NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 24.08.2017 06:49
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Kara buğday tohumunun faydaları

Bazı gıdalar fazla bilinmese de aslında şifa açısından zenginlik kaynağıdır. Özellikle tahıllar da bu duruma sıkça rastlamaktayız.

Gıda olarak insanın beslenmesinde oldukça önemli bir yere sahip olan Greçka (Kara Buğday), özellikle buğday ekmeğine duyarlı çölyak hastalarına iyi gelmesi ile bilinmektedir. Bunun yanı sıra diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, çölyak gibi çeşitli birçok rahatsızlığın yol açtığı sorunların giderilmesinde ve bu besin kaynaklarını tüketemeyen insanlar için alternatiftir. Karabuğday insanlara tahıl gibi görünse de aslında kuzukulağıgiller familyasına ait bir bitkidir. Bulgura benzeyen bir tadı ve hafif bir aroması vardır.

Kara buğday, verimli olmayan topraklarda dahi üretilebilir özelliktedir. Kara buğdayın en büyük üreticisi ise Çin’dir. Bu eşsiz bitkinin faydaların ise saymakla bitmez. Kar buğdayın besin değeri diğer tahıllara nazaran son derece yüksektir. Özellikle vegan ve vejetaryen beslenen insanlar için uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Kara buğdayın faydaları nelerdir?

Gluten içermez, çölyak hastaları için idealdir: Kara buğday, çavdar, yulaf, buğday gibi tahılları tüketemeyen çölyak hastaları için en önemli besin kaynaklarından biridir. Gluten içermediği için bu rahatsızlığa sahip olan kişilere alternatif besin kaynağı olarak önerilir.

Kilo vermeye yardımcı olur: Diğer yüksek proteinli gıdaların aksine kara buğdayın yağ oranı oldukça düşüktür. Bu sebeple obezite rahatsızlığı ile mücadele edenlere önerilmektedir. Kara buğday ayrıca açlık duygusunun giderilmesine de yardım eder. Zengin bir lif oranına sahip olması sebebiyle sindirim sisteminin de sağlıklı çalışmasını sağlar. Karabuğdayın yağ oranı diğer proteinden zengin besinlere göre yok denecek kadar azdır. 100 gr karabuğdayda sadece 1.6 gr yağ bulunmaktadır. Yağ içeriğine bakıldığında linoleik yağ asiti diğer tahıllara göre fazladır..

Kolesterolü düşürmektedir: Kara buğday tohumu, kötü huylu dediğimiz kolesterol türünü (LDL) düşürür. İyi huylu olanı (HDL) ise yükseltir.

Kalp rahatsızlıklarına iyi gelmektedir: Kara buğday, potasyum, demir, magnezyum ve fosforu yüksek oranda barındırmaktadır. Bu sebeple kalp rahatsızlıklarına ve kansızlığa iyi gelir.

Diyabet riskini minimum düzeye indirir: Magnezyumu içinde bol barındırması sebebiyle, kan şekerini dengelemektedir. Bu sebeple uzmanlar şeker hastalarına kara buğday önermektedir.

Karaciğer dostudur: Kara buğday, içerdiği bileşikler sayesinde karaciğerin yağlanmasını azaltır ve çalışmasını kolaylaştırır.

Lif oranı yüksektir: Kara buğday, lif oranı oldukça yüksek bir besindir. Bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır. Bağırsaklarda ve sindirim sisteminde problemler yaşayanlara sık sık önerilmektedir.

İltihaplanmaya iyi gelir: Uzmanlara göre karabuğdayın faydaları arasında vücuttaki iltihaplanmaya karşı etkili, aşırı terlemeye neden olan sorunları iyileştirici, bağırsak fonksiyonlarını düzenleyici ve burun kanaması gibi damarların zayıflığına bağlı kanamaları durdurucu etkisi vardır. Bu yapısı içeriğindeki P1 vitamini sayesindedir.

BESİN DEĞERİ

Besin değeri son derece yüksektir. 1 su bardağı 168 gram pişmiş karabuğday 155 kaloridir. Yüzde 34 manganez, yüzde 28 bakır, yüzde 21 magnezyum, yüzde 18 lif ve yüzde 17 fosfor içerir. Antioksidanlar (flavonoid), B1, B2, P ve E vitaminleri ve yüksek oranda diyet lif  barındırır. Yüzde 13-15 oranında en iyi kalitede bitkisel hazmedilebilir protein içerir. Vücut tarafından üretilemediği için mutlaka dışardan süt, yoğurt, et gibi hayvansal ürünlerle alınması gereken temel dokuz amino asitin tümünü bulundurur. Temel amino asitlerin yanı sıra karabuğday yavaş emilen kompleks karbonhidratlar içerdiği için protein yakılmadan en etkili ve yararlı şekilde vücudun enerji ihtiyacı karşılanır. Karabuğdayda kompleks karbonhidratların oranı yüzde 75’dir. Karabuğday vejeteryanlar ve veganlar için çok önemli bir bitkisel protein kaynağıdır.

KULLANIRKEN DİKKAT

Karabuğdayın tüketilmeden önce iyice yıkanması gerekir. Eğer yemeklerde kullanmadan tüketmek istiyorsanız 2 kaşık karabuğday ununu 250 ml suda 6-8 saat arası bekleterek yemeklerden yarım saat önce aç karnına tüketebilirsiniz. Karabuğday ununu pirinç unu yerine yemeklerde kullanabilirsiniz. 24 saat suda beklettikten sonra (suyu 1-2 kez değiştirin) kaynatın ve 20 dakika kadar soğumasını bekleyin. Puding gibi tatlıları karabuğday ile hazırlayabilirsiniz. Karabuğday unu buzdolabında muhafaza edilmeli ve birkaç ay içinde tüketilmelidir.

Günün Vegan Tarifi

Kara buğdaylı muffin

Malzemeler

Jelleşmiş chia tohumu

1 su bardağı şeker

Yarım su bardağı sıvı yağ

Yarım su bardağı soya sütü

2 su bardağı karabuğday unu

Yarım su bardağı bitter damla çikolata

1 yemek kaşığı kakao

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Yapılışı

Chia tohumu ve şekeri çırpıp içerisine sıvı yağ ve soya sütünü ekleyin. Ardından karabuğday unu, kakao, damla çikolata, vanilya ve kabartma tozunu ilave edin. Muffin kalıplarını yağlayıp, karışımı içerisine aktarın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Soğuyunca kalıplardan çıkarıp, servis edin. (Onedio)

Günün Haberi

İnsan tükürüğünden pil geliştirildi

Limon, domates, portakal veya değişik şeylerden pil çıkartabilirsiniz. Ve şimdi, modern bilimde gerçekleşen bir mucize sayesinde, tükürük kullanarak bir pil yapabilirsiniz. Binghamton Üniversitesindeki araştırmacılar, kağıt bazlı, bakteri kaynaklı bir pil üretti. Bir damla tükürük, yaklaşık 20 dakika boyunca bir LED ışığına güç verecek kadar elektrik üreterek aygıtı harekete geçiriyor. Pil, Advanced Materials Technology dergisinde yayınlanan yeni bir makaleye konu oldu. Binghamton Üniversitesinden bilgisayar bilimleri profesörü ve araştırmanın ortak yazarı Seokheun Choi, “Batarya, dış elektroda elektronları harici olarak toplama yeteneğine sahip, eksoelektrojenler olarak adlandırılan özel bakteri hücrelerini içeriyor. Uzun süreli depolama için bakteri hücreleri kullanıma kadar dondurularak kurutulur. Bu pil, çöl alanları gibi zorlu çevre koşullarında bile kullanılabilir. Tek ihtiyacınız olan şey, dondurularak kurutulmuş hücreleri yeniden su haline getirmek ve etkinleştirmek için organik bir maddedir” dedi. (Teknoloji Oku)

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz