Üzümün faydaları
Ilıman iklimleri seven ve yazın ortalarına doğru çıkan üzüm, tadıyla herkesi büyülemektedir. Üzüm lezzetinin yanı sıra vücudumuza olan faydaları ile de ön plana çıkmaktadır. Bol miktarda enerji içeren üzüm, protein ve lif açısından da zengindir. Üzümde ayrıca niasin, pantotenik i piridoksin, riboflavin , tiamin, C, E, K vitaminleri, potasyum, sodyum, kalsiyum, bakır, manganze, demir, magnezyum, çinko, karoten, lutein-zeaksantin gibi maddeler bulunmaktadır.
Peki üzümün ne gibi faydaları vardır?
Kalp dostudur: Kalpteki ritim bozukluklarına iyi gelen üzümün, günde bir bağ tüketilmesi durumunda kanıtlanmış faydaları bulunuyor. Aynı zamanda ritim bozukluğunu tedavi edici özelliği de vardır.
Kolesterole faydalıdır: LDL yani kötü huylu kolesterolün düşürülmesinde üzümün etkisi oldukça fazladır. Üzümün kabuklarında bulunan reservatrol hem damar sertliğini önlüyor hem de kötü kolesterolü düşürüyor.
Sindirim sistemine iyi gelir: Üzümün içeriğinde bulunan sialogogue salya artırıcı bir asit türüdür. Salyadaki pityalin enzimi sindirimi kolaylaştıran ve hızlandıran bir enzimdir. Bu parçalayıcı enzimlerle üzümün içindeki asit birleştiğinde sinirim sistemini çalıştırır.
Diyet için ideal: TBMM'nin araştırmasında üzümün yüksek kalori içeriğine rağmen çok düşük miktarlarda yağ ve protein içerdiği için aynı zamanda ideal bir diyet besini olduğu da belirtildi.
Tansiyon düşürüyor: Araştırmalara göre, bir bardak üzüm suyunun hipertansiyonlu bireylerde kan basıncını düşürücü etkide bulunduğu görülmektedir.
Üzüm yaşlanmayı yavaşlatıyor: Üzümde bulunan flavanoidler ciltteki kollajen ve elastin dokularını koruyarak erken yaşlanmayı önlerler, cildin sıkı ve elastik olmasını sağlarlar. Hücre yenileyici etkisi ile cildin güzelleşmesine yardımcı olurlar. Üzüm antihistaminik özellikte taşımaktadır. Üzüm çekirdeği histamin salgısını azaltarak alerjiye karşı önleyici etki göstermektedir.
Saçları güçlendirmektedir: Flavanoidler, saç hücreleri üzerine de etkilidirler. Saçın büyümesini uyarırken saç hücrelerinde de artışa neden olurlar. Platelet agregasyonunu engelleyerek felce karşıda koruyucu etki göstermektedirler.
Üzüm migrene iyi gelir: Üzüm yardımıyla migrenin iyileştirilebileceğini belirten sağlık uzmanları evde doğal ortamda hazırlanacak üzüm suyunu migren tedavisinde etkili olduğunu belirtmektedir.
Üzüm Alzheimera faydalıdır: Üzüm Alzheimer hastalığından muzdarip hastalarda amiloid-beta peptit seviyelerinin azaltılmasında yardımcı olur. Üzüm aynı zamanda beyin sağlığının korunmasında ve görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine katkıda bulunur.
Üzüm böbreklere iyi gelir: Üzüm böbrekler üzerindeki baskının azaltılması için gerekli olan ürik asidi bol miktarda içermektedir. Bu özelliğinden dolayı üzüm böbrek sağlığını koruma noktasında önemli bir görev üstlenir.
Üzüm astıma iyi gelir: Üzüm akciğerlerde mevcut nem düzeyini arttırmada etkili olanı olan yüksek asimilasyon gücene sahiptir. Üzümün bu özelliğinden dolayı astım ataklarının şiddetini düşürdüğünü düşünülür.
Mikropları öldürür: Kırmızı üzüm anti bakteriyel ve antiviral özellikleri açısından zengindir ve çeşitli enfeksiyonlara karşı bünyeyi korur. Kırmızı üzüm bu özelliğinden dolayı özellikle çocuk felci virüsü ve herpes simpleks virüsüne karşı etkilidir ve aynı zamanda anti viral özellikleri vardır. Virüs ve mikropların neden olduğu hastalıklara karşı etkilidir.
ÜZÜMÜN DİĞER FAYDALARI
-Üzümün içeriğindeki minerallerin özellikle bedensel gelişme sorununa iyi geldiği, deri ve saç iltihaplarını kuruttuğu da belirtildi.
-Üzümün ateşli hastalıklar ve madensel tuz eksiklikleri, böbrek ve karaciğer hastalıklarında yararlılığının tıpça tespit edildiği vurgusu yapılmaktadır.
-Üzüm cilt ve deri sağlığına zarar veren serbest radikallere karşıda etkilidir ve onların cilde vereceği hasarı azaltır.
-Üzümün düzenli tüketimi konsantrasyon, hafıza ve ayrıca sözleri ve mekanları hatırlama yeteneğini geliştirmeye yardımcı olur.
-Üzüm göz sağlığını korumak için gerekli olan besinleri içerir, görme yeteneğini geliştirir.
-İçerdiği yüksek oradaki potasyum, ödem azaltıcı özelliğinden dolayı yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcı olur.
-Üzümün içindeki antioksidanlar, romatizmanın oluşmasında büyük rol oynayan enzimleri nötralize ederek bu hastalığının oluşmasının engellenmesinde yardımcı olur.
100 gr. üzümde şunlar bulunmaktadır:
Kalori 73 kcal.
Protein 0,7 gr.
Yağ 0,3 gr.
Karbonhidrat 16,9 gr.
Su 81,3 gr.
Potasyum 183 mgr.
Kalsiyum 15 mgr.
Fosfor 20 mgr.
A vitamini 5 mgr.
B vitamini 0,08 mgr.
C vitamini 4 mgr.
Günün Vegan Tarifi
Balkabaklı Crumble
Malzemeler
350 gram balkabağı
75 gram tam buğday unu
150 gram ceviz
1 yemek kaşığı esmer şeker
1 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı kuş üzümü
50 gram bitkisel yağ
Yapılışı
Balkabaklarını küp küp doğrayın. Kuş üzümü ile birlikte 10 dakika haşlayın ve süzün. İçine pekmez ve esmer şeker koyup harmanlayın. Ayrı bir kapta yağ, doğranmış ceviz, tam buğday ununu ıslak kum kıvamına gelene kadar karıştırın. Balkabaklı harcı yağlanmış kiremit kaplara eşit bir biçimde yerleştirin. Üzerine de ıslak kum kıvamındaki harcı eşit bir biçimde pay edin. 180 derecede 20 dakika pişirdikten sonra ılıtıp servis edin.