NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 27.06.2017 08:33
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Şifalı Bitkilerin Faydaları Nelerdir – 2

Bayram nedeniyle beslenmemize dikkat etmemiz gerektiği birçok beslenme ve diyetisyen uzmanı tarafından önerilmektedir. Bu nedenle ben de bugünkü köşemde sizlere bazı şifalı bitkilerin nerelerde kullanıldığı hakkında bir takım bilgiler sunacağım.

Kişniş: Bakteri öldürücü özelliği de bulunan kişnişin içerisinde; demir, manganez ve magnezyum mineralleri vardır. Ayrıca, diyet lifi açısından da zengindir. Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalarda, kişniş tohumunun hiperglisemiyi bastırdığı ve kan şekeri değerini normal seviyelere getirmede başarı sağladığı görülmüştür. Kötü kolesterol olan LDL’yi düşürdüğü, damarlarda plak oluşumunu engellediği ve böylece kalp sağlığına katkı sunduğu belirlenmiştir. Kişnişin içerisinde C vitamini, linoleik asit, palmitik asit, oleik asit, stearik asit gibi kanda kötü kolesterol seviyesini düşüren ve kalp krizi – felç gibi durumları önlemektedir. Kişniş, göz ve deri iltihaplanmalarında, ishal, ağız ülseri, anemi, adet bozuklukları, cilt bozuklukları gibi sorunlarda da fayda sağlayan bir baharattır.

Cennet Elması: Trabzon hurması, ya da sık kullanılan adıyla cennet elması manavlarda ve pazarlarda sürekli rastladığımız ama diğer meyveler gibi sıklıkla tüketmediğimiz bir besindir. Oldukça faydalı olan bu meyve, kalorisinin az olması nedeniyle diyet ve beslenme uzmanları tarafından da sıklıkla önerilmektedir. Cennet elması; sağlık için oldukça faydalı olan bazı antioksidanları içermektedir. Bu sebeple vücudumuza koruyucu bir etkide bulunmaktadır. Cennet elması ayrıca, göz sağlığına da iyi gelmektedir. Özellikle yaşlılarda yaşanan göz sıkıntıları için faydalıdır.

Yer Elması: Patates gibi toprakta yetişen yer elması, ülkemizde bolca bulunmaktadır. Her ne kadar çoğu kişi tarafından tercih edilmese de aslında hem çok lezzetli hem de şifa deposudur. Yer elması; cildi güzelleştirmekte ve daha parlak daha canlı görünmesini sağlamaktadır. Yer elmasının haşlama suyu saça sürüldüğü zaman saç diplerini kuvvetlendirmektedir. Bu mükemmel şifa deposu, hemoroitlere iyi gelmektedir. Aynı zamanda besleyici ve vücut direncini arttırıcı özelliklere de sahiptir. Yer elması kabızlık sorunu çözer, bununla beraber idrar söktürür. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser.

Badem: Kuruyemişler arasında en faydalılardan olan badem, özellikle de vegan beslenen bireylerin hayatını kurtarıyor. İçerdiği birçok vitamin, mineral ve protein sayesinde birçok rahatsızlığın da önüne geçmemizi sağlayan badem, tadıyla da 7’den 70’e herkesi büyülüyor. Badem cilt sağlığı açısından oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Badem sütü ile cilt sağlığını koruyan sabunlar yapılmaktadır ve kozmetik sektöründe de sıklıkla kullanılır.

Alabaş Otu: Kalorisi az, vitamini ve minerali bol olan alabaş, günlük tüketim için ideal bir sebze olarak kabul ediliyor. Bol lifli bir yapıya sahip olan şifalı bitki; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden ise oldukça zengin. Bu vitaminlerin yanı sıra, bol miktarda demir, fosfor, kalsiyum, selenyum, potasyum ve sodyum da içerek alabaşın 15 çeşit yemeği yapılabilmektedir.

Kırmızı Biber: Kırmızı biberin içinde bulunan kapsaisin isimli madde, metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Ayrıca kırmızı biberin boşaltım sistemine iyi geldiği ve bağırsak hareketlerini de artırarak kabızlığa karşı iyi bir çözüm olabileceği ifade ediliyor. Kırmızı biber; hazmetmeyi kolaylaştırır, mide tembelliğini gidermeye yardımcıdır, iştahı açar, kusmayı önler, ishali keser, idrarı ve teri söktürür, grip ve soğuk algınlığına karşı yararlıdır, nevralla ve romatizmaya karşı yararlıdır, kalp ve sinir sistemini güçlendirir, kalori yaktığı için kilo vermeye yardımcıdır.

Karanfil: Diş ağrısını geçirmek için kullanılması ile bilinen karanfil ayrıca içerdiği eugenol ile kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan insülin bileşiklerinin salgılanmasını tetikler. Karanfil içerdiği manganez sayesinde doku ve kemik yapımına da yardımcıdır.

Greçka: Gıda olarak insanın beslenmesinde oldukça önemli bir yere sahip olan Greçka (Kara Buğday), özellikle buğday ekmeğine duyarlı çölyak hastalarına iyi gelmesi ile bilinmektedir. Bunun yanı sıra diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, çölyak gibi çeşitli birçok rahatsızlığın yol açtığı sorunların giderilmesinde ve bu besin kaynaklarını tüketemeyen insanlar için alternatiftir. Karabuğday insanlara tahıl gibi görünse de aslında kuzukulağıgiller familyasına ait bir bitkidir. Bulgura benzeyen bir tadı ve hafif bir aroması vardır.

Argan Yağı: Son yıllarda oldukça popülerleşen ve sayısız faydalar barındıran argan yağı, cildi temizleyerek iltihabı giderir. Doğal cilt bakımı yaparken mutlaka kullanılması tavsiye edilen argan yağı, çabuk emilmesi sayesinde ciltte hiçbir yağ kalıntısı bırakmaz.

Zeytinyağı: Zeytinyağı cildi gençleştirir, lekelerden arındırır, yumuşatır ve besler. Cildin yanı sıra saçlara da iyi gelen bu yağ, pürüzsüz bir cilt elde etmek isteyenler tarafından mutlaka kullanılmalıdır.

Günün Teknoloji Haberi

64 Gramlık Uydu Uzaya Gönderildi

Geçtiğimiz ay Hint bir öğrencinin 64 gramlık mini uydusuyla Cubes in Space yarışmasını kazandığı haberi verilmişti. Rifath Sharook’un tasarladığı ve üzerinde 8 alıcısı bulunan mini uydu geçtiğimiz gün uzaya gönderildi. Karbonfiber malzemeyle yapılan uydunun 18 yaşındaki yaratıcısı Sharook, her şeyi sıfırdan tasarladıklarını dile getirerek mutluluğunu basınla paylaştı. Eski Hindistan Devlet Başkanı’na atfen KalamSat ismi verilen uydu denize düşmeden önce 12 dakika boyunca veri kaydetti. (Haber Uzay)

Günün Haberi

Glastonbury’den dev barış mesajı

Çarşamba günü başlayan 2017’nin Glastonbury ayağında, dün yaklaşık 15 bin kişinin katılımıyla bir rekora imza atıldı. Festivalin yeşil alanlarından sorumlu grup tarafından “Tüm dünyaya bir barış mesajı” vermek için bir araya gelen onca insan, gördüğünüz gibi kocaman bir barış işaretine dönüştü. Rekoru 2008’de New York’taki Ithaca Festival’da kıran 6 bin küsür kişiden devralan Glastonbury, özellikle son günlerde çok zor günler geçiren İngiltere ve her daim başı dertte olan dünyanın geri kalanına “Biz dostuz!” mesajı gönderdi. (Play Tuşu)

Günün Vegan Tarifi

Kinoa Pilavı

Malzemeler

1 su bardağı beyaz kinoa

2 tatlı kaşığı arpa şehriyesi

2 buçuk su bardağı su

1 yemek kaşığı katı yağ

1 yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz ve karabiber

Yapılışı:

Arpa şehriyesi pembeleşinceye kadar yağda kavurup bir su bardağı kinoa ekleyip biraz da kavurup su ekliyoruz. Damak tadına göre tuz ve karabiber ekliyoruz. Afiyet olsun.

 

 

 

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz