Kurban Resmi

Neşe'den Haber Var


  • Oluşturulma Tarihi : 03.12.2016 08:25
  • Güncelleme Tarihi :
Neşe'den Haber Var yazının resmi

Sofralarımızın vazgeçilmezi: Turp

Sofralarımızın vazgeçilmezi, güçlü bir antioksidan olan turp, sağlığa da oldukça faydalı. Özellikle C vitamini bakımından zengin olan bu mucizevi bitki, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların bir an önce iyileşmesine katkıda bulunuyor.

Turp ayrıca yüksek lif içermesi sebebiyle, kabızlığı da önlüyor. Özellikle diyet yapanlar için uzmanlar tarafından önerilen turp, oldukça düşük kalorisi ile sofralardan eksik kalmıyor.

Peki turp vücudumuzda nelere fayda eder?

Sindirim sistemimize iyi gelir: Turp, sağlıklı bir sindirim ve boşaltım sistemi için mutlaka tüketilmesi gereken sebzelerin başında gelmektedir. Yüsek lif içeriği sayesinde kabızlığı ortadan kaldıran turp, günlük olarak tüketildiği takdirde tüketilmesi gereken besin lifinin yüzde 4’ünü oluşturmaktadır. Bu da oldukça iyi bir orandır. Besin lifi ayrıca, diyabet ve kalp hastalıkları riskini de azaltmaya yaramaktadır.

Turp iyi bir diyet yardımcısıdır: Turp az kalorili bir sebze olmasından ötürü, uzmanlar tarafından diyet yapan kişilere önerilmektedir. Besin lifi açısından zengin olan turp sebzesini, öğün aralarında karnınız acıktığında tüketebilirsiniz.

Hamilelerin sağlığına oldukça faydalıdır: Turp, folik asit içermesinden ötürü hamile insanların sağlığı için oldukça faydalıdır. Uzmanlar tarafından önerilen turp, düşük riskini azaltmakta ve doğumun kolay geçmesini sağlamaktadır. Folik asit, hamilelerin durumuna iyi gelmektedir. Folik asit ayrıca, vitiligo tedavisi, diş eti sorunları, gözde görülen sarı nokta hastalığı ve bunun gibi birçok ciddi rahatsızlığı önlemede oldukça etkilidir. Folik asit, kırmızı kan hücresi üretimini destekleyerek anemiye karşı koruma sağlayan vitaminlerden de biri olma özelliğine sahiptir.

Solunum yolu rahatsızlıklarına faydalıdır:  Astım, soğuk algınlığı, alerji, bronşit, solunum yolu enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu gibi nedenlerden dolayı tıkanan solunum yollarını açmaya yardımcı olmaktadır.

Fosfor bakımından zengindir:  Turp, birçok hayvansal gıda gibi fosfor içermektedir. Bu nedenle vegan ve vejetaryen beslenen bireylere önerilmektedir. Fosfor, insan vücudunda kemik ve diş sağlığının korunması, enerji üretimine katkıda bulunması, bünyenin B vitaminlerini emmesine yardımcı olması açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle fosfor mutlaka tüketilmesi gereken mineraller arasında ilk sıralarda yer alır.

Soğuk algınlığına iyi gelir: Turp, bolca C vitamini içermesinden ötürü soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi rahatsızlıkların çabuk atlatılmasını sağlar. Bunun yanı sıra eklem ağrısı, yaraların geç iyileşmesi, depresyon, diş eti kanaması, diş kaybı, cilt sorunları, saçın zayıflaması ve daha pek çok sağlık sorununa da iyi gelmektedir. C vitamini ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Turp böbrek sağlığını da korur: Özellikle kırmızı turp iyi bir idrar söktürücü olarak bilinmektedir. Turp, böbrekleri temizler ve idrar yollarında ortaya çıkan enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.

Turp, tüm bu faydalarının yanı sıra: Kan dolaşımını hızlandırır, kaşıntı ve şişliği alır, ağız kokusunu önler ve nefesi tazeler, ateş düşürür,  ciltte ortaya çıkan yaşlanma belirtilerini azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Günün Vegan Tarifi

Renkli Patates Topları

6 patates,

1 yemek kaşığı bitkisel yağ

1 su bardağı rendelenmiş vegan peynir

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Tuz

Karabiber

Limon suyu

Üzerleri için:

Pulbiber

Çörekotu

Maydanoz

Havuç

Kırmızı lahana

Dereotu

6 adet patatesi iyice haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra suyunu süzüp bir çatal ya da püre aleti ile eziyoruz. Tuzunu, karabiberini, limon suyu ve zeytinyağını koyup biraz karıştırdıktan sonra içerisine margarin ve vegan peynirini ekleyip peynir eriyene kadar iyice karıştırmaya devam ediyoruz ve ılıması için bırakıyoruz. Biz bu arada topları süslemek için havucu ve kırmızı lahanayı rendeliyoruz. Maydanozu, dereotunu ve çörekotunu incecik doğruyoruz. Hepsini ayrı ayrı tabaklara yayıyoruz. Soğuyan patates püremizden ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp toplar yapıyoruz. Bu patates toplarını istediğiniz çeşide batırıp yemeklerin yanında garnitür olarak servis yapabiliriz. Afiyet olsun. (yemektarifleri-sitesi.com)

Günün Haberi

Bas Lansdorp Mars hakkında konuştu

Adından bu aralar oldukça söz ettiren Mars One’ın CEO’su Bas Lansdorp, “Adress: Colony Street No: 2025 Mars” başlıklı bir konuşma yaptı. Lansdorp yaptığı konuşmada, 2027 yılında Mars’a gitmek ve orada yerleşmek üzere gönderilecek ilk 4 ismin nasıl belirleneceğini açıkladı. Lansdorp konuşmanın ilerleyen bölümünde projenin maliyeti ve geleceği hakkında da söylemlerde bulundu.

İnsanlar neden Mars’a gitmek istiyor ve neden gitmeliler sorularına yanıt arayan Lansdorp, açıklamasında 500 yıl sonra tüm çocukların güneş sistemi ve dünya hakkında tüm bilgilere sahip olacağını ifade etti. Açıklamasının devamında, 21. yüzyıl denince ilk bilinecek şeyin insanoğlunun yaşamak için başka bir gezegene gittiği olacağını belirten Lansdorp, ilerleyen yıllarda projelerin başarılı olması ya da olmamasından ziyade, yeni nesil mühendis, bilim insanı ya da astronot olmak isteyen insanlara ilham kaynağı olacağını vurguladı. Lansdorp ayrıca Mars’ın kuru ve zor yaşam koşullarının zorluğuna dikkat çekerek, insanoğlu Mars’a gidip geldikçe dünyanın değerini daha iyi bilecek diyerek, insanoğlunun ilerleyen yıllarda dünyaya daha fazla değer vereceğini savundu.

Mars’a koloni kurmanın ekonomisi hakkında da konuşan Mars One CEO’su, ilk koloni kurmanın maliyetini 6 milyar dolar olarak açıkladı. Ayrıca bununla birlikte Mars’a giden her bir kilonun maliyeti yaklaşık 120 bin dolar. (Haber Uzay)

Günün Fotoğrafı

İzmir Konak’ta görüntülenen pelikan ailesi, İzmirlilerin yüzünü güldürdü.

Fotoğraf: Özkan PEKÇALIŞKAN

Neşe'den Haber Var
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz