Faydalı Atıştırmalıklar: Cezerye


  • Oluşturulma Tarihi : 03.09.2019 07:15
  • Güncelleme Tarihi :
Faydalı Atıştırmalıklar: Cezerye yazının resmi

7’den 70’e herkesin çok sevdiği atıştırmalıklardan birisi olan cezerye, vücudumuza sayısız yararları da barındırıyor. Özellikle vegan beslenen bireyler için oldukça besleyici olan cezerye, farklı birçok şekilde hazırlanabiliyor.
Cezerye, özellikle Mersin bölgesinde yaygın olan bir tatlı türüdür. Havuç, toz şeker, ceviz ve hindistan cevizinden yapılır. Adını, Arapça’da havuç anlamına gelen ‘Cezer’ kelimesinden alır. Rendelenen havuç önce haşlanır, haşlandıktan sonra şekerle kavrulur. Üzerine hindistan cevizi; içine antep fıstığı, fındık, yer fıstığı ya da ceviz koyulur. İçerisinde pek çok faydalı besin kaynağını barındıran cezerye göz rahatsızlıklarından hafıza problemlerine kadar birçok şeye iyi geliyor. Cezerye içerisinde havuç bulunmasından dolayı A vitamini bakımından oldukça zengindir.


CEZERYE NELERE İYİ GELMEKTEDİR?
Cezerye ayrıca, güzel ve parlak cilde sahip olmak isteyenlerinde ilk tercihi olarak bilinmektedir. İçerisindeki vitaminler sayesinde hem cildin daha gergin ve güzel görünmesini hem de daha parlak olmasını sağlamaktadır. Bu besin öğeleri aynı zamanda saçların da daha kuvvetli olmasını sağlıyor. Cezeryenin içerisinde havuçtan farklı olarak cevizde ve fındıkta bulunmaktadır. Bu besin öğeleri ise hem insana güç verir hem de vücudun daha zinde olmasını sağlar. Ayrıca kalbe de iyi geldiği bilinmektedir.
Uzmanlar cezeryenin faydalarını şu şekilde sıralamaktadır:
-Gözleri kuvvetlendirir.
-Saçları güçlendirir.
-Cilde parlaklık verir.
-Yorgunluğu alır kalbe iyi gelir.
-Alzheimer rahatsızlığından korur.
-Kolesterolü düşürür.
-Yaşlanmanın ciltte görülen etkilerini geciktirir.
-Vücuda direnç ve enerji verir.


CEZERYE NASIL YAPILIR?
Cezerye yapmak zahmetli gibi görünse de aslında oldukça basittir. Hem kendinize sağlıklı atıştırmalıklar hazırlamak hem de gelen misafirlerinizin ağzını tatlandırmak istiyorsanız, mutlaka cezerye yapmayı denemelisiniz.
Seneminyemekleri.com’da yer alan bir tarife göre orijinal cezerye şu şekilde yapılmaktadır:
Malzemeler: 1 kilo havuç, 1 su bardağı toz şeker, 1,5 çay bardağı su, 4-5 adet dövülmüş karanfil, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı yenibahar, 1/2 çay kaşığı zerdeçal, 1/2 çay kaşığı zencefil, 1,5 yemek kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı mısır nişastası, 1 yemek kaşığı su, 1 su bardağı iri kırılmış fındık (ceviz, antep fıstığı da olabilir), yeteri kadar hindistan cevizi.


YAPILIŞI

Öncelikle havuçları soyup düdüklü tencerede 1,5 çay bardağı su ile 15 dakika pişirelim. Havuçları blenderdan geçirelim. Eğer pütürlüyse tel süzgeçten geçirmelisiniz. Ocağın üzerinde havuç püresini pişirmeye başlayalım. İçerisine şeker ve baharatların hepsini atalım. Pekmezi de katalım. 20-25 dakika iyice suyunu çekene kadar karıştırarak pişirmeniz gerekiyor. İyice suyunu çekince içerisine suyla açtığımız nişastayı da ekleyelim. Karışım iyice macun kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirmeye devam edelim. İyice koyulaştığı zaman (kaşığı artık zor çevirirsiniz) içerisine iri iri dövdüğümüz fındıkları atıp karıştıralım. Bir tepsiye hindistan cevizini bolca serpelim. Üzerine karışımımızı serelim 1 cm kalındığında olacak bir spatula ile düzeltelim. Daha sonra bolca hindistan cevizini üstüne de dökelim. Kenarlarını düzeltelim kare şeklini verelim kesmesi kolay olur. Bir gün bu şekilde buzdolabında dinlenirseniz daha lezzetli olur. İstediğiniz şekilde dilimleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...


Günün Vegan Tarifi
İsveç Usulü Çorba
Malzemeler
Yarım kilo ıspanak
1 adet patates
1 adet havuç
2 çorba kaşığı kinoa tozu
Yarım mor lahana
4 adet mandalina suyu
Tuz
Karabiber
1 bardak su
Öncelikle havuç ve patatesi yumuşayana kadar haşlıyoruz. Daha sonra diğer tüm malzemeleri blendera atarak pürüzsüz hale gelene kadar robottan geçiriyoruz. Karışım içerisine patates ve havucu suyuyla beraber ekledikten sonra tencereye alıyor ve orta ateşte pişiriyoruz. Kaynadıktan sonra 3-4 dakika daha bekliyoruz. Üzerini karabiber ve mor lahana ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Faydalı Atıştırmalıklar: Cezerye
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script