NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 19.06.2017 06:33
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Vişnenin faydaları nedir?

Hem lezzeti hem de sağlığa olan faydaları ile ön plana çıkan vişne, vücudumuzdaki bir takım olumsuzluklara iyi gelmekte ve onarım etkisi yaratmaktadır. 7’den 70’e herkesin severek tükettiği bu muhteşem meyve, kiraza çok benzer fakat kirazdan daha mayhoş bir tada sahiptir. Vişne meyve suyu, reçel ya da marmelat yapımında sık sık kullanılmaktadır.

Vitamin deposudur: Vişne; A vitamini, C vitamini ve lif bakımından zengin bir meyvedir. Ayrıca, az miktarda K vitamini de içermektedir. Bunların yanı sıra, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko minerallerini içermektedir. Bu nedenle besin değeri açısından oldukça zengin olarak kabul edilmektedir.

Diyabete iyi gelir: Vişne, değeri 22’nin altında olan glisemik endeks değeri ile, birçok meyveye oranla çok daha az glikoz içermektedir. Bu nedenle diyabetli kişiler için aperatif besin olarak en ideal meyve olarak uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Eklemlere faydalıdır: Vişne, üretilen C-reaktif protein miktarını azaltarak, eklem ağrılarını hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Vücutta, ürik asit birikmesi eklem iltihabını tetikleyebileceği için, vişne, eklem iltihabı riskini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca, egzersiz sonrası meydana gelen ağrıların giderilmesine yardımcı olmaktadır. Vişne aynı zamanda, felç riskini de azaltıcı etki göstermektedir.

Uyku sıkıntısı çekenlere önerilmektedir: Vişne, melatonin bakımından oldukça zengin bir kaynak olarak kabul edilmektedir. Akşam yemeğinden 30 dakika önce ve sabahları uyandıktan 30 dakika sonra içilen vişne suyu, melatonin alımını destekleyeceği için, daha derin ve sağlıklı bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır.

Vişne kilo aldırmamaktadır: Ekşi vişnenin kilo aldırmadığı bazı araştırmalarla ortaya koyulmuştur. Özellikle ekşi vişne, karın yağlarını yok etmek ya da önlemek için ideal bir besin kaynağıdır.

Tansiyona faydalıdır: Vişne, çok iyi bir potasyum kaynağı olarak bilinmektedir. Vişnenin yapısında bulunan potasyum, vücutta fazladan birikmiş olan sodyumu vücuttan uzaklaştırır ve kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Vişne tüketmek, vücuttaki, potasyum ve sodyum dengesini korumaya yardımcı olur ve hipertansiyon oluşumunu önler.

Kalbe iyi gelir: Zengin bir potasyum kaynağı olan vişne içermiş olduğu fitosterol sayesinde, kolesterolü dengeler. Bu da demek oluyor ki, vişne, kalp ve damar sağlığını destekleyen bir besin maddesidir.

Hafızaya faydalıdır: Diğer bazı ekşi meyvelerde olduğu gibi vişne de, antosiyadin bakımından zengindir. Antosiyadin, hafıza gücünü artırmaktadır. Ayrıca motor fonksiyonlarını geliştirmeye yardımcı olmaktadır.

Kas ağrılarına iyi gelir: Eğer sizlerde bir koşu ya da egzersiz sonrası kas ağrılarından şikayetçi iseniz, bir kap ekşi vişne yiyerek ya da bir bardak ekşi vişne suyu içerek, bu kas ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Bunun dışında, herhangi bir kas ağrısı durumunda, vişne suyu içtiğinizde ya da vişne yediğinizde de ağrılarınızın hafiflemesi mümkündür. Bunun yanı sıra vişne, özellikle şişmiş eklem ağrıları için faydalıdır.

DİĞER FAYDALARI NEDİR?

-Yaşlanma karşıtı bir meyvedir. Anti ageing özelliği vardır.

-Göz için de büyük fayda sağlar.

-İyi bir A ve C vitamini kaynağıdır.

-Vişne ayrıca kalsiyum, demir ve fosfor gibi mineralleri içerir.

-Kabakulak, su çiçeği ve kızamık gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

-Sinir sistemini düzenleyici etkisi vardır.

-Kalp dostudur, kalp sağlığı için büyük fayda sağlar.

-Saçlarınızın dökülmesine iyi gelir.

-Sindirim sistemine fayda sağlar. Kabızlık sorununu giderici etkisi vardır.

-Bakterilerden ve mantarlardan korur.

-Grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı da önleyici etkisi vardır.

-Boşaltım sistemine de fayda sağlar. Bağırsakları hastalıklara karşı korur.

-Göz yapısına, görme sistemine de faydalıdır.

-Kolesterolü düzenleyici etkisi vardır.

-Damar sertleşmesine karşı da yarar sağlar.

-Depresyona, strese karşı da faydalıdır.

Günün Vegan Tarifi

Bezelye Burger

Malzemeler:

Ayıklanmış taze bezelye

Bezelyenin dörtte biri kadar haşlanmış kinoa

Rendelenmiş ya da küçük küçük doğranmış kuru soğan

Sarımsak

Tatlı ekşi sos

Soya sosu

Himalaya tuzu

Kekik

Karabiber

Kimyon

Zeytin yağı

Un (Nohut unu da olabilir, beyaz un da)

Jelleşmiş Chia

Bezelye Burger Yapılışı:

Öncelikle bezelyeleri ve kinoayı ayrı ayrı tencerelerde haşlıyoruz. Daha sonra bezelyeyi iyice ezerek püre kıvamına getiriyoruz. Haşlanmış kinoayı bezelyelere ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Daha sonra bir tavaya zeytinyağı ekleyerek soğan ve sarımsağı kavuruyoruz. Bu adımdan sonra ise soğanların içerisine soya sosu ve tatlı ekşi sosla beraber baharatları da ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Bu karışımı bezelye ve kinoa karışımına ekleyip içerisine  jelleşmiş Chia tohumu ve göz kararı un ekleyip iyice yoğuruyoruz. Köfte kıvamına varana kadar un ekleyebilirsiniz. Böylece bezelye burgerlerimiz pişirirken dağılmayacak. Bu harcımıza köfte şekli verdikten sonra ister tavada kızartın, isterseniz de ızgarada. Burger ekmeği, dilim soğan, domates ve dilediğiniz sosları ekleyerek muhteşem bir burger yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz