Kantaronun faydaları


  • Oluşturulma Tarihi : 19.08.2020 07:21
  • Güncelleme Tarihi :
Kantaronun faydaları

Dünyanın birçok yerinde bulunan kantaron bitkisi, vücudumuz için sayısız fayda barındırmaktadır. İki senelik otsu bir bitki olan kantaron, birçok ağrıyı hafiflettiği gibi ayrıca bazı rahatsızlıklara da iyi gelmektedir. Uzun ömürlü bir bitki olan sarı kantaronun parlak, yıldız şeklinde sarı çiçekleri vardır. Bitkinin en popüler özelliği ise depresyon tedavilerinde alternatif olarak kullanılmasıdır.
Kantaronun bilinen üç adet çeşidi vardır bunlar: Sarı, mavi ve kırmızı kantarondur.
SARI KANTARONUN FAYDALARI
Sarı kantaron, içeriğindeki depresyon önleyici hipersin bulunmaktadır. Kişinin tek başına atlatabileceği durumlarda, sakinleştirici, olumlu ve enerji verici etkisi bulunmaktadır.
Sarı kantaronun en önemli özellikleri ise şöyle listelenebilmektedir:
-Orta ve hafif dereceli depresyon tedavisinde kullanılır. Bilinen en önemli ve en popüler özelliği budur. Kişi eğer hafif ya da orta dereceli depresyon geçiriyorsa, sarı kantaron bitkisinin bu özelliğinden yararlanması tavsiye edilmektedir.
-Sarı kantaron, yaralanmalar sonucu meydana gelen ağrıları hafifletme özelliği ile de bilinmektedir. Kantaron, genel anlamda bütün kas ve ağrılar için kullanılabilir. Siyatik romatizma ağrılarına, bel ağrısına ve regl ağrılarına faydalıdır.
- Sarı kantaronun, alkol, sigara, nikotin ve kafein gibi maddelerle oluşan bağımlılıkların tedavisinde yararlı olabileceğini gösteren deneysel kanıtlar bulunmaktadır.
-Bu mucizevi bitkinin uykuyu güçlendirdiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra bazı araştırmalara göre de kavrama yeteneğini arttırmaktadır.
-Sarı kantaron halk arasında ishal tedavisinde, romatizmal ağrıların tedavisinde, çocukların gece altına kaçırmasında ve gut hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.
-Sarı kantaron yine halk arasında sarılık hastalığına karşı ve yara iyileştirici olarak kullanılmıştır, bu etkileri deneysel olarak da kanıtlanmıştır.
Sarı kantaron ayrıca; iştahı açar aynı zamanda da yüksek ateşi düşürür. Mide ağrılarının tedavisinde faydalıdır. Vücuda enerji vererek direnci artırır. Gastrit ve ülser tedavileri için bire bir doğal ilaçtır. Doğal bir kas gevşetici özelliği gösterir ve sinirlere iyi gelir. Öksürüğü keserek göğsün yumuşamasını sağlar. Balgam ve idrar söktürücü özelliği vardır. Antiseptik özelliği vardır. Bu özelliği ile yaraları iyileştirir. Obsesif kompulsif hastalıklarını hafiflettiği düşünülmektedir. Kantaron otunun kulak enfeksiyonlarından kaynaklanan kulak ağrılarını giderdiği de belirtilmektedir.
KIRMIZI KANTARONUN FAYDALARI
-Sindirim bozukluğu, mide yanmaları ve ekşimelerinde oldukça yararlıdır ve hazmı kolaylaştırarak iştah açar.
-Ateş düşürücü ve ter yapıcı özelliği vardır.
-Kansızlık tedavisinde kullanılmaktadır.
-Gaz şişkinliklerinin giderilmesine ve inatçı kabızlıklara iyi gelmektedir.
-Hastalık sonrasında iyileştirmeyi hızlandırmakta ve vücut direncini de arttırmaktadır.
-Hücrelerin daha hızlı yenilenmesine katkı sağlamaktadır.
-Güneş yanıklarında yanık üzerinde oluşan ağrıların kısa sürede giderilmesini sağlar.
-Derilerde oluşan morluk ve şişkinliklere de iyi gelir.
-Kırmızı kantaron yağı ayrıca cilt bakımında kullanılır. Cildin pürüzsüz bir yapıya kavuşmasını sağlar.
-Kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır.
-Romatizma ağrılarının giderilmesinde faydalıdır.
-Damar sertliği ve akciğer hastalıklarında yararlıdır. Astımda faydalıdır ve balgam söktürücüdür.
MAVİ KANTARONUN FAYDALARI
-Mavi kantaronun iştah açıcı özelliği bulunmaktadır.
-En bilinen özelliği ise göz yorgunluğuna karşı rahatlatıcı olarak kullanılmasıdır.
-Mavi kantaron, ağrı giderici olarak kullanılabilmektedir.
-Öksürük, bronşit ve nefes darlığına karşı faydaları vardır.
-Besinlerin sindirilmesinde sindirim sistemine yardımcı olur.
-Anti oksidan özelliğinden dolayı vücudu toksinlerden arındırır.
-İshal, böbrek ve idrar rahatsızlığı olanlara iyi gelir.
Romatizma ağrılarına faydalıdır.

Kaşıntılı cilt hastalıklarında ve deri bozukluklarında kullanılır.
Günün Vegan Tarifi
Üç Malzemeli Muzlu Rulo
2 paket bisküvi pötibör
1 paket vegan puding
Soya sütü
1 çay bardağı ince çekilmiş fındık
Muz
Öncelikle pudingi soya sütü ile yoğun kıvamlı bir şekilde hazırlayın. Bisküvileri ve fındığı rondodan ince bir şekilde geçirin, ikisini birbirine karıştırın yoğurun, merdaneyle açılacak kıvama gelsin ele yapışıyorsa bisküvisini artırabilirsiniz. Streç film veya yağlı kağıt yardımıyla açın, istediğiniz boyutta keserek muz koyup sarın. Afiyet olsun. (Nefis Yemek Tarifleri)


 

Kantaronun faydaları
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz