Yeşil sebzeler çok faydalı
Vücut ve zihin sağlığımıza en iyi gelen sebze ve meyveler kuşkusuz yeşil olanlardır. Bütün yemeklerimizi süsleyen, ara öğünleri de sağlıklı bir biçimde atlatmamızı sağlayan yeşil sebzelerin sağlığımıza olan faydaları saymakla bitmez. Yeşil sebzeler; antioksidan açısından zengin, A ve C vitaminleri açısından güçlü, göz sağlığı için önemli olan, bağışıklık sistemini de güçlendiren bileşikleri içermektedir. 1 porsiyon yeşil yapraklı sebze 100ün üzerinde yararlı bitkisel bileşen içerir. Kolay hazırlanabilir özellikleri ile pratik mutfaklar için idealdir. Özenli yıkama temizleme prosedürü gerektirir. Yeşil yapraklı sebze ve meyve tüketerek günlük demir, kalsiyum ve lif hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Yeşil sebzeler fitokimyasallar içerirler. Özellikle toksinlerin atılımını sağlayan bu besinler, sağlık için birçok fayda sağlamada büyük rol oynarlar. Yeşil besinler içinde brokoli, ıspanak, kivi, yeşil biber, salatalık, taze soğan gibi besinleri sayabiliriz.
FAYDALARI NELERDİR?
Sofralarımıza en çok misafir olan yeşil sebzelerin faydaları nelerdir, bu yazımızda bunları inceleyeceğiz.
Ispanak: Ispanak, vitaminler açısından inanılmaz zengindir. Bu yüzden hem alternatif tıp, hem de modern tıp tarafından hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Protein açısından zengin sayılan ıspanak, doymamış yağları da bol miktarda içermektedir. Aynı şekilde bol miktarda lif içerir. Kilo vermeyi kolaylaştıran ıspanak, genel anlamda sindirim sistemi için faydalıdır. İçerdiği bol miktardaki A vitamini, birçok hastalığa şifa kaynağı olurken özellikle görme yeteneğinin gelişmesine ve göz sağlığına ciddi anlamda katkıda bulunur. Kemik sağlığının korumasından kan hücrelerinin sağlığına kadar çok geniş bir alanda hizmet eder.
Brokoli: A vitamini ve potasyumdan zengin, folik asit için iyi bir kaynak olan brokolinin mineral kaybı en az olacak şekilde pişirilmesi çok önemlidir. Bu nedenle az pişirilmeli ve haşlama suyu dökülmemelidir.Yüksek oranlarda demir ile folik asit içeren brokoli kansızlığı önler.
Yeşil Biber: Yeşil biberin içerisinde bol miktarda C vitamini, beta karoten, A, P, K, B1, B2 ve E vitamini mevcut. A, E ve C vitaminleri içerdiği için antioksidan özelliği yüksek bir sebze olduğu için sağlığımız üzerine çok olumlu etkileri var. Yeşil biber, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçeriğindeki P vitamini atardamar ve toplardamar sağlığı için önemlidir. Kalp ve damar sağlığı için önemlidir. Kalp hastalıklarından korur. İçeriğinde ki K vitamini kanamaları azaltır.
KANSIZLIĞA İYİ GELİR
Brüksel Lahanası: Brüksel lahanası, lif, protein, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından son derece zengin bir sebzedir. Brüksel lahanası, C vitamini için mükemmel bir kaynaktır. Ayrıca, bakır, kalsiyum, demir, potasyum, manganez, fosfor gibi minerallerin de zengin bir kaynağı olan Brüksel lahanası, kan basıncı kontrolünde, kansızlıkta yararlı bir besin kaynağıdır.
Kabak: Kabak, alerjik ve gribal enfeksiyonları önler. İdrar söktürür. İdrar yollarının enfeksiyon kapma riskini azaltır. Diş eti hastalıklarına karşı korur. Saça canlılık vererek, saç kırılmalarını ve dökülmelerini önler. Kötü kolesterolü önler. Kasları güçlendirip, vücuda enerji verir. Düşük kalorili oluşu ve tok tutucu özelliği ile zayıflamaya yardımcı olur. Mide asidini dengede tutar. Ülser ağrılarına iyi gelir. Cildin yaşlanmasını yavaşlatarak, kırışıklık oluşumunu önler.
BİRÇOK VİTAMİN İÇERİR
Lahana: Yeşil yapraklı lahana düşük kalorili sebzeler arasında yer alır. Lahana bol miktarda diyet lifi, protein, flotlar, niasin, pridoksin, riboflavin, tiamin C ve K vitaminleri içerir. Sodyum ve potasyum açısından da zengin olan lahana aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor ve çinko içermektedir.
Salatalık: Çok iyi bir B vitamini kaynağıdır. İçerdiği B vitamini sayesinde duygusal ve zihinsel sağlığı korumaya yardım eder. Salatalığın yüzde 95i sudur. Bu yüzden vücuttaki toksinlerin kolaylıkla dışarı atılmasını sağlar. Ağız kokusunu hafifletir. Vücudu nemlendirir ve günlük vitamini ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılar. Özellikle B vitamini içerdiği için deri, göz, ağız, saç ve karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olur. Kıkırdak ve kemik yapısına korur. Cilde doğal bir parlaklık verir. Gözlerdeki koyu halkalara, gözlerin şişmesine karşı kullanılabilir. Yüksek tansiyon yani hipertansiyona karşı fayda sağlar. İdrar söktürücü özelliği vardır.
Bezelye: Kansızlığı gideren ve pekliği geçiren taze bezelyenin, kan kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu ifade eden uzmanlar, gıda değeri ve insana zarar vermeme bakımından fasulyeden daha üstün olduğunu savunuyor.
Enginar: Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginarın kanı temizlediğini ve yorgunluğu giderdiğini vurgulayan uzmanlar, diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verip dinlendirdiğini söylüyor. Uzmanlar, enginarın, beyin yorgunluğunu çabucak geçirdiğini, kalp adalelerini kuvvetlendirdiğini, onu rahatsız eden üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağladığını, şeker hastaları için de çok faydalı olduğunu, mide ve bağırsakları dezenfekte ederek ishalleri durdurduğunu kaydediyor.
Kereviz: Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve çeşitli madeni maddeleriyle çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdiğini ve iştah açtığını bildiriyor. Uzmanlar, kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, sinir yorgunluğunu da önlediğini ifade ediyor.
Semizotu: Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.
Günün Vegan Tarifi
Yulaf ezmeli chia pudingi
Malzemeler:
1 büyük olgun muz
2 yemek kaşığı chia tohumu
Yarım bardak yulaf ezmesi
1 bardak soya sütü
Tarçın
Yapılışı:
Muzu bir kapta çatalla ezin. Derin bir kapta tüm malzemeleri karıştırın. Kapalı bir kaba koyup buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi sabah üzerine taze meyve ve/veya kuruyemiş ekleyerek, isterseniz tatlandırmak için üzerine pekmez veya agave/hurma şurubu gezdirerek servis edin.