NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 21.07.2017 06:08
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Tüketmemiz gereken besinler

Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, vücudumuzun rahatsızlıklardan korunması için en önemli adımlardan birisidir. Bu nedenle bazı besinleri sık olarak tüketmemiz ve vücudumuzu güçlü tutmamız riskleri minimuma indirmemizi sağlayacaktır.

Modern tıpla beraber alternatif tıptan da destek aldığımız takdirde vücudumuzu birçok rahatsızlıktan kendi çabalarımızla koruyabilmekteyiz. Bunun en önemli adımı ise beslenme şeklimizi düzene sokmaktır. Sağlıklı ve düzenli bir şekilde tükettiğimiz gıdalar, vücudumuza sayısız yarar sağlayacak, bağışıklık sistemimizi de güçlendirecektir. Tabi bu ürünleri mevsiminde tüketmek gerektiğini de unutmamak lazım.

Peki vücudumuzu hangi besinler daha dinç tutmaktadır? Hani gıda ürünlerini mutlaka tüketmemiz tavsiye edilmektedir?

Ceviz: Omega-3 bakımından zengin olan cevizi her gün kolaylıkla tüketebilirsiniz. Enfeksiyon giderici özelliği sayesinde hastalıklara karşı yüksek oranda koruyuculuk sağlayan lezzetli gıda, uzun ve sağlıklı bir hayatın da sırlarından biri olarak kabul ediliyor. Ceviz ayrıca her gün tüketildiği takdirde kolesterolü ve kan basıncını da düşürüyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren ceviz aynı zamanda Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini minimum seviyeye indiriyor.

Havuç: Sağlıklı bir hayatın en önemli besinlerinden birisi havuç olarak kabul edilmektedir. İçerisinde bulunan A vitamini ile gözleri koruyan, dokuların bakımı ve tamiri için hücreler arası iletişimi sağlayan havuç, vücut için oldukça faydalıdır. Havuç, içerdiği protein bakımından kemik sağlığını korur. Karaciğeri temizler, düzenli olarak havuç suyu tüketmek karaciğerde oluşan toksinlerin ortadan kalkmasını sağlar. Ciltlerde meydana gelen kuruluk ve yara izlerini giderir. Bunun yanında aknelerin önlenmesinde etkilidir.

Yaban Mersini: Yaban mersini yoğun miktarda antioksidan içermektedir. Bu şifalı meyve, şekeri dengeler, sindirim sistemini düzenler ve kalp hastalıklarından da vücudu korur. Yaban mersini içerdiği zengin miktardaki antioksidanlar ile beyin sağlığını korur. Bu nedenle, Alzheimer hastalığı veya Parkinson hastalığına yakalanma riskini azaltır. Aynı zamanda insülin ihtiyacını azaltır ve kan şekeri düzeylerini düşürmek yardımcı olur.

Kırmızı Biber: Önemli antioksidanlardan biri olan kırmızı biber aynı zamanda yoğun miktarda kapsaisin içermesi nedeniyle doğal ağrı kesici olarak kabul edilmektedir. Kırmızı biber, kanı temizler, mide hastalıklarına iyi gelir ve enerji verir.

Sarımsak: En şifalı gıdalardan birisi olan sarımsak, vücudumuza sayısız fayda sağlamaktadır. Sarımsak, bağırsak parazitlerini temizler, mantar tedavisine yardımcı olur. Antioksidandır. İyi kolesterolü yükseltir, kalp krizi riskini azaltır. Kulak iltihaplanmasına iyi gelir. Vitamin ve mineral bakımından zengindir. Sindirime yardımcı olur.

Ispanak: Ispanak, kan hücrelerinin sağlığını korumaya yardımcı olur. Bu özelliğinden dolayı anemi hastalığına yakalanma riskini azaltır. Ispanak ayrıca indirim sistemine de çok faydalıdır. Bağırsakların temizlenmesine ve hareketlenmesine yardımcı olur. Sinir sistemi üzerinde çok etkili olan ıspanak, aynı zamanda kemik sağlığı için önemlidir. Ispanak saç ve cilt sağlığını korumaya yardımcı olur.

Bitter Çikolata: Bitter çikolata, antioksidanlar, yağ asitleri ve ciltteki kızarıklıkları engellemeye yardımcı olan flavanoller yönünden zengin bir besindir. Bitter çikolatada bulunan antioksidanlar ciltteki pürüzlerin giderilmesine ve cildin güneşin zararlı etkilerine karşı korunmasına yardım eder. Ayrıca içeriğindeki kakao, damarları genişleterek kan dolaşımının hızlanmasına, dolayısıyla daha sağlıklı bir vücuda kavuşmanıza yardımcı olur.

Elma: Elma, E, C vitamini içermesi ve antioksidanlar bakımından zengin olması nedeniyle katarakta karşı koruma sağlar. Elmada bol miktarda bulunan besin lifi bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu lifler aynı zamanda kabızlığa karşı ve kabızlığın giderilmesi için de önerilmektedir.

Balkabağı: Uykusuzluk sorunu yaşayan kişiler için de ideal bir gıdadır. Vücudu rahatlatır, uyku getirir. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle, kilo vermeyi, zayıflamayı sağlar. Sindirim sistemini hızlandırır ve rahatlatır. Böylece kabızlık sorunu olanlar da bu dertten kolaylıkla kurtulabilir.

Yulaf: Sağlıklı gıdaların başında gelen yulaf, lifli yapısı nedeniyle vücuda büyük şifa getirmektedir. Bir fincan yulaf vücudun gereksinim duyduğu protein ve lif ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayabilmektedir. Güne zinde başlamak için çok iyi bir alternatif olan yulaf, iç organlarının sağlığını korumaktadır.

Günün Vegan Tarifi

Kabak Çorbası

Malzemeler:

5 adet kabak

1 adet kuru soğan

2 minik diş sarımsak

1 adet patates

1 su bardağı bitkisel süt

2.5/3 yemek kaşığı zeytinyağı

4 su bardağı içme suyu

Tuz

1/2 demet ince kıyılmış dereotu

Kabakları iyice yıkayın, kabuklarını soymadan gelişi güzel doğrayıp orta boy bir çorba tenceresine koyun. Patates, soğan ve sarımsakları da soyup ilave edin. Suyu ve sütü de ekleyip malzemeleri kaynamaya bırakın. Sebzeler yumuşayınca el blenderı ile pürüzsüz hale getirin, tuzunu ve yağını ilave edin. İnce kıyılmış dereotlarını isterseniz tencereye, isterseniz çorbaları kaselere koyduktan sonra üzerlerine serpin. (veganlezzetler.blogspot.com)

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz