Sayfa Yükleniyor...
Vücudumuz için sayısız yarar barındıran lifli gıdaları belirli bir düzene göre devamlı olarak tüketmemiz bizler için birçok fayda sağlamaktadır.
Lif kavramı, gıdaların bağırsak enzimleri yoluyla sindirilmediği kısmı için kullanılmaktadır. Lifli gıdalar, birçok farklı rahatsızlığın tedavisinde ya da rahatsızlıkların semptomlarının hafifletilmesi için kullanılmaktadır. Kişilerin günlük olarak vücuda alması gereken lif miktarı her bin kalori için 14 gram olarak kabul edilmektedir. Bu miktarı günlük olarak aldığımız zaman, özellikle sindirim sistemi rahatsızlıklarının önüne geçmiş oluruz. Bugünkü yazımda sizlere hangi gıdaların lif açısından zengin olduğunu ve bu gıdaların vücudumuza ne gibi yararlar sağladığını anlatacağım.
Lif açısından zengin olan gıdalar şunlardır:
Mısır: Mısır kendine özgün bir antioksidan kaynağı olarak kabul edilmektedir. Bir mısır ortalama olarak yaklaşık 2 gram lif içerir ve bu da vücudumuz için oldukça iyi bir miktardır. Mısır, sindirim sistemi için oldukça önemlidir. Vücutta kolesterol emilimine yardımcı olurken aynıca bağırsak sendromu ve ishal gibi problemlerin oluşmasına engel olmaktadır. Mısır ayrıca kabızlık sorununu da giderir.
Fasulye: Lif açısından bir diğer zengin gıdalardan olan fasulye de antioksidan özelliğine sahiptir. Fasulye doyuruculuğu ve enerji vermesi açısından en çok tavsiye edilen gıdaların başında gelmektedir. Fasulye kemik yapısını güçlendirir, içerdiği lif nedeniyle kötü kolesterolü düşürür, bağırsakları çalıştırır ve kalp-damar tıkanıklığına karşı koruyucudur.
Nohut: İçerdiği zengin lif oranı sayesinde nohut, bağırsak ve sindirim sistemini tehdit eden birçok rahatsızlığa karşı savaş açar. Nohut; cilt sağlığını korur, saç sağlığı için faydalıdır. Bunun yanı sıra, kolesterolü dengeler, kalp sağlığını korur.
Avokado: Bütün bir avokadoda ortalama 10 gram kadar lif bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde kolesterolü azaltan avokado ayrıca zihin gelişimine de destek olur. Avokado; tokluk hissi vermesi nedeniyle diyetlerde kullanılması için önerilmektedir. Bunun yanı sıra kalp ve göz sağlığına, sindirim sistemine, depresyonla mücadeleye destek vermektedir.
Kepekli makarna: Basit hazırlanışı ile insanlar tarafından sık sık tüketilen makarna, kepekli olması durumunda vücudumuz için sayısız yarar barındırmaktadır. Günlük lif miktarının büyük bir bölümünü karşılayan kepekli makarna, bağırsak hareketlerinin düzenli olmasını sağlayarak, kabızlık ve hemoroit gibi problemleri önler. Kepekli makarna, birçok rahatsızlıkla da mücadele etmemize yardımcı olmaktadır.
Bulgur: Türkiye’de hemen hemen her evde mutlaka pişen bulgur, sayısız yararlar bulundurmaktadır. Bir porsiyonunda yaklaşık olarak 3.5 gram lif bulunduran bulgur; B1 vitamini açısından zengin olup sindirim ve sinir sisteminin korunmasında ve çalışmasında yardımcı olmaktadır. Bulgur aynı zamanda şeker hastalığına, kalp ve damar sağlığına ve kilo vermeye yarar sağlar.
Yulaf: Özellikle kahvaltılarda ve diyet yapılırken tüketilmesi tavsiye edilen Yulaf, beta-glucan isimli özel bir çeşit lif içermektedir. Bu lif; özellikle kolesterolü azaltıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici olarak kabul edilmektedir. Yulaf; enerji sağlayan protein ve karbonhidrat açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Yulaf cilt, saç sağlığına, uykusuzluğa, bağımlılığa, sinir sistemine, kemik ve kas rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Yulaf ayrıca kan şekeri seviyesini de sağlıklı bir düzeyde tutar.
Armut: Armut çok zengin bir lif kaynağı olarak kabul edilmektedir. Fakat meyvenin mutlaka taze olarak tüketilmesi gerekir, böylece lif alımı daha iyi olur. Armut, sindirimi kolaylaştırır, su dengesini düzenler, vitamin ve minerallerin vücut tarafından emilim kapasitesini arttırır. Kalbi korur, birçok rahatsızlığa iyi gelir.
Enginar: Lif açısından bir diğer zengin besin kaynağı ise enginardır. Son zamanlarda sağlığa faydaları daha sık duyulmaya başlanan enginar; sindirim sistemine, kolesterole, anemiye, karaciğere iyi gelir. İdrar söktürücüdür, mide ekşimesine de iyi gelir.