Kurban Resmi

İyilik Atölyesi Kapanmasın!


  • Oluşturulma Tarihi : 29.11.2018 06:59
  • Güncelleme Tarihi :
İyilik Atölyesi Kapanmasın! yazının resmi

İzmir’in Karşıyaka İlçesi’nde bir alışveriş merkezinde yer alan ve çalışanları Down sendromlulardan oluşan kafenin maddi sıkıntılar nedeniyle kapatılacağı iddia edildi. Down sendromlu gençler ve annelerinin oluşturduğu “İyilik Bulaşıcıdır” sloganıyla yola çıkan “İyilik Atölyesi Kafe” yüksek kira giderleri nedeniyle kapanmanın eşiğinde. Bunu öğrenen bazı vatandaşlar da sosyal medyadan seslerini duyurarak imza kampanyası düzenlemeye başladı. Tümer Gülümserler tarafından başlatılan imza kampanyasında “+1 destek çok zor değil, İyilik Atölyesi kapanmasın” deniliyor.
İmza kampanyasında şu ifadeler kullanıldı: “1,5 yıldır Down sendromlu bireylerin çalıştığı, eğitim gördüğü, rehabilite olduğu ve sosyal hayata kendilerini eşitlediği İzmir Mavişehir’de yer alan İyilik Atölyesi Kafe yüksek kira bedellerinin karşılanamaması nedeniyle kapatılıyor. Sosyal Sorumluluk projesi olarak başlayan İyilik Atölyesi, bugüne kadar 40’ın üzerinde Down sendromlu çocuğu sosyal hayata oryantasyonunu sağlarken, çalışma, sorumluluk ve özgüven duyguları ile de Down sendromlu bireylere istihdam sağlanmakta. Yüksek kira bedeli İyilik Atölyesi’ni kapanma noktasına getirdi. Burada çalışan bireylerin tek beklentisi ‘+1 fazlalıklarının’ olduğu gerçeği ile hayata sıkı sıkı sarılmaları için sebeplerinin olması. Sizleri, bu tarz sosyal sorumluluk projelerinde yer alan bireylerin temel hak ve özgürlüklerden olan ‘çalışma hakkı’ çerçevesinde bu istihdamdan kopmamaları için imza vermeye ve destek olmaya davet ediyorum.”
İYİLİK ATÖLYESİ KİM?
 “İyilik Bulaşıcıdır” teması ve sloganıyla 2017 yılı Ağustos ayı ortasında faaliyete başlayan İyilik Atölyesi Kafe, gördüğü ilgi ve iyilik gönüllüsü kişi, kurum ve kuruluşların verdiği destekle dezavantajlı bireylere yönelik Türkiye’nin en özgün projesi oldu. Özel bir gülümseme ile sunulan hizmet, evinizdeki gibi rahat edebileceğiniz bir ortam, benzer kafeleri aratmayacak ürün ve hizmet kalitesi, muhteşem tatlar, köylüye, üreticiye, ev kadınına verilen destekler, dezavantajlı bireylere verilen sertifikalı eğitimler, ihtiyaç sahibi diğer noktalara da ulaşan bağışlar. Kafemizi benzerlerinden farklı kılan, sürdürülebilir çok yönlü bir sosyal sorumluluk projesi yapan unsurlardan sadece birkaçı.
NEDEN İYİLİK ATÖLYESİ?
Toplumumuzda engelli bireylerin oranı yüzde 12 gibi yüksek bir düzeydedir. Yaklaşık 10 milyon insanımızın “engelli” statüsünde olduğu düşünüldüğünde, bu insanlarımızın üretim ilişkilerine katılmasının yaratacağı katma değerin önemi büyüktür. Kamu otoriteleri tarafından net bir sayı verilmese de, ülkemizde yaklaşık 100 bin down sendromlu birey olduğu bilinmektedir. Ailelerine ve onların gelirlerine muhtaç durumdaki bu bireylerin, ekonomik özgürlüklerini kazanarak yaşama tutunmalarını sağlamak amacıyla İzmir Down Sendromu Derneği ile bir araya gelerek “İyilik Atölyesi” projesini kurguladık. Çalışanlarının tamamı down sendromlu bireyler ve ailelerinden oluşan; bu özelliği ile “Türkiye’de ilk” olan İyilik Atölyesi, kısa zamanda İzmir’in sosyal ve kültürel yaşamına renk katan bir proje oldu. Projenin Amacı; Down sendromlu çocuklardan başlayarak, diğer özel çocukların ve dezavantajlı grupların, sağlıklı olarak gelişmelerine, topluma uyum sağlayacak ve toplumla bütünleşecek şekilde yetiştirilmelerine, aynı zamanda mutlu bireyler olarak toplumun bir parçası olduklarını hissetmelerine ve toplum tarafından da kucaklanmalarına katkı sağlamak. Sürdürülebilir bir gelir ve farkındalık süreci yaratmak.

İyilik Atölyesi’nin hedefleri:
Ülke çapında sayısı artan İyilik Atölyeleri
Daha fazla sayıda dezavantajlı birey istihdamı
Dezavantajlı gruplara yönelik kalıcı toplumsal farkındalık
İyiliğin parçası olmak isteyen kişi ve kurum sayılarında artış
Paylaşma, yardımlaşma, insani değerler konusunda daha duyarlı bir nesil…
 ------------------
Günün Vegan Tarifi
Körili Mantar
Malzemeler
500 gram kültür mantarı
1 adet soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Karanfil, pul biber
1 çorba kaşığı köri
Çok ince olmayacak şekilde doğradığınız mantarları ızgara tavada renkleri değişene kadar pişirin. Ardından ayrı bir tavada yarım ay şeklinde irice doğranmış soğanı sıvı yağ ile birlikte pembeleşene kadar kavurun. Mantarları da tavaya alın ve üzerine köriyi ilave edip karıştırın. Son olarak karanfil, pul biber ve biraz su ilave edip 5 dakika kısık ateşte pişirin ve taze yeşillikler ile servis yapın. (Carrefoursa)

İyilik Atölyesi Kapanmasın!
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz