NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 12.02.2017 07:59
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Şekere iyi gelen besinler

Birçok insanın baş problemlerinden birisi olan şeker, bazı durumlarda tükettiğimiz gıdalarla da hafifletilebilmektedir. Şekere faydalı olsa dahi doktora danışılmadan tüketilmemesi gereken gıdalar da olduğu unutmamak gerekmektedir. İlaç tedavisini destekler nitelikte alternatif tıbbın bize sunduğu bu besin kaynakları ile semptomları hafifletmek de mümkün olacaktır.

Peki nedir şekere iyi gelen yiyecekler? Vücudumuzda nasıl etkilerde bulunurlar?

Bol bol bakliyat tüketin: Nohut, fasulye, bezelye ve mercimek gibi baklagiller yüksek oranda suda çözünen besin lifi içerir ve glisemik indeksleri düşüktür. Besin lifi içeren yiyecekler şekerin kana karışma sürecini yavaşlatır ve bu sayede de kan şekerinin kontrolünü sağlamış olur. Lifli besinler ayrıca kolesterol emilimini de azaltmaktadır. Bu da çeşitli kalp hastalıklarına yakalanma riskini minimuma indirir.

Tahıl: İşlem görmemiş olan kepekli tahıllar, glisemik endeksi düşük besin kaynaklarındandır. Bu besinleri tüketmek kan şekerindeki ani dalgalanmaları ortadan kaldırır, yenilen yiyeceği sadece enerjiye dönüştürür.

Tarçın: Şeker problemi yaşayanlara mutlaka önerilen tarçın, kan şekeri ile beraber kolesterol ve yağ oranını da düşürmektedir.

Keten tohumu ve ceviz: Omega 3 yağ asitleri barındıran bu şifa dolu gıdalar, şeker hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabilecek kalp ve damar rahatsızlıklarını da engellemektedir.

Sebze ve meyve: Mineral, vitamin bakımından zengin olan sebze ve meyveler aynı zamanda lifli yapılarıyla kan şekerinin sabit kalmasına yardımcı olur. İçerdikleri antioksidanlarla bağışıklık sistemini de geliştiren sebzeler ve meyveler arasında lahana, karalahana, portakal, ıhlamur, limon, şalgam, brokoli, turp, ıspanak, greyfurt, çilek ve böğürtlen ilk sıralarda gelmektedir. Şekeri olanların yağ, tuz veya sos eklenmiş sebzeleri, yüksek oranda sodyum içeren konserve sebzeleri ve turşu tüketmeleri önerilmemektedir.

Zeytinyağı: İyi kolesterolü yükselten ve damar tıkanıklığına karşı koruma sağlayan zeytinyağını yemeklik yağ olarak kullanabilirsiniz. Zeytinyağı insülin direncini azaltarak kan şekerini sabit tutmaya yardımcı olur.

Badem: Badem, metabolizmayı güçlendirerek, insülin direncinin kontrol edilmesine yardımcı olur. Bu özelliği nedeniyle şeker hastalığı riskini azaltmak için günde 10-15 adet badem tüketilmesi önerilmektedir.

Bitter çikolata: Flavonoidler ve diğer antioksidanlar bakımından zengin olan bitter çikolata, insülin direncinin düşürülmesine ve insülin hassasiyetinin artırılmasına, açlık ve tatlı ihtiyacının azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı bitter çikolata kalp ve tansiyon gibi sorunların gelişmesi olasılığının azaltılmasını da sağlamaktadır.

Sarımsak: Sarımsak, kandaki kolesterolün ve tansiyonun düşürülmesinde etkilidir. Tüm bu sağlık sorunlarının hepsi ise şeker hastalığı ile ilişkili olabildiğinden, sarımsak şeker hastalığını önlemeye yardımcı olabilmektedir.

Yaban mersini: Antioksidanlar bakımından zengin olan yaban mersini, özellikle de tip 2 şeker hastalığının tedavisine yardımcı olmaktadır. Çünkü yaban mersinin içerisinde bulunan antosiyaninler, kan şekerinin düzenlenmesini sağlamaktadır.

Tatlı patates: Tatlı patates, kandaki şeker seviyesinin düşürülmesinde daha etkilidir.

Fasulye: Fasulye glisemik indeksi en düşük sebzedir. Bu nedenle fasulye yenildiğinde kan şekeri yükselmez hatta şekeri dengede tutar. Bu nedenle fasulye şeker hastaları için en önemli besin maddelerinden biridir

Yer fıstığı: Yer fıstığı da kan şekerine karşı etkilidir. Özellikle yer fıstığı ezmesi, kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir.

Çay: Günde 3 fincanı geçmemek üzere tüketilen siyah çay da kan şekerini düşürmektedir.

Tüm bu sözü edilen faydalar, alternatif tıp bilgileridir. Bu besinlerden yararlanmadan önce mutlaka doktora danışmanız gerekmektedir.

Günün Vegan Tarifi

Keçiboynuzlu puding

Malzemeler

5 çorba kaşığı chia tohumu

3-4 adet hurma püresi

1/2 bardak keçiboynuzu tozu

2 bardak bitkisel süt (badem, soya vs.)

1-2 tatlı kaşığı tarçın

Bir tutam tuz

Yarım çubuk vanilya ya da 1 çay kaşığı vanilya özü

Bitkisel sütü keçiboynuzu, tuz, vanilya, tarçın, hurma ile blenderda iyice karıştırın. Chia tohumlarını bu karışımla karıştırıp hemen yiyeceğiniz kadarını en az yarım saat, kalanı tercihen 1 gece buzdolabında bekletin. Kıvamı ve tadını dilediğiniz şekilde ayarlayın. Hindistan cevizi rendesi, çilek, böğürtlen gibi mevsim meyveleriyle ya da iri kırılmış badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişlerle ister kup aralarında isterseniz de üzerinde servis edin. Afiyet olsun…

Günün Haberi

Türk astrofizikçi kara delik keşfetti

Astrofizikçiler şimdiye kadar kara delikleri 'cüce' ve 'süper' olmak üzere iki kategori içinde ele alıyordu. Cüce kara delikler, Güneş'in 100 katına kadar kütleye sahip olanları sınıflandırmak için,  'süper kara delikler' Güneş'ten 100 ile 10.000 kat daha fazla kütleye sahip olan kara delikler için kullanıyordu. Ancak bilim insanları yaklaşık 50 yıldır iki tip kara deliğin ortasında orta sınıf bir kara delik olabileceği fikrinden yola çıkarak araştırmalar yapıyordu.

İşte bu araştırmalar sonucunda en iyi Güney Yarımküre'den görülen Tucane 47 isimli bir takım yıldızında orta sınıf bir kara delik keşfedildi. Astrofizikçi Doç.Dr. Bülent Kızıltan ve Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde bulunan ekibin keşfettiği bu kara delik bilimsel dergilerde ve medyada geniş yer buldu. Yapılan araştırmalar neticesinde keşfedilen kara deliğin Güneş'ten 2.200 kat daha büyük kütleye sahip olduğu tespit edildi.

Doç.Dr. Bülent Kızıltan ODTÜ Fizik Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Fulbright Bursu ile ABD'ye gitmiş, burada Hubble Teleskobu'yle gözlemler ve çalışmalar yapmaktadır. (Haber Uzay)

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz