Kurban Resmi

Çevremizi Koruyalım


  • Oluşturulma Tarihi : 26.09.2019 06:54
  • Güncelleme Tarihi :
Çevremizi Koruyalım yazının resmi

Canlı ve cansız varlıkların bir arada bulundukları, birbirlerini etkiledikleri ve birbirlerinden etkilendikleri bir ortam olarak tanımlayabileceğimiz çevrenin korunması amacıyla farkındalık çalışmalarının yapıldığı şu son günlerde, özellikle küresel iklim krizi konusunda herkesin bilinçlenmesi hedefleniyor. Bu tip zamanlarda çevre için pozitif bir şeyler yapmak isteyen gönüllüler bireysel eylemlerin yanı sıra kitlesel eylemler de düzenleyerek, doğaya zarar veren durumları protesto etmekte.
Tabi sadece bu tip eylemlerle ya da senede bir gün yapılan bir kutlamayla farkındalık çalışması yürütülemez. Çevre kirliliği konusu mutlaka ve mutlaka küçüklükten itibaren insanlara anlatılması gereken bir olgudur. Çevrenin korunması konusunda toplumun her kesiminden insana büyük sorumluluklar düşmektedir. Devletler, yönetimler ve bireysel olarak insanlar bu konuya büyük önem vermelidir. Çevreyi temiz tutmanın yolu bireysel sorumluluk duygusundan ve çevre bilincinin oluşmasından geçer. Çevre bilincine sahip olmak, temel insan haklarının eşitlik ve adalet ilkelerini içine alan çağdaş insan davranışlarının çerçevesini oluşturmaktadır. Çağdaş insanın çevre bilinci, kendi içinde duyduğu bireysel sorumluluk duygusunu etrafındaki insanların da duyması için çaba göstermeyi de gerektirmektedir.
NESİLLER TÜKENİYOR
Dünya üzerinde 6 ile 100 milyon arasında tür olduğu varsayılmaktadır. Günümüze kadar sadece 2 milyon türün keşfedildiğini  düşünülürse, diğer türler hakkındaki bilgilerimizin ne kadar kısıtlı ortaya çıkmaktadır. Bilinen 17 bin 292 bitki ve hayvan türü azalıp nesli tükenme riskiyle karşı karşıya kalmıştır. Bitki ve hayvan türlerinin azalmasının tek sorumlusu ise insanlardır. Çeşitli sebeplerle ormanlar, tarım arazileri, otlaklar, sulak yerler tahrip edilmektedir.
Yine insanların suçu olarak dünyanın ısınmasına sebep olan gazlar atmosfere karışmaktadır. Bunun sonucu olarak, dünyadaki türler de çok hızlı bir şekilde yok olmaktadır. Bu tükenişlerin tek sorumlusu da insanlardır.
İçinde yaşadığımız dünyayı korumayı en büyük görev olarak edinmeliyiz. Çevreyi ne yazık ki bizler kendi ellerimizle çekilmez hale getiriyoruz. Herkesi bu konuda bilgilendirerek, her türlü bitkinin, ağacın önemi anlatılarak bilinç bir nesil oluşturmalıyız.
Peki bu konuda neler yapabiliriz?

  • Doğal bitki örtülerini de mutlaka korumalıyız.
  • Her şeyden önemlisi vegan beslenmeliyiz.
  • Akar ve durgun sular, insan ve hayvan artıkları ile kirletmemeliyiz.
  • Biriken çöpler hemen kaldırmalı, dışarıya çöp atmamalıyız.
  • Yakıtların tam yakılmasını sağlamalıyız. Böylece hem enerji kaybı, hem de hava kirliliği önlenmiş olur.
  • Havaya, suya, toprağa karışan kimyasal artıklar doğayı etkilediğini hepimiz biliyoruz. Bu atıkların bir an önce önüne geçilmelidir.

Kutu
YEREL YÖNETİMLERİN GÖREVİ ÇOK
İklim Eylem Planı, bir yerel yönetimin iklim değişikliğine karşı verdiği taahhütleri ve bu taahhütlerin uygulanması için takip edeceği adımları içeren strateji belgesidir. Belge, yerel yönetim sınırları içindeki güncel sera gazı envanterini, enerji tüketimini, sera gazı salım azaltım hedeflerini ve alınacak önlemlere yönelik eylemleri kapsar. İklim Eylem Planı hazırlayan yerel yönetimler, enerji verimliliği, binaların enerji etkin hale getirilmesi, ulaşımda atılacak adımlar, yenilenebilir enerji potansiyelinin kullanılması gibi bir dizi sera gazı azaltım hedefini önüne koyabilir. Bunun yanında belediyelerin eylem planları, iklim değişikliğine bağlı afetlerin ve ortaya çıkması muhtemel altyapı sorunlarının etkisini azaltmak için atılması gereken uyum / adaptasyon adımlarıyla kentin nasıl daha dirençli hale getirileceği konularını kapsayabilir.
Günün Vegan Tarifi
Maş Fasulyesi Yemeği
2 sb maş fasulyesi
Yeşil biber
1 tk biber salçası
1 tk domates salçası
1 domates rendesi
2-3 diş sarımsak
1 soğan
Tuz, karabiber, zeytinyağı
Maş fasulyelerini, diğer bakliyatlar gibi bir gece önceden ıslatın. Tencereye biraz zeytinyağı koyun, ısınınca içine küp küp doğradığınız soğanları ve sarımsakları atın. Renkleri değişince, içine 3 cm kadar bir boylarda doğradığınız yeşil biberleri  ve salçaları ekleyin. Biraz daha soteledikten sonra domates rendesini de ekleyin. Biraz daha çevirdikten sonra iyice yıkayıp süzdüğünüz maş fasulyelerini koyun ve üzerini hafifçe geçecek kadar sıcak su ekleyin. Tuz ve karabiberi koyduktan sonra, pişmeye bırakın. Suyunu çekebilir, arada bir kontrol iyi olur. (Hafiftarif.com)


 

Çevremizi Koruyalım
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz