Pestilin Faydaları Nelerdir?
Kışın tüketilmesi ayrı bir keyif veren ve vücudumuz için sayısız faydalar barındıran pestil, soğuk aylarda insanlara enerji vermesi ile biliniyor.
Yüksek enerji değeri içeren pestil, içinde bulunan besin kaynakları bakımından oldukça önemli gıdalardan birisidir. Lezzeti ve faydası ile 7den 70e herkesin hoşuna giden bir besin olan pestil, K, Ca, S, P,Mg, Cu, Zn, Mn gibi mineraller açısından zengindir. Biyolojik değeri yüksek proteine de içerir. Ayrıca suda eriyen (A,D,E,K) vitaminler ile B grubu vitaminlere de sahiptir. Dolayısıyla vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon, enzim üretiminde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahiptir.
PESTİL VÜCUDA DİRENÇ KAZANDIRIR
Pekmez veya koyulaştırılmış meyve, şıraları, pestilin hazırlanmasında hammadde olarak kullanılır ayrıca pestil yapımında kullanılan fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar protein, vitamin ve mineral madde yönünden zenginleşmesini sağlar. İçerdiği nişasta ise geç kana karıştığı için kan şekerini uzun süre stabil kalmasını sağlar. Ayrıca glikozun fiziksel ve zihinsel performans ile yakından ilgisi vardır. Beynin enerji kaynağı olan glikoz insülin salgısını arttırdığından triptofanın kan-beyin bariyerini aşmasına ve beynin çalışmasında işlevi olan seratoninin sentezinde kullanılmasına yardımcı olmaktadır. Yani mutlu eder.
ARA ÖĞÜNLERDE KULLANILIR
Pestil ülkemizin çeşitli yörelerinde üzüm, erik, kayısı, elma gibi meyvelerden üretilir. Pestil iyi bir enerji kaynağıdır. Enerji değerinin yüksek olması nedeniyle sporcuların, çocukların ve ağır işlerde çalışanların tüketmesi önerilir. Doğallığı ile vücudumuza fayda sağlayan pestil; ara öğünlerde mutlaka tüketilmelidir. Pestilin; abur cubur olarak nitelendirdiğimiz gıdalar yerine kullanılması önerilmektedir.
HALSİZLİĞE VA KANSIZLIĞA İYİ GELİR
-Pestil; A, B vitaminleri ve demir yönünden zengin bir besin maddesi niteliği taşımaktadır. Bu nedenle kansızlığa ve halsizliğe iyi gelmesi ile bilinmektedir.
Pestil; vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon- enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynuyor.
-Sodyum bakımından fakir potasyum bakımından zengin olması kalp- damar hastalıklarının önlenmesi açısından önemini artırmaktadır.
Pestil; K, Ca, S, P,Mg, Cu, Zn, l, Cl, SiO, CaO gibi mineraller açısından zengindir. Biyolojik değeri yüksek proteine de içerir. Ayrıca suda eriyen (A,D,E,K) vitaminler ile B grubu vitaminlere de sahiptir. Dolayısıyla vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon, enzim üretiminde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkiye sahiptir.
Tüm bunların yanı sıra pestil;
-Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde
- Vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde
-Su dengesinin korunmasında
-Hormon- enzim üretiminde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir rol oynuyor.
Soguk kış günlerinde enerji yanında mineral, vitamin, protein ve karbonhidrat deposu olan pestili bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için sık sık tüketmekte fayda vardır.
Günün Haberi
Uzay yolculukları omurgamıza zarar verebilir
Zaman zaman Mars'a yolculuklarının insan sağlığına yaşatacağı zorluklardan bahsediyoruz. Son olarak NASA'dan yapılan açıklamada, uzay yolculuklarının insan omurgasına zarar verebileceği açıklandı.
Yerçekimsiz ortamda 4 ile 7 ay arası kalan astronotları inceleyen bilim insanları, bu astronotların bel kemiklerini destekleyen kaslarının %19'unun kaybolduğunu belirlediler. Ayrıca bu astronotlar Dünya'ya dönseler bile bu kasların ancak 3'te 2'sinin geri kazanabiliyorlar. Bu araştırma Uluslararası Uzay İstasyonu için yapıldı ancak Mars için durum daha da kötü.
Astrobiyolog Lewis Dartnell, Mars'a gidersek ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya kalacağımızı ve eğer uzay aracına tırmanırken düşürsek bu kalçamızı kıracağımız anlamına geleceğini belirterek bunun da ölüm riski demek olduğunu açıkladı. (Haber Uzay)
Günün Vegan Tarifi
Chia Puding
Malzemeler
Chia tohumu
1 adet olgunca muzu
1 çay kaşığı kakao
1 su bardağı (250 ml) soya süt
Chia hariç tüm malzemeleri blenderda karıştırıyoruz. Bu karışımı uygun boyutta, kapaklı bir kaba alıp içerisine 3 yemek kaşığı chia tohumu ekliyoruz ve bir kaşık yardımıyla tamamen karışmasını sağlıyoruz. En az 3-5 saat buzdolabında bekletiyoruz.
(Tohumların birbirine yapışmaması için ilk 2 saat yarım saatte bir karıştırsak iyi olur.)
Jöle kıvamına gelmiş olan karışımı bardaklara koyup, isteğe göre nar, muz dilimleri, bitter damla çikolata, tarçın, Hindistan cevizi vb. ile süsleyerek sunuyoruz. (Milliyet)
Tarihte Bugün
1936- Montreux Boğazlar Sözleşmesi yürürlüğe girdi.
1985- Satrançta Gary Kasparov, Anatoly Karpovu yenerek dünya satranç şampiyonu oldu.
1989- Berlin Duvarı yıkıldı.
1989- Kenan Evrenin cumhurbaşkanlığı görevi bitti, Turgut Özal cumhurbaşkanı seçildi.
1990- Mary Robinson, İrlanda Cumhuriyetinin ilk kadın devlet başkanı oldu.
Günün Atasözü
Dervişin fikri ne ise, zikri de odur: Bir insan ne düşünüyor, gönlünden ne geçiriyorsa, bunu hareket ve sözleriyle belli eder; açığa vurur. Devamlı kafasında ve gönlünde taşıdıklarının gündemde kalmasını ister.