Hem daha lezzetli, hem de içerik açısından zengin, tarım ilacı ve hormonlardan uzak beslenmenin sırrı mevsiminde olan sebze ve meyveleri kullanmaktan geçiyor. Baharın gelmesi ile birlikte, birçok faydalı sebze ve meyve de taze ve lezzetli olarak hayatımıza tekrar girdi.
Baharın gelmesiyle birçok kişide halsizlik, isteksizlik, eklem ağrıları, uyku isteği, yorgunluk gibi şikayetler görülür. Bahar yorgunluğu dediğimiz bu rahatsızlık da sağlıklı ve düzenli beslenme ile yenilebilir. Bu türden etkileri azaltmak için, baharın geldiği şu günlerde vücudu susuz bırakmamak, çiğ veya pişmiş olarak bol sebze ve meyve tüketmek gerek. Peki bahar aylarında hangi sebze ve meyveleri tüketmemiz gerekmektedir?
Çağla badem: Lezzeti nedeniyle sık sık tükettiğimiz çağla badem, aslında vücudumuz için de oldukça faydalıdır. Çağla badem; kötü kolesterol olan LDL’yi düşürür, kilo vermeye yardımcı olur, safra taşı oluşumunu azaltır. İçerdiği yüksek potasyum ile tansiyonu düzenler. Cilt sağlığında etkilidir. Yüksek kalsiyum içeriği ile günlük alınması gereken kalsiyum miktarına farklı kaynak olarak katkıda bulunabilir.
Çilek: Tüm dünyada oldukça faydalı olan çilek, hem lezzeti hem de sağlığa olan faydaları ile adından sık sık söz ettirmektedir. Çilek kolesterol seviyesini düşürmekte, hastalıklara karşı vücudun direncini arttırmaktadır. Alzheimer riskini azaltan, kalp ve damar sağlığını koruyan, özellikle yaşlanmaya bağlı sağlık sorunlarını önleyen antioksidanlar çilekte bol miktarda bulunmaktadır. Çilek aynı zamanda kırışıklıklara ve cilt kuruluğuna da iyi gelmektedir.
Enginar: Yüksek oranda lif içeren enginar, kabızlığı önlemekte ve sindirim sistemine iyi gelmektedir. Demir bakımından zengin olan enginar, anemi rahatsızlığı çekenlere de oldukça faydalıdır ve bu nedenle önerilmektedir. Enginar yaprağının idrar söktürücü etkisi vardır ve fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ayrıca bulantı, kusma, şişkinlik, ve karın ağrısı gibi sindirime bağlı sorunların pek çoğuna iyi gelir.
Taze bakla: Böbrek ve idrar yollarının daha verimli çalışmasını sağlar. Rahim akıntısı ve iltihabına, romatizmaya iyi gelir. Taze bakla ayrıca, göz nezlesinin tedavi edilmesine ve vücuttaki lekelerin giderilmesinde de kullanılmaktadır.
Roka: Rokanın faydaları arasında öne çıkan durum; A ve C vitaminleri bakımından zengin olması, yüksek miktarda kalsiyum ve demir içermesidir. Roka bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Taze nane: Hoş kokusu ve lezzetiyle herkesin beğenisini kazanan taze nane, sindirimi düzenler, bulantıyı bastırır ve nefesi tazeler. Bunun yanı sıra taze nane, idrar söktürür ve solunum yollarını rahatlatır.
Pancar: Pancar, iltihap engelleyici yönüyle adından söz ettirmektedir. Bunun yanı sıra detoks etkisi yaratan pancar, kanın temizlenmesini ve karaciğerin zehirlerden arınmasını sağlar. Pancar ayrıca; bağışıklık sistemini destekler, sinir ve kas fonksiyonlarını güçlendirir, sarı nokta göz rahatsızlığına da iyi gelir.
Pırasa: Pırasa yüksek tansiyonu düşürür. Güçlü bir antioksidandır ve bu nedenle kronik rahatsızlıklara yakalanmayı engeller. A, K, C ve B6 vitaminleri ile manganez ve demir mineralleri açısından zengin olan pırasa, vücudumuza enerji sağlarken aynı zamanda kemik ve doku gelişimine de katkı sağlar. Pırasada bulunan bazı bileşenler göz sağlığını da korur.
Havuç: Havuç besin lifleri bakımından oldukça zengindir ve bu yönü sayesinde sindirim sistemini korumaktadır. Havuç bunların yanı sıra cilt, saç ve tırnakları korur. Kalp rahatsızlıkları risklerini de minimuma indirir.
Maydanoz: Genellikle salataların içerisinde tükettiğimiz maydanoz, zengin bir A vitamini deposudur. Maydanoz, sindirim sistemine çok faydalıdır ve böbrek taşı ile bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Ayrıca solunum yolu enfeksiyonları ve bronşit ile astım gibi rahatsızlıklara da faydalıdır.