Fermente Gıda
Küf, maya ve bakteri gibi mikroorganizmaların şekerli maddelere (karbonhidratlara) tesiri ile meydana gelen biyokimyasal olaya fermantasyon veya mayalanma denir.
İnsanlık, fermantasyonu 12 bin yıldır bilmekte ve bu şekilde türeyen gıdaları da tüketmektedir. İnsanlar buzdolabına sahip olmadıkları dönemlerde, gıdalarını lakto basil fermantasyonla koruyarak bozulmalarını uzun süre engellemişlerdir.
Fermentasyon bakteri, mantar ve diğer mikroorganizmaların yardımıyla gerçekleşen bir çürüme sürecidir. Bu çürüme süreci; karbonhidratın karbondioksit ve alkole veyahut organik aside dönüşümüdür. Laktofermentasyon ile şeker ile beslenen bakteriler laktik asit üretirler ve bu şekilde gıdanın saklanması, yararlı enzimlerin, B vitaminin, Omega-3ün sentezlenmesi gerçekleşir. Ekmeğin mayalanması, sütün yoğurda dönüşmesi, elma suyunun sirkeleşmesi, üzüm suyunun şarap olması tamamen fermantasyondur.
İnsanların binlerce yıldır kullandığı bu taktiğin yerini artık maalesef konserveler, donmuş gıdalar ve raf ömrü uzatılmış (kimyasal koruyucularla) gıdalar almıştır. Fermente gıdaların birçok yararı, modern dünyanın getirdiği hazır gıdaların önüne geçememiştir. İnsanlar kolaya kaçtığı için fabrikasyon ürünlere daha çok yönelmiş ve gerçek gıdalardan uzaklaşmıştır. Halbuki fermente gıdaların sayısız yararı vardır. Onlardan bir kaçını sizinle paylaşacağım:
-Sindirime yardımcı bakteriler fermente gıdalar sayesinde vücudumuza girer ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
-Fermente gıdaların içerdiği bakteriler sayesinde gıdaların parçalanması ve gıdaların besleyici maddelerini tam olarak absorbe edebilmemiz sağlanmış olur. Bu sayede bedenimizin vitamin takviyesine ihtiyacı kalmaz.
-Kendi mayaladığımız yoğurt, turşu, peynir gibi fermente ürünlerle hem daha besleyici hem de daha ekonomik yaşamaya başlarsınız.
-Fermantasyon sayesinde gıdaların koruyucusuz sağlıklı bir şekilde daha uzun süre dayanmasını sağlarsınız.
BAZI FERMENTE GIDALAR
1.Kimçi (Kore turşusu):
Kimçi, ayrıca kimchi, gimçi, gimchi veya kimchee olarak da bilinen, mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden özellikle Çin lahanasından yapılan, geleneksel bir Kore yemeğidir. Bu gıda, güç ve besin deposudur. Kimçi Sağlık Dergisi tarafından Dünyanın Sağlıklı Besinleri listesinde yer almıştır.
2. Kefir
Kefir, çok eski yıllardan beri özellikle Kafkasya bölgesinde yapılan, bugün ise Avrupa ve Amerika ülkelerinde ticari amaçla üretilen süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında), hafif ekşimsi fermente bir süt ürünüdür. Kefir; bu içeceği yapmak için kullanılan sütün tüm besinlerini içerir. Laktoz yıkıma uğradığından, laktoz intoleransı olan insanlar da kefirin tadını çıkarabilirler.
3. Yoğurt
Besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir. Yağ oranı düşük, yoğurt çok miktarda protein, kalsiyum, D vitamini, riboflavin, Vitamin B6, B12, vb içerir.
4. Miso
Miso arpa, pirinç, ya da soya fasulyesi ile mayalanmış bir çeşit macundur. Bu çok sağlıklı probiyotik gıdada laktik asit sonucu oluşmuş bakteriler vardır. Miso, Miso çorbasında, soslarda, turşularda kullanılır. Pirinçli Miso Çorbası Japon besinidir. Miso protein, vitamin ve mineraller açısından da çok yüksektir. Ancak çok yüksek miktarda sodyum içerdiğini hatırlamak gerekir.
Fermente gıdaların pek çok faydası var. Fabrikasyon ürünlerin yerine kendi yaptığınız fermente gıdaları tercih etmelisiniz.
Sağlıklı kalın...
Doğa bilinci nasıl oluşturulur?
Doğanın çeşitliliği karşısında bizim algımız tekildir. Doğa bilinci denince akla sadece ağaçlar gelir. Ne bir bitki örtüsünün oluşum sürecini ne de ekolojik döngünün oluşması için gereken süreci biliriz. 10 bin tane çam ağacı yan yana dikilince doğayı kurtarabileceğimiz düşüncesi vardır. Oysa doğa çeşitliliğin zirvesidir. Her bir çeşit, hayati önem taşır.
Okullarda yeşili koruyalım cümleleri ile anlatılan derslerde, doğanın korunmasının nasıl olabileceği ile ilgili bir öğretim yoktur. Zaten öğretmen de konuyu laf olsun diye anlatır genellikle. Kendisinin de durum ile ilgili malumatı yoktur. Sebebi ise toplumsal farkındalığımızın olmaması.
Yol kenarlarına dikilen ağaçlarla kendimizi kandırarak,denize atılan bira veya kola şişelerine tepki göstererek,bankamatikten makbuz almayarak doğa bilinci oluşmaz.Oradan buradan denk gelerek öğrendiğimiz olgularla doğaya sahip çıkamayız. Toplumsal bir farkındalığımız olmalı.Bitki örtüsünün emdiği karbon miktarı ile ozon tabakasını nasıl koruduğunu,dünyanın yaşanılabilir bir yer haline gelirken bitki örtüsünün yaşamın formülünü nasıl ürettiğini, 4,54 milyar yıl sonra ancak dünya yaşamı oluşturabilecek kimyayı tutturduğunu ve bu tecrübe doğanın çeşitliliğinin uyumu ile oluştuğunu bilmeden asla doğaya tam anlamıyla sahip çıkamayız.
Doğaya tam olarak sahip çıkmak için önce bize neler bahşettiğini çok iyi bilmeliyiz. Her bir öğrenci, yeşilin içerisinde büyümeli. Yeşilliği olmayan tek bir okul kalmamalı. Geri dönüşümü olmayan tek bir kurum olmamalı. (Gaia Dergi)
Ne Nedir?
Negatif (Olumsuz) Korelasyon: İki değişken arasında biri artarken diğeri azalan ters orantılı bir ilişki varsa korelasyon negatiftir.
Günün Haberi
Talasemi Derneği yarışma düzenliyor!
İzmir Talasemi Derneği, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü kapsamında fotoğraf ve kompozisyon yarışması düzenliyor.
Dernek, olumsuzlukların azalmasını ve yok olmasını, duyguların karamsarlıktan iyimser bir hale dönüşmesini hedeflediğini ifade ettiği bu yarışmanın konusunu ise Hastaların yaşamlarındaki zorluklar ve başa çıkma yöntemleri olarak belirledi.
Katılım Şartları,
Yarışmaya sadece talasemi hastaları, orak hücreli anemi hastaları ve 1. derece yakınları katılabilir.
Yarışmaya katılacak olanların İzmir Talasemi Derneği Thalassemia Association Of İzmir sayfasını beğenmiş olması gerekmektedir.
Sayfamıza mesaj olarak gönderdiğiniz fotoğraf ve kompozisyonun uygunluğuna yönetim kurulu olarak karar verip Facebook sayfasından yayınlanacaktır.
En çok beğeni alan eser sahibi kişiye 250 TL,
İkinciye ise 100 TL, para ödülü verilecektir.
Katılım 8 Mayıs Pazar günü 14.00de sonra erecektir.
Tarihte Bugün
1845- Florida, ABDnin 27. eyaleti oldu.
1875- Kapalı alanda ilk buz hokeyi, Montreal'de oynandı.
1878- Osmanlı devleti ile Rusya arasında Ayastefanos Antlaşması imzalandı. Bulgaristan özerkliğini ilan etti.
1891- Futbolda penaltı atışı kuralı getirildi.
1955- Elvis Presley ilk kez televizyonda göründü.
Günün Fotoğrafı:
Kahramanmaraş/Uludaz Uğur Böceği Festivali
Günün Atasözü
Herkesin hamuru ekmeğine göredir: Herkes seçtiği amaca, varmak istediği sonuca göre hazırlık yapar.