Buğdayın kalbi
Buğday ruşeymi, buğdayın en tepesinde bulunan ve embriyo olarak adlandırılan tohumun üremesini sağlayan kısımdır. Bu kısım buğdayın kalbi olarak nitelendirilmektedir. Doğal bir E vitamini kaynağı lan buğday ruşeymi, folik asit ve demir açısından da oldukça zengindir. Lif değeri çok yüksek olan ruşeym, sindirime iyi gelir ve ani şeker iniş çıkışlarını düzenler. 1 ton buğdaydan sadece 1 kilogram ruşeym elde edilmektedir.
RUŞEYMİN FAYDALARI
Buğday ruşeymi, tüm tanenin yüzde 2-3ünü oluşturur, gıdalarda ve kozmetikte aranan bir üründür. Gıda kullanımına uygun olan ruşeym oranı en fazla yüzde 0,5tir. Geleneksel bir değirmen sisteminde ruşeym, kepek azaltma pasajlarında elde edilir. İçinde vücut için gerekli besin öğelerinin birçoğunu yüksek miktarda içeren buğday ruşeymi, değerli bir maddedir. Bu maddenin yüzde 15 oranında ekmeğe ilave edilmesi ile besin değeri yüksek, oldukça lezzetli ve iç yapısı homojen bir ekmek elde edilmiştir.
Ruşeym;
-Cildin yaşlanmasını geciktirici E vitamini kaynağıdır. Güzellik maskesi yapımında kullanılır.
-Vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlayarak bağışıklık sistemini desteklemektedir.
-Kalp damar hastalıklarını azaltmakta, kalbi korumaktadır.
-Ruşeym, kan pıhtılaşmasını önler ve diyabetli hastalarda damar tıkanıklığının oluşmasına engel olur.
-Kansızlığı önlemede yardımcı olduğu gibi halsizliğe de iyi gelmektedir.
-Sinirsel fonksiyon bozuklukları riskini azaltmada olumlu etkiler sağlamaktadır.
-Göze çok faydalıdır; katarakt oluşumunu geciktirir.
-Genel büyüme ve kemik gelişimi için etkilidir.
-Alzheimera karşı korumaya yardımcıdır, beyin fonksiyonlarının sağlıklı devam etmesine yardımcı olur.
-Yanık, yara ve cilt sorunlarında tedavi edicidir.
-Hassas ve yıpranmış saçlar için tavsiye edilir.
-Ciltteki kırışmaları engeller.
-Kısırlık tedavisinde kullanılmaktadır.
NASIL KULLANILIR?
Ruşeym öncelikle, Çölyak hastalarının ve lif kullanımında sakıncası olanların kullanımına uygun değildir.
Bunun dışında ruşeym şu şekillerde kullanılabilir;
Doğrudan tüketilebilir: Çocuklar günde 1 ,yetişkinler günde 2 çorba kaşığı kadar tüketebilir.
Sıvı İçinde tüketim: Çorba, meyve suyu gibi sıvılar içine karıştırılarak çocuklar için 1, yetişkinler için 2 çorba kaşığı konularak tüketilebilir.
Hamur işinde kullanımı: Pasta, kek, poğaça, börek yapımında kullanılabilir.
Ruşeym, bitkisel sütler ve yoğurtların yanı sıra meyvelerin ve salataların içinde tüketebilirsiniz. Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu ürün, aynı zamanda dünya mutfağındaki çeşitli yemek tarifleri için tercih ediliyor.
Paketi açtıktan sonra mutlaka cam kavanoza koyup dolapta en fazla 1 ay saklayın(21 gün ideal),oda şartlarında ise en fazla 1 haftada tüketilmelidir.
Günün Vegan Tarifi
Çiğ Börek
Malzemeler
4 su bardağı un
1 su bardağı su
Tuz
1 orta boy soğan
2 orta boy kabak
Tuz, karabiber, pul biber
Un, su ve tuzla bir hamur hazırlıyoruz. Hamur dinlenirken soğanı kavuruyoruz. Üzerine rendelediğimiz 2 adet kabağı ekliyoruz ve baharatları da koyuyoruz. Harç iyice kavrulduktan sonra süzmeye alıyoruz. Kabak epey su salıyor, iyi süzülmesi gerek. Tezgaha bir avuç un serpiyoruz. Hamurdan cevizden biraz daha iri büyüklükte parçalar alarak oklava yardımıyla açıyoruz. Hamur çok ince açılmamalı, malzemeler kızarma esnasında dışarı çıkabilir, kalın da olmamalı, içi çiğ kalabilir. Açtığımız hamurun bir yarısına kabaklı malzemeyi koyup diğer boş yarısını üzerine kapatıyoruz. Kenarlarının iyice kapanması gerek. Böyle 7-8 adet börek çıkacaktır. Yağda kızardıktan sonra (hamur iyice pembeleşmişse hazır demektir) kağıt havlu üzerinde bekleterek yağını süzdürüyoruz. (veganmutfak.com)
Tarihte Bugün
1683- Dom Perignon ilk şampanyayı üretti.
1924- Lozan Antlaşması yürürlüğe girdi.
1976- İspanya Kralı Juan Carlos siyasi tutukluların yüzde 90ını affetti.
1983- İtalyada ilk kez bir sosyalist, Sosyalist Parti Genel Sekreteri Bettino Craxi, başbakanlık görevine getirildi.
2005- Senarist Safa Önal, filme çekilmiş 395 senaryosuyla Guinness Rekorlar Kitabına girdi.
Günün Bilim Haberi
Jüpiter İlk Kez Bu Kadar Yakından Görüntülendi
Jüpiter ilk kez bu kadar net görüntülendi. 5 yıllık yolculuğunun ardından 2.8 milyar km yol alarak Jüpiterin yörüngesine oturan Juno uzay aracı Jüpiter'in en yakın fotoğraflarını Dünyaya gönderdi.
San Antonio Güneybatı Araştırmaları Enstitüsünde görevli bilim adamı Scott Bolton, kuzey kutbunun beklenenden daha fırtınalı olduğunu, gezegenin renginin ise beklenenden daha farklı olduğunu açıkladı. Jüpiter üzerindeki bulutlara da dikkat çeken Bolton, bulutların gölgelere sahip olduğunu ve bunun da bulutlarım gezegen üzerindeki her şeyden yüksek rakıma sahip olduğunu gösteriyor olarak yorumladı. Fotoğraflar Jüpitere 703 bin km uzaklıktan çekildi. Juno, Şubat 2018de Jüpiterin atmosferinde yanarak görevinin sonuna gelecek. (Haber Uzay)
Günün Sözü
Bir insanı cevapları ile değil sorularıyla yargılayın. (Voltaire)
Günün Fotoğrafı
Grey Crowned Crane