla kabakları ezin. Tuz ve karabiber serpin. Milföy hamuruna kabak püresini yayın. Fesleğenleri koyun. Olabildiğince sıkı şekilde hamurları sarıp rulo yapın. Rulodan eşit parçalar halinde kesin. 15-20 dakika kızarana kadar hamurları pişirin. (onedio)

Az Bilinen Şifa: Hünnap
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz