Cezeryenin faydaları


  • Oluşturulma Tarihi : 08.02.2018 08:38
  • Güncelleme Tarihi :
Cezeryenin faydaları yazının resmi

7’den 70’e herkesin çok sevdiği atıştırmalıklardan birisi olan cezerye, vücudumuza sayısız yararları da barındırıyor.

Cezerye, özellikle Mersin bölgesinde yaygın olan bir tatlı türüdür. Havuç, toz şeker, ceviz ve hindistan cevizinden yapılır. Adını, Arapça’da havuç anlamına gelen ‘Cezer’ kelimesinden alır. Rendelenen havuç önce haşlanır, haşlandıktan sonra şekerle kavrulur. Üzerine hindistan cevizi; içine antep fıstığı, fındık, yer fıstığı ya da ceviz koyulur. İçerisinde pek çok faydalı besin kaynağını barındıran cezerye göz rahatsızlıklarından hafıza problemlerine kadar birçok şeye iyi geliyor. Cezerye içerisinde havuç bulunmasından dolayı A vitamini bakımından oldukça zengindir.

CEZERYE NELERE İYİ GELMEKTEDİR?

Cezerye ayrıca, güzel ve parlak cilde sahip olmak isteyenlerinde ilk tercihi olarak bilinmektedir. İçerisindeki vitaminler sayesinde hem cildin daha gergin ve güzel görünmesini hem de daha parlak olmasını sağlamaktadır. Bu besin öğeleri aynı zamanda saçların da daha kuvvetli olmasını sağlıyor. Cezeryenin içerisinde havuçtan farklı olarak cevizde ve fındıkta bulunmaktadır. Bu besin öğeleri ise hem insana güç verir hem de vücudun daha zinde olmasını sağlar. Ayrıca kalbe de iyi geldiği bilinmektedir.

Uzmanlar cezeryenin faydalarını şu şekilde sıralamaktadır:

-Gözleri kuvvetlendirir.

-Saçları güçlendirir.

-Cilde parlaklık verir.

-Yorgunluğu alır kalbe iyi gelir.

-Alzheimer rahatsızlığından korur.

-Kolesterolü düşürür.

-Yaşlanmanın ciltte görülen etkilerini geciktirir.

-Vücuda direnç ve enerji verir.

CEZERYE NASIL YAPILIR?

Cezerye yapmak zahmetli gibi görünse de aslında oldukça basittir. Hem kendinize sağlıklı atıştırmalıklar hazırlamak hem de gelen misafirlerinizin ağzını tatlandırmak istiyorsanız, mutlaka cezerye yapmayı denemelisiniz.

Seneminyemekleri.com’da yer alan bir tarife göre orijinal cezerye şu şekilde yapılmaktadır:

Malzemeler: 1 kilo havuç, 1 su bardağı toz şeker, 1,5 çay bardağı su, 4-5 adet dövülmüş karanfil, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı yenibahar, 1/2 çay kaşığı zerdeçal, 1/2 çay kaşığı zencefil, 1,5 yemek kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı mısır nişastası, 1 yemek kaşığı su, 1 su bardağı iri kırılmış fındık (ceviz, antep fıstığı da olabilir), yeteri kadar hindistan cevizi.

YAPILIŞI

Öncelikle havuçları soyup düdüklü tencerede 1,5 çay bardağı su ile 15 dakika pişirelim. Havuçları blenderdan geçirelim. Eğer pütürlüyse tel süzgeçten geçirmelisiniz. Ocağın üzerinde havuç püresini pişirmeye başlayalım. İçerisine şeker ve baharatların hepsini atalım. Pekmezi de katalım. 20-25 dakika iyice suyunu çekene kadar karıştırarak pişirmeniz gerekiyor. İyice suyunu çekince içerisine suyla açtığımız nişastayı da ekleyelim. Karışım iyice macun kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirmeye devam edelim. İyice koyulaştığı zaman (kaşığı artık zor çevirirsiniz) içerisine iri iri dövdüğümüz fındıkları atıp karıştıralım. Bir tepsiye hindistan cevizini bolca serpelim. Üzerine karışımımızı serelim 1 cm kalındığında olacak bir spatula ile düzeltelim. Daha sonra bolca hindistan cevizini üstüne de dökelim. Kenarlarını düzeltelim kare şeklini verelim kesmesi kolay olur. Bir gün bu şekilde buzdolabında dinlenirseniz daha lezzetli olur. İstediğiniz şekilde dilimleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...

Günün Haberi

Rusya uzayda su arayışında

Uzayda madencilik konusu gelecekte çok daha fazla habere konu olacak. Şu an için uluslararası kanunlarla uzaydaki madenler tüm insanlığın ortak malı olarak kabul ediliyor. Birçok maden arayışı ve buluşuna rağmen kimse uzaydan henüz maden elde etmedi. Tabii bu hukuka karşı çıkanlar da var. ABD ve Lüksemburg kendi yasalarıyla uluslararası hukuku hiçe sayma noktasında görüşünü gizlemiyor. Rusya Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin Yenilikçi Madencilik Teknolojileri Bilimsel Eğitim Merkezi Müdürü Pavel Ananyev, uzayda madencilik ve su hakkında açıklamalarda bulundu. Amaçlarının uzayda araştırma üsleri kurmak olduğunu dile getiren Ananyev, Ay ve doğal uzay nesnelerinden su elde etmenin önemine dikkat çekti. Ananyev'e göre eğer uzayda su çıkarmayı başarırsak, ve buna bağlı olarak hidrojen yakıtı üretirsek uzay araştırmaları daha ucuza yapılabilir. Bununla beraber bugün uzaya gönderilen araçların neredeyse yüzde 99 ağırlığını yakıtlar oluşturuyor. Uzayda elde edilecek hidrojen yakıtıyla beraber hem maliyet hem de hafiflik bakımından büyük bir aşama kaydedilmiş olacak. Böylece uzay araştırmaları daha az yoran bir iş halini alacak. Rus bilim insanlarına göre Ay bu konuda önemli bir alan sunuyor. (Haber Uzay)

Günün Vegan Tarifi

Çilekli Vegan Smoothie

Malzemeler

4 çorba kaşığı keten tohumu

2 adet muz (olgun)

450 gram çilek

1 su bardağı hindistan cevizi sütü (veya soya sütü)

1 çorba kaşığı üzüm pekmezi (veya 2 adet kuru kayısı/hurma/erik)

4 yaprak nane (birkaç tane de süslemek için)

Keten tohumlarını bir blenderin (veya rondonun) haznesine koyup toz haline gelene kadar kısa aralıklarla (sıvı olmadığı için blenderi uzun süre aralık vermeden çalıştırırsanız motoru yanabilir) çalıştırın. Ardından diğer malzemeleri ekleyip koyu bir ayran kıvamına gelene kadar çalıştırın.

Kapağını açıp tadına bakın. Eğer size çok şekersiz geldiyse biraz daha pekmez (veya kuru meyve), çok koyu olduysa biraz daha hindistan cevizi (veya soya) sütü ekleyin ve tekrar çalıştırın.

Karışımı iki büyük cam bardağa aktarıp üzerine birkaç yaprak nane yerleştirin ve servis yapın. (Cafe Fernando)

 

Cezeryenin faydaları
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz