NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 24.02.2017 08:40
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

D vitamininin faydaları

Kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi sebebiyle oldukça önemli olan D vitamini, vücudumuz için hayati bir değere sahiptir.

D vitamini, hücre büyümesi, kemik gelişimi, kalsiyum emilimi, güçlü bir bağışıklık sistemi ve iltihaplı hastalıklarla mücadelede önemli bir rolde bulunmaktadır. Diğer vitaminlere oranla besinlerde doğal olarak daha az bulunan D vitamini, yetersizlik durumunda vücuda zarar verebilmektedir. D vitamini yetersizliği zayıf bir bağışıklık sistemine, saçların sağlıksız olması ve daha geç uzamasına, kas ve kemik zayıflaması gibi problemlere yol açabilmektedir. D vitamini az sayıda gıdada yer alması nedeniyle, beslenme yoluyla alınması zor bir vitamindir. Vücut D vitamini ihtiyacının sadece yüzde 20’sini besin yoluyla alabilmektedir.

D VİTAMİNİ EN İŞE YARAR?

-Sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi: D vitamini vücudun sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasını sağlamaktadır. D vitamini vücut için oldukça önemli olan beyaz kan hücrelerinin çalışmasında mühim bir rol oynar. Böylece hastalıklara da direnç kazanmış oluruz.

-Gereken kalsiyum dengesi: D vitamini vücutta yer alan kalsiyum seviyesini kontrol eder ve onu dengede tutar. Vücuda alınan kalsiyumun bağırsaklarda emilip kana karışması D vitamini aracılığı ile gerçekleşmektedir.

-Sağlıklı bir beyin: Alzheimer, Parkinson, MS, epilepsi ve şizofreni gibi rahatsızlıklar yaşayan kişilerin vücudunda D vitamini seviyesinin düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Bazı beyin rahatsızlıkları araştırmalara göre D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

-Sağlıklı zayıflama: Araştırmalara göre D vitamini eksikliği yaşayan kişilerin daha hızlı bir biçimde kilo aldığı ortaya konulmuştur. D vitamini bu nedenle kilo kontrolü açısından da önemlidir.

-Kan basıncı: Yapılan bir takım deneylere göre D vitamininin, kan şekerini dengeleyen insülin üretimine katkı sağladığı bilinmektedir.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE NELER YAŞANIR?

Kemik ağrıları: Güneşin kendini göstermediği kış aylarında kemik ağrılarının arttığını fark etmişsinizdir. İşte bunun nedeni D vitamini eksikliğidir. Güneş görmeyen vücut, D vitaminin yeterli bir biçimde alamadığından ötürü kemiklerde ağrı hisseder.Bu tüm vücutta görülebileceği gibi bölgesel olarak da hissedilebilir.

Kaslar zayıflar: D vitamini eksikliği vücuttaki kas dokusunun büyük bölümünü oluşturan ve iskelet kasları olarak adlandırılan kasların zayıflamasına yol açabilir.

Diğer belirtiler: Kas krampları, halsizlik, eklem ağrıları, kilo alma, yüksek tansiyon, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, mesane sorunları, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunları erken dönem D vitamini eksikliği belirtileri arasında yer alır.

 

D VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?

D vitaminin en önemli kaynağı güneştir. Bunun yanı sıra bazı bitkisel besinlerde de D vitamini vardır. Bunlar;

Tofu ve soya sütü: Tofu ve soya sütü gibi güçlendirilmiş soya ürünleri genellikle D vitamini ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir.

Mantar: Her mantar türü aynı oranda D vitamini içermez. Uzmanlar D vitamini için beyaz mantarları önerir. 100 gram az pişmiş düğme mantarı günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 7’sini karşılar.

Patates: Haşlanmış ezilmiş patates günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 1’ini karşılar.

İşlenmiş Tahıllar: 100 gram tahıl ortalama 333 miligram D vitamini içermektedir.

Sarı mantar: İyi bir D vitamini kaynağı olan sarı mantar (chanterelle mantarı) diğer mantarlardan daha farklı bir şekle ve lezzete sahip olan özel bir mantar türüdür. İçerdiği D vitamini miktarı 5,3 mikrogramdır.

D VİTAMİNİ FAZLALIĞI

D vitamininin yetersizliği gibi fazlalığı da zarar verebilmektedir. Bu zararlar;

-İştahsızlık, bulantı, kusma

-Yağda çözünmesi nedeniyle fazla alım halinde vücutta depolanarak, zehirlenmeye yol açabilir

-Fazla alım kemikler için zararlıdır

-Hızlı kilo verme

-Akciğer, kalp gibi yumuşak dokularda kalsiyum birikimi

-Zihin karışıklığı

-Böbrek hasarı, böbrek taşı

Günün Vegan Tarifi

Vegan Burger

Malzemeler

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet büyük boy kuru soğan

4 diş sarımsak

2 adet havuç

1 adet kabak

1,5 su bardağı konserve meksika fasulyesi

1,5 yemek kaşığı kimyon

1,5 yemek kaşığı kişniş

3 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi

1/2 çay bardağı ay çekirdeği içi

1/4 demet taze kişniş

1 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber

8 adet hamburger ekmeği

2 adet domates

1 adet küçük boy kıvırcık marul

Yapılışı

Kabuğunu soyduğunuz kabak ve havuçları rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Kuru soğanı arzuya göre piyazlık ya da küçük küpler halinde doğrayın. Sarımsakları rendeleyin. Taze kişnişi incecik kıyın.

Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Doğradığınız soğanları renk alana kadar soteleyin. Rendelenmiş sarımsak ve sebzeleri de ekledikten sonra soteleme işlemini sürdürün. Ocaktan aldığınız harcı ılınması için bir kenarda bekletin. Vegan burgerin kıvam almasını sağlayacak konserve Meksika fasulyesini suyunu süzdükten sonra çok fazla ezmeden püre haline getirin.

Ilınan sote sebzeleri ve iri taneli fasulye püresini karıştırma kabına alın. İnce kıyılmış taze kişniş, ay çekirdeği içi, kimyon, kişniş, yer fıstığı ezmesi, tuz ve karabiber ekledikten sonra karıştırın. Yuvarlak çelik kalıplar kullanarak mide dostu hamburger köftesi harcına, bir yağlı kağıt üzerinde şekil verin. Kızgın tavada arkalı, önlü renk alana kadar kızartın. Domatesleri halka halka dilimleyin. Kıvırcık marul yapraklarını bol suda yıkadıktan sonra kurulayın. Orta kısımlarını açtığınız hamburger ekmeklerinin tabanına marul yapraklarını yerleştirin. Domates dilimlerini ekleyin. Minik burger ekmeklerini kapatacak kadar büyük ve kalın bir şekilde hazırladığınız vegan köfteleri de ekledikten sonra ekmekleri kapatın. Bekletmeden servis edin, sevdiklerinizle paylaşın. (yemek.com)

Günün Fotografı

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz