En tatlı şifa kaynağı: Hurma
Türkiyede Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişen hurma, mükemmel lezzetinin yanı sıra vücudumuz için en sağlam şifa kaynaklarından biri olarak da biliniyor. Uzmanlar tarafından sık sık tüketilmesi önerilen hurma, besleyici değeri en yüksek meyvelerden birisi olarak da kabul ediliyor.
Araştırmalara göre besin değeri oldukça yüksek olan hurmanın, temel vitaminler açısından da zengin olduğu ortaya kondu. Hurma özellikle B9 vitamini yani Folik Asit, ve proteinleri bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, demir ve sodyum mineralleri ile meyve şekeri açısından da zengin bir besindir.
Peki hurmanın faydaları nelerdir? Vücudumuza ne gibi katkıları vardır?
Hurma iyi bir antioksidandır: Hurma antioksidan görevi de görmektedir. Hurmanın yüksek derecede içerdiği antioksidanlar damar ve kalp tıkanıklarına iyi gelir. Antioksidan özelliği sayesinde vücudun erken yaşlanmasına da engel olmaktadır. Bunun yanı sıra vücuttaki mikrop ve bakterileri de temizlemektedir.
Hurma kalbe iyi gelmektedir: Hurma, özellikle damar tıkanıklıklarına iyi gelmektedir. Böylece kalp sağlığını da korur. Hurma tüketen insanların kalp sağlığı konusunda endişesi olmaz.
Hurma hafızaya faydalıdır: Hurmanın beyne ve hafızaya destek vermektedir. Hurma içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde, beyin hücrelerinde meydana gelen hasarların giderilmesinde ve yaşlılığa bağlı diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.
Hurma diyabet ve yüksek tansiyona iyi gelir: Çok eski çağlardan beri Arap Yarımadasında sıklıkla tüketilen hurma, diyabet ve yüksek tansiyon hastalıklarını tedavi edici özelliği olduğu bilinmektedir. Bu özelliğinden dolayı hurma, uzmanlar tarafından yüksek tansiyon ve diyabet şikayetleri olan hastalara tavsiye edilmektedir.
Hurma şeker seviyesini dengeler: Hurma şeker seviyesini derecesini ayarlayan en önemli besin kaynaklarından birisidir. Hurmanın içerdiği şeker türü tüketildikten kısa bir süre sonra çok kolay bir şekilde dağılır. Böylece vücuda dinginlik, enerji ve bol miktarda ısı sağlamaktadır. Bu şeker glikoz olmadığı için bir zararı yoktur. Hatta tam tersine birçok açıdan da faydalıdır.
Hurma anemiye iyi gelir: Hurma anemi veya diğer adıyla kansızlığa karşı önemli bir şifa kaynağıdır. Hurmanın bol miktarda içerdiği demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini dengeler. Alyuvarlar kan içerisinde oksijen taşıdıkları için çok önemlidirler. Hurma ayrıca çok yüksek demir içermektedir.
Hurma karaciğere faydalıdır: Karaciğerin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında B1 ve B2 vitaminleri gelmektedir. Bu vitaminler karaciğerin güçlenmesini ve görevini sağlıklı bir şekilde yapmasını sağlar.
HURMANIN DİĞER FAYDALARI
-Hurma içerdiği A vitamini sayesinde gözü kuvvetlendirir.
-Kalsiyum ve fosfat içeren hurma, kemik sağlığını korur ve güçlendirir.
-Hurma ruh sağlığını korur.
-Çocuk gelişimine büyük katkılarda bulunur.
-Sindirim sistemine de oldukça iyi gelmektedir.
Günün Haberi
Dünyaya gök taşı çarpacak mı?
Son günlerde sosyal medyada yaygın olan bir söylenti var: Dünyaya büyük bir gök taşı yaklaşıyor ve 25 Şubatta çarpacak. Bu cismin nereye düşeceği de henüz bilinmiyor, ama düştüğü gibi yaşama ciddi ölçüde zarar vermesi bekleniyor...
Peki bu söylemler doğru mu?
Peşinen söyleyelim, Dünyaya bir gök taşının yaklaştığı doğru, ama çarpma riski olduğu doğru değil. http://www.jpl.nasa.gov adresinde yer verilen bilgilerde, Dünyanın etrafında yaşanan olayları takip edebilmek için hazırlanan NEOWISE araştırma sistemi, bazı yeni gök taşları tespit etti. Bunlardan en dikkat çekici olanına 2016 WF9 ismi verildi. Bu gök taşı, 25 Şubat 2017de Dünyanın 51 milyon kilometre yakınından geçecek ve bir tehlikeye sebebiyet vermesi de beklenmiyor. (Tekno Kulis)
Günün Vegan Tarifi
Hurmalı Vegan Kurabiye
3 tepeleme çorba kaşığı tam buğday unu
1 silme çorba kaşığı şeker
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1/3 bardak ceviz, badem, kuru üzüm
1 küçük veya yarım büyük muz
Üç adet hurma
Meyveler hariç tüm kuru malzemeleri bir kapta karıştırın. Ceviz, badem, kuru üzüm, muz ve hurmayı robotta iyice çekin. Tüm malzemeyi 4 çorba kaşığı zeytinyağı ile hamur haline getirin. Hafif dökülen bir hamur olacak. Bu hamurdan toplar yapın ve yağlı kağıt üzerinde veya kağıt kaplar içinde 170 derece fırında pişirin. Soğuyunca pudra şekeri ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun (veganmutfak.com)
Günün Fotoğrafı