Kurban Resmi

NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 08.01.2017 09:18
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Proteinin Önemi

Protein vücudumuz için en gerekli olan doğal maddelerden birisidir. Özellikle vegan beslenen insanların sık sık karşılaştığı “Proteini nereden alıyorsun” sorusuna verilecek cevaplar da aslında oldukça basit.

Sanılanın aksine vegan beslenen bireyler, protein açısından zorluk çekmemektedirler. Çünkü bitki özellikle de kuru yemiş ve baklagillerde yer alan protein miktarı, insan vücudunun ihtiyacını karşılayacak miktardadır. Bu soru ve sorunun yanlış cevapları, insanların vegan beslenme biçiminden korkmasına ve uzak durmasına neden olmaktadır.

Bugünkü yazımda sizlere proteinin önemini ve vegan beslenen kişilerin bu ihtiyaçlarını nereden karşılayacaklarını anlatacağım.

PROTEİN NEDİR?

Proteinler, amino asitlerin zincir halinde birbirlerine bağlanması sonucu oluşan büyük organik bileşiklerdir. Proteinler tüm canlı türlerinin istisnasız bir biçimde temel yapı taşlarını oluşturan bir besin grubudur. Vücutta protein olmazsa eğer, hiçbir doku veya hücre varlığını sürdüremez, kendisini onaramaz ya da çoğalamaz. Bu nedenle beslenme biçimlerinin tümünde protein oldukça önemlidir.

Protein:

-Hücreleri onarır ve yeniler.

-Enfeksiyonlarla savaşan antikorları üretir.

-Hücre içi ve hücre dışı sıvıların ozmotik dengede tutulmasını sağlar.

-Beden fonksiyonlarıyla birlikte, sinir ve kas çalışmalarını koordine eden hormonlar ve enzimler için gereklidir.

Sağlıklı bir beslenme biçiminde günlük alınan kalori miktarının yüzde 15 ila 20’si mutlaka proteinlerden oluşmalıdır. Protein denildiği zaman akla sadece hayvansal besinlerin gelmesi de insanların yanlış bilgilendirmesinden ötürü olmaktadır. Zaten hayvansal besinler protein bakımından ne kadar zengin olurlarsa olsunlar doymuş yağ ve kolesterol açısından da yüksek değerler içerdikleri için insan vücuduna zarar vermektedir. Bu nedenle vücudun ihtiyacı olan protein mutlaka sağlıklı gıdalardan alınmalıdır. Bu sağlıklı gıdalar da tabi ki bitkisel beslenmenin ana öğeleridir.

VEGANLIK VE PROTEİN

Hiçbir hayvansal ürünü tüketmeyen veganlar, protein açısından zorluk yaşamamaktadırlar. Yaygın kanının aksine bazı sebzeler ve baklagillerde, hayvansal gıdaların içerdiğinden çok daha fazla protein bulunmaktadır.

Peki veganlar proteini hangi gıdalardan rahatça alabilmektedir:

Soya: Soya bitkisinden elde edilen, soya eti, soya kıyması ve soya sütü; hem veganlara alternatif gıda ürünleri için seçenek olmakta hem de içerdiği proteinle de vücuda gerekli miktarı sağlamaktadır. Soya eti, soya kıyması ve soya sütü kolesterol ve doymuş yağlar içermeyen yapısı, yüksek kaliteli protein içeriği ile çok yönlü olarak yararlanabilen bir besindir ve veganların birçok gıda ihtiyacını da kolaylıkla karşılamalarını sağlamaktadır. 100 gram soyada yaklaşık 35 gram protein bulunur.

Kuruyemiş: Özellikle ceviz, fındık ve badem protein açısından oldukça yüksek besin kaynaklarından kabul edilmektedir. Öte yandan bu gıdalar omega 3 de içermeleri nedeniyle balık yerine de tüketilebilmektedir. 100 gramlık bir kuruyemiş karışımı 20 gram protein içermektedir.

Fıstık Ezmesi: Veganların hem tatlı hem de protein ihtiyacını giderebilen bu mükemmel seçim, vücut içinde oldukça faydalıdır. Fıstık ezmesinin 100 gramında 25 grama yakın protein bulunur.

Kinoa: Kinoa tahıllar arasında en çok protein içeren gıdalardan birisi olarak kabul edilmektedir. 100 gramında 4.4 gram protein bulunan kinoa, mükemmel bir protein kaynağı olarak nitelendirilmektedir. Kinoa çorbalara, yemeklere ve salatalara eklenebilmektedir.

Tohumlar: Kabak çekirdeği ve ay çekirdeği gibi tohumlar, protein ihtiyacını karşılamak için tüketilmektedir. 100 gram çekirdekte 24 gram protein bulunur. Fakat bu gıdaları tüketirken dikkat etmekte fayda var keza kilo problemlerine yol açabilmekteler.

Kuru baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye ve bakla gibi kuru baklagiller içermektedir. Bu gıdalar aynı zamanda potasyum, demir ve magnezyum da içermektedir. 100 gram beyaz fasulyede 22.3 gram, barbunyada ise 22.9 gram protein vardır. Kuru baklagillerin veganlar tarafından tüketilmesi uzmanlar tarafından sık sık önerilmektedir.

Tofu: Tofu, protein açısından zengin, aynı zamanda iyi bir B vitamini ve demir kaynağıdır. 100 gr. tofuda 6 gram yağ bulunur. Doymuş yağ ve kolesterol içermez.

Mantar: 100 gram mantarın içeriğinde yaklaşık 2 – 5 gram protein, 4 – 6  gram karbonhidrat ve sadece 0,3 – 1 gram yağ bulunur. Geri kalan kısmı ise sudur. Selenyum, potasyum, D vitamini ve potasyum içeriği ile et yemeyenler için önemli bir kaynak olarak kullanılabilir.

Günün Haberi

Burçin Mutlu Pakdil Galaksi Keşfetti

ABD'nin Minnesota Duluth Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olarak bulunan Burçin Mutlu Pakdil ve çalışma ekibi daha önceden gözlemlenmemiş ve ender rastlanan çift halkalı bir galaksi keşfetti.

359 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan ve PGC 1000714 ismi verilen galaksi bilim dünyasında Burçin'in Galaksisi anlamına gelen Burcin's Galaxy olarak adlandırılacak. Hoag tipi galaksi Minnesota Duluth Üniversitesi ve Kuzey Carolina Doğal Bilimler Müzesi'nde bulunan ekiplerin ortak çalışması sonucu keşfedildi. Hoag tipi galaksiler dairesel bir halka ile çevrili ve yuvarlak çekirdeklidirler. Büyük çoğunluğu ise Samanyolu Galaksisi gibi disk şeklindedir. Biz de bu haber vasıtasıyla Burçin Mutlu Pakdil'i başarılarından dolayı kutluyoruz. (Haber Uzay)

Günün Vegan Tarifi

Kırmızı Biberli Balkabağı

Malzemeler:

2 yemek kaşığı zeytin yağı

2 geniş soğan, doğranmış

8 sarımsak dişi, doğranmış

1 yemek kaşığı zencefil, soyulmuş ve rendelenmiş

2 yemek kaşığı pul biberi

1 yemek kaşığı kimyon

1 tane kurutulmuş kırmızı biber, ince doğranmış

2 tane yeşil dolmalık biber, doğranmış

300 gr doğranmış kabak

800 gr ezilmiş domates

8 fincan bardağı sebze suyu

400 gr yeşil mercimek (Alternatif olarak kara mercimek de kullanabilirsiniz)

200 gr frenk arpası

120 gr bulgur

1 yemek kaşığı domates salçası

Orta ateş üstünde genişçe bir kabın içine zeytinyağı ve soğanı koyun. Soğanlar pembeleştiği zaman, sarımsak, zencefil, pul biber ve kimyonu ekleyin. İyice karıştırın ve güzel koku gelinceye kadar, bir dakika gibi bir süre içinde pişirin. Kurutulmuş kırmızı biber, yeşil dolmalık biber, doğranmış balkabağı, domates, domates salçası ve sebze suyunu karıştırın. Daha sonra, mercimek, arpa ve bulguru ekleyin. İyice karıştırın. Kaynatın ve daha sonra ocağı biraz kısın. 10 dakika sonra, tadına bakın. Tuz ve kırmızı biber ile tadı ayarlayın. Yaklaşık 35/40 boyunca veya mercimekler ve tahıl tam pişinceye kadar hafif ateşte pişirin. Taze doğranmış maydanoz, soya yoğurdu ve üzerine gezdirilmiş zeytinyağı ile servis edin. (Gaia Dergi)

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz