Kurban Resmi

Neşe'den Haber Var


  • Oluşturulma Tarihi : 11.04.2016 07:39
  • Güncelleme Tarihi :
Neşe'den Haber Var yazının resmi

Hangi kuru yemişi ne için yemeliyiz?

Çeşitli bitki meyve veya tohumları kurutularak veya işlenerek üretilen kuru yemişlerin sağlığımıza olan faydaları bilinmektedir. Bugünkü yazımda sizlere hangi kuru yemişin hangi durumlarda yenmesi gerektiğini ve faydalarını anlatacağım.

Ay Çekirdeği:

Kolesterolü düşürür, damar sertliğini giderir, fikir işçilerinin ve zayıf kalmış çocukların günde 50 gram yemesi tavsiye edilir. Yapılan araştırmalar ay çekirdeğinin stres, anksiyete, depresyon ve unutkanlığa karşı yardımcı besin olduğunu ortaya koyuyor. Ay çekirdekleri kolaylıkla bulunabilen ve yüksek kalorili şekerlerin veya diğer daha az sağlıklı atıştırma alternatiflerinin yerine geçebilen bir yiyecek olarak ön plana çıkıyor. Bir avuç ay çekirdeği tüketilmesi, günlük gıda alımının besin değerini arttırmada önemli rol oynuyor. Ay çekirdekleri B1, B5, E ve folik asit içeriyor. Aynı zamanda önemli mineraller arasında yer alan bakır, magnezyum, selenyum ve fosfor açısından da sağlıklı bir besin sunuyor.

Antep Fıstığı:

Günde 10-12 adet yenilen iç antepfıstığı, vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmektedir. 100 g antepfıstığı vücudun günlük protein, vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının yüzde 35’ini karşılayabilmektedir. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür. Kroner kalp hastalığının riskini azaltır. Antepfıstığı şeker hastalığında (Diabete Mellitus) kullanılabilir. İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler. Antep fıstığı nekahet dönemlerinde de vücudun dostudur. Bir terkip içinde veya tek başına tüketilen fıstık, nekahet dönemin rahat ve kısa sürmesini sağlar, bünyeyi dirençli hale getirir. Akciğer için iyi bir iltihap temizleyicidir. Göğsü yumuşatır, ağrılarını hafifletir, öksürüğün geçmesine yardımcı olur.

Yer Fıstığı:

İçinde bulunan B1 vitamini kan şekerinin yakılması, kalp sağlığının korunması ve öğrenme gibi beyin fonksiyonları için gerekli olan bir vitamindir. Yaşlanmaya karşı vücudu koruduğu gibi alkol ve sigaranın zararlı etkilerini de azaltır.  İçerdiği B3 vitamini kolesterolü düşürür, dolaşımı arttırır, zihni açar. Kanın pıhtılaşması, kas gücü ve sinir iletimi için gerekli olan kalsiyum minerali içerir. Posalı bir besindir. Posalı besinler kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttığı ve bağırsak duvarı ile temasını azalttığı için kanserden korunmada faydalı olurlar.

Leblebi:

Anne sütünü artırır. Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır. Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır. Tokluk hissi verir. Bu sebeple diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcıdır.

Kabak Çekirdeği:

Tükettiğimiz yemişler arasında en popülerlerinden biri olan kabak çekirdeği yüksek besin değeriyle sağlımıza da katkıda bulunuyor. Kabak çekirdeğinin faydaları arasında çinko ve demir mineralleri bakımından zengin olması ilk sırada geliyor. Ayrıca sağlıklı yağlar olarak tanımlanan omega 3 yağ asitleri için çok iyi bir kaynak. Yapılan araştırmalar kabak çekirdeğinde bulunan bileşenlerin prostat büyümesinden, menopoz belirtilerinin hafifletilmesine kadar pek çok alanda etkili olduğunu ortaya koyuyor. Kabak çekirdeği yerken dikkat edilmesi gereken nokta ise bu yemişin oldukça yüksek kalori değerine sahip olmasıdır.

Fındık:

Omega 3 kaynağı olarak kalp ve damar dostu bir besindir. İçinde bulunan Omega 3 kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler; tansiyonu düşürür, şeker hastalarında kalp hastalığı riskini azaltır. E vitamini bakımından zengin olması nedeniyle antioksidan ve yaşlılık engelleyici bir gıdadır, adet döneminde kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır.  İçerdiği E vitamini şeker hastalığının gelişimini engeller; kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine faydalı olur, prostat kanserinden korur. Fındıkta bulunan B5 vitamini stresi giderici özelliği olan bir vitamindir. İçerdiği B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yarar, kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır.  Gebelikte mutlaka takviyesi gereken B9 vitamini içerir. B9 vitamini damar sertliği yapıcı maddeyi azalttığı gibi kalp krizi, felç ve bunama riskini de azaltır.

Ceviz:

Kanda kolesterolün yükselmesini önler. Beynin çalışmasını güçlendirir. Çocukların okul performansları ve hatırlama yetileri arttırmak için gereklidir. İçerdiği fosfor ve kalsiyum zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İyi bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle kanserle savaşta önemli rolü vardır. Ceviz yenmesi, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur: Cevizin içerdiği doymamış yağlardaki linoleik asit, kolesterol düzeyini düşürür. Ayrıca içerdiği alfalinoleik asit ile omega 3 yağ asitleri, damar tıkanmalarını önler.

Badem:

Sinirleri güçlendirir. Göğüs hastalıklarını önler. Beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur. Böbrek ve idrar yolları iltihaplarını iyileştirir.  Badem yağı ayrıca müshil olarak da kullanılır. Kolesterolü düşürür. Kalp krizi riskini azaltır. Her gün 42 gr badem veya fındık tüketimi kalp hastalığı riskini azaltmaktadır. Kan şekeri düzeyini ayarlar; kansere yakalanma riskini azaltır. Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir.

Kaju:

Çinko içerdiğinden gribe karşı koruyucu etkisi vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir, büyüme ve gelişmeyi olumlu etkiler. İçerdiği minerallerden magnezyum  (276 mg/100 gr) kemik ve sinir dokusunu besler, kasların çalışmasını düzenler, kalp atışlarını düzenler. Kansızlığın önemli rahatsızlıklara yol açtığı hamile ve çocuklarda D vitamini içeriği ile eksikliği giderir, kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

KURU YEMİŞ YEMENİN EN İYİ YOLU

Yemeyi düşündüğünüz tüm kuruyemişleri sağlıklı karbonhidratlarla eşleştirin. Kuruyemişleri meyve veya meyve suyu gibi karbonhidratlarla yediğiniz zaman doğru bir eşleştirme yapmış olursunuz. Çünkü Kuruyemişler aldığınız şeker miktarınızın azaltmasına yardımcı olacaktır.

Günün Edebiyat Akımı

Realizm

Realizm ya da gerçekçilik, bir estetik ve edebi kavram olarak 19. yüzyıl ortalarında Fransa'da ortaya çıkmıştır. Nasıl ki romantizm klasizme bir başkaldırı niteliğinde ise gerçekçilik yani realizm, hem klasisizme hem de romantizme bir başkaldırıdır. Amaç, sanatı klasik ve romantik akımların yapaylığından kurtarmak, yenilikçi eserler üretmek ve konularını öncelikle yüksek sınıflar ve temalarla ilgili değil, toplumsal sınıflar ve temalar arasından seçmekti. Realizmin amacı, günlük yaşamın önyargısız, bilimsel bir tutumla incelenmesi ve edebi eserlerin bir bilim adamının klinik bulgularına benzer nesnel bir bakış açısıyla ortaya konmasıdır.

Temsilcileri: Flaubert, Zola, Balzac, Stendhal, Tolstoy, Dostoyevski, Ernest Hemingway, James Joyce, Recaizade Mahmut Ekrem, Sami paşazade Sezai, Halit Ziya Uşaklıgil, Reşat Nuri Güntekin.

Tarihte Bugün

1905- Einstein, İzafiyet Teorisini açıkladı.

1919- Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) kuruldu.

1919- Singapur, İngiltere'den bağımsızlığını ilân etti.

Ne Nedir?

Sosyal Zeka: Toplumsal çevreye uyum sağlamada, insanlarla iyi ilişkiler kurmada kendini gösterir. Sosyal zekasını iyi kullanan bir insan çevresinde sevilir, sayılır, lider özellikleri ile sivrilip insanları etkiler.

Günün Atasözü

Komşu hakkı, Tanrı hakkıdır: Komşular birbirini incitmemeli, birbirlerinin hatırını saymalı, birbirlerine yardım etmelidir. Bu kurallara uyanlar Tanrı’ya karşı da ödevlerini yapmış olurlar.

Günün Fotoğrafı

Golden-Pheasant (Altuni Sülün)

Neşe'den Haber Var
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz