Bitkisel Gübre Yapımı
Gübre, bitkinin beslenmesinde gerekli olan elementleri sağlamak için toprağa ilave edilen maddedir. Bitkiler, büyüme ve yaşamaları için azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, demir, mangan, bakır, çinko, bor ve bazı hallerde de molibden gibi elementlere muhtaçtır.
Bunlar arasında azot, fosfat ve potasyum en önemlileridir. Gübreler, bitkilerin büyümesi için gerekli gıdayı ihtiva eden maddelerdir.
Gübreler, evsel atıkların kullanılması ile elde edilebilir. Oldukça pratik ve uygun bir şekilde üretilen bu gübre aynı zamanda organik olması sebebiyle de bitkilere faydalıdır. Bu işlem ile bitkilerin sağlıklı büyümesi ve toprağın mineraller açısından zenginleşmesi sağlanmaktadır. Gıda artıklarından yapılan organik gübreleri oluşturmak için birkaç farklı yol bulunmaktadır. Bu yolların her birini uygulamak oldukça kolaydır.
Bu gübreleme çeşidine kompost (doğal) gübreleme adı verilir. Kompost gübreleme, bitkisel mutfak atıklarının, otların, dal ve yaprak parçalarının bir yere yığılarak çürütülmesinden meydana gelmektedir.
Kompost gübre içine koyacak malzemeler
Yeşil Malzemeler
Çim biçme atıkları
Taze sebze meyve kabukları, artıkları
Yapraklar
Çay atıkları, mutfak atıkları
Yaş teze otlar
Kahverengi Malzemeler
Dal parçaları,
Ağaç kabukları,
Testere tozu, talaş,
Çam ibreleri,
Kuru yapraklar,
Gazete kağıdı,
Saman, sap
KOMPOST NASIL HAZIRLANIR?
Evde iyi bir kompost yapımı için mutlaka karbon ve azot oranının dengelenmesi gerekmektedir. Gübre oluşturmak için ayırdığınız malzemelerle yığın hazırlarken mutlaka kat kat hazırlamalısınız. Yığını kahverengi ve yeşil malzemeler bir arada olmak üzere hazırlamalısınız. Daha sonra bu yığının üzerine bahçe toprağı koyun. Daha sonra bu katmanı iyice sulayın. Yığın 4-5 ay sonra gübre olarak kullanımınıza hazır olacaktır.
EVDE GÜBRE NASIL HAZIRLANIR?
Evde yetiştirdiğiniz bitkiler için gübre hazırlamak istiyor fakat bir bahçeye sahip değilseniz, balkonunuzda da kolayca gübre elde edebilirsiniz. Kolayca ve çabuk bir şekilde gübre hazırlamak istiyorsanız ceviz kabuğu, dal gibi ürünler yerine yumuşak bitkiler kullanmalısınız. Bunu hazırlarken, bir kova kullanmanız yeterlidir.
Kovaya yaş malzemeleri (yeşil taze yapraklar), kuru malzemeleri (kuru ağaç yaprakları, dalları, ağaçların dış kabukları) koyuyoruz. Bunun üzerine toprak koyun ve yaklaşık 1 ay bekletin. Karışımı 10 günde bir alt üst ederek, karıştırın.
Bu kompost tarifleri ile evsel atıkları değerlendirerek israfı engelleyip geri dönüşüme katkı sağlayabilmekteyiz. Sürdürülebilir bir yaşam ve ekosistemin daha az tahrip olmasını istiyorsak bu gibi organik adımlarla tarım alanlarımızı ilerletmeliyiz. Hem çevreye hem de insan vücuduna sağlıklı olan bu gübreleme yöntemi ile kimyasal maddelerden de uzaklaşmış oluyoruz.
Günün Vegan Tarifi
Hint Usulü Maş Çorbası
MALZEMLER
Yarım kg maş
4-5 küçük/orta boy patates
3 havuç
İstenilen miktar maydanoz
2 ufak kuru soğan
3-4 diş sarımsak
2-3 yeşil biber
3-4 çorba kaşığı salça
Yarım kırmızı dolmalık biber (Californian Paprika)
5-6 çorba kaşığı hindistancevizi yağı/zeytinyağı
Kimyon çekirdekleri
Masala
2 defne yaprağı
Karabiber
Kırmızı biber
Deniz tuzu
Maş fasulyelerini yıkayın. Dilerseniz sıcak suda bekletin. Soğanları ve sarımsakları ya küçük küçük doğrayın ya da robotta çekin. Patatesleri soyup yıkayın ve küp şeklinde ufakça doğrayın. Havuçları soyun yıkayın ve ikiye bölün. Sonra ikiye böldüğünüz parçaları da ikiye bölün. Ve doğramaya başlayın.
Biberleri yıkayın ve düzlemesine kesin. Çekirdeklerini çıkartın ve yarım ay şeklinde doğrayın. Kırmızı biberi yıkayın ve ufak dikdörtgenler şeklinde doğrayın. Tencereye yağı koyun. Yağ ısınınca soğan ve sarımsakları ekleyin. Kavurun. Sonra bir tutam kimyon çekirdeği ekleyin. Bir tutam masala ekleyin. Defne yaprağını kırıp ekleyin. Karıştırın. Salçayı ekleyin. Kavurun. Geri kalan sebzeleri ekleyin. Biraz sıcak su koyup karıştırın. Sebzeleri hafif kavurun. Maşların suyunu süzüp ekleyin. Çorba kıvamına gelinceye kadar su ekleyin. Maşlar pişene kadar su azaldıkça sıcak su ekleyin. Maşlar pişince çorba kıvamına gelinceye kadar sıcak su ekleyip, tuz, karabiber ve kırmızı biber ekleyin. İsteğe bağlı olarak daha fazla masala konabilir. Limon suyu ile servis edin. (Vegan Mutfak)
Tarihte Bugün
1914- Panama Kanalından ilk gemi geçti.
1947- Hindistan bağımsızlığını kazandı. Jawaharlal Nehru Hindistanın ilk başbakanı oldu.
1948 Ankarada Milli Kütüphane açıldı.
1951- Bakanlar Kurulu, Nazım Hikmeti vatandaşlıktan çıkardı.
1960- Zürih ve Londra Anlaşmaları uyarınca Kıbrıs Cumhuriyeti ilan edildi.
1969- Woodstock Müzik ve Sanat Festivali, New York yakınlarında bir mandırada 400 bin kişinin katılımıyla başladı. Festival üç gün sürdü.
Günün Atasözü
Zenginin malı, züğürdün çenesini yorar: Birinin zenginliğinden çok söz etmenin gereksizliğini, yersizliğini belirtmek için söylenen bir söz.
Günün Sözü
Gerçekliğin ne ölçüde geniş olabileceğini düşünmek bile insanın kibrini kırmaya ve coşku vermeye yetecektir. (Brian Greene)
Günün Fotoğrafı