NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 04.01.2018 06:48
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Kerevizin faydaları

Büyük küçük genellikle çoğu insan tarafından sevilmeyen besinlerden birisi olan kerevizin vücudumuz için sayısız yararı bulunmaktadır. Düşük kalorili sebzeler arasında olmasından ötürü özellikle diyet yapan kişiler arasında popüler olan kereviz, sağlığıyla ön plana çıkmaktadır.

K vitamini bakımından zengin olan kereviz aynı zamanda antioksidan özelliği sayesinde de birçok hastalığa zemin hazırlayan serbest radikallere karşı kişinin vücut direncini de arttırmaktadır.

Peki kereviz vücudumuzda nelere iyi gelmektedir?

Maydanoz ve rezene ile aynı aileden olan kerevizin ülkemizde genellikle kökü kullanılır. Ama sapları ve yaprakları da aynı şekilde fayda sağlar.

Kereviz yüksek tansiyona iyi gelir: Kerevizin yüksek tansiyona olan faydası son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmıştır. Özellikle kereviz sapında bulunan ve kerevize kendine özgün aromasını veren “phthalide” adlı bileşenin kasları ve damarları rahatlatarak kan akışını kolaylaştırdığı bilinmektedir. Phthalide, aynı zamanda stres hormonu olan “catecholamine”nin üretiminin azalmasına yardımcı olarak, bu hormonun damarlarda neden olabileceği büzülmeyi önler.

Kereviz kolesterolü düşürür: Yapılan araştırmalara göre kereviz yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı sebzeler arasında yer alıyor. Kerevizin yüksek kan basıncını düşürmeye yarayan bileşeni “phthalide”ın aynı zamanda kolesterolü de düşürdüğü bu çalışma sonucunda belirlenmiş.

Kereviz iltihabı azaltır: Kereviz, eklem ağrılarına çok iyi gelir, romatizmadan kaynaklanan ağrılar için günlük bir miktar kereviz tüketimi ağrıların azalmasını sağlar. Bunun yanında akciğer enfeksiyonları, astım atakları ve akne sorunları için kereviz alternatif şifa kaynağı olabilir.

Sindirime iyi gelir: Yüksek miktarda suda çözülebilen besin lifi içeren kereviz sindirime bağlı kabızlık gibi sorunların giderilmesi için kullanılabilir.

Kereviz sinir sistemi sağlığını korur: Kerevizin sakinleştirici özelliği vardır ve sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunur. İçerdiği uçucu yağlar, mineraller ve bol miktardaki magnezyum, sinir sitemini sakinleştirir. Stresten kaynaklanan olumsuzlukları giderir. Beyinde bulunan asitlerin seviyesini dengeler. Akşamları bir kereviz sapı tüketimi rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur.

Kereviz göz sağlığını korur: Kerevizin göz sağlığını koruyan A vitamini açısından çok zengin olduğunu söylemek mümkün. Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan görme sorunları ve gözlerdeki dejenerasyonu giderir.

İdrar söktürür: Güçlü bir idrar söktürücü olan kereviz vücudu toksinlerden temizlemek ve fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olarak sıvı dengesinin sağlanması için yenebilir.

Kereviz kan basıncını azaltır: Kerevizin içerdiği ve “fitalid” olarak adlandırılan bir bileşen kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde yapılmasına katkıda bulunur. Bunun yanında kereviz yüksek kan basıncını da düşürür.

KEREVİZ SAPININ FAYDALARI

Ülkemizde çok sık tüketilmese de aslında oldukça faydalı olan kereviz sapı, lezzetiyle de bilinmektedir.

Kereviz sapı;

-Kereviz sapı sakinleştirici, ağrı kesici, antiseptik, anti-alerjik ve diğer tedavi edici özelliklere sahiptir.

-Kereviz sapı ülser, gastrit, hazımsızlık, iştahsızlık başta olmak üzere dahil olmak üzere sindirim sistemi ile ilgili çeşitli hastalıklara faydalıdır.

-Kereviz sapının karaciğer ve mesane işlevini geliştirmeye yardımcı olur.

-Düzenli olarak tüketilen bir adet kereviz sapı artrit ağrıları sakinleştirir ve şişlikleri giderir.

-Genel anlamda vücut sağlığını koruyan kereviz sapı, metabolizmanın dayanıklılığını arttırır.

-Düzenli kereviz sapı tüketimi aynı zamanda yağ yakmaya ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Kereviz sapı diyette olanlar için harika bir besin kaynağıdır.

Günün Haberi

Tiangong-1 nereye düşecek?

Çin’in kontrolü tamamen kaybettiği uzay istasyonu Tiangong-1’in nereye düşeceği büyük merakla bekleniyor. Atmosferde parçalara ayrılması beklenen ve bu durumdan ötürü düştüğü noktada daha az tahribat yaratacağı düşünülen Tiangong’un yönünü değiştirecek herhangi bir teknolojisi de bulunmuyor. Bazı durumlarda uzay araçlarının ek iticileri sayesinde okyanuslara doğru yönlendirildiği biliniyor ancak Tiangong-1 tamamen kontrol dışı kalmış durumda.

Mart 2018’de Dünya’ya düşmesi beklenen istasyonun yaklaşık yüzde 10 ile yüzde 40 arasındaki diliminin Dünya’ya yanmadan düşebileceği tahmin ediliyor. Bu rakamlar ilk etapta küçük gözükse de en iyi ihtimalle 907 kilonun Dünya’ya düşmesi demek.  Amerikan Uzay Gözetim Ağı’nın da izlediği Tiangong-1’in nereye düşeceği tam bilinmese de bazı tahminler yapılıyor. Bilim insanları istasyonun 43 derece kuzey ve 43 derece güney enlemleri arasında yer alan devasa bölgeye düşeceğini öngürüyorlar ancak araştırmacılara göre büyük ihtimalle istasyon okyanus ya da insansız bir bölgeye düşecek. (Haber Uzay)

Günün Vegan Tarifi

Fasulye Turşusu Kavurması

Malzemeler

Yarım kilo fasulye turşusu

2 adet soğan

Zeytinyağı

1 tatlı kaşığı ev salçası (Biber ya da domates)

Öncelikle kavuracağımız kadar turşuyu bir süre suda bekletiyoruz. Biz bu tarifte yarım kilo turşu kullanacağız. Tavada zeytinyağını kızarttıktan sonra, küp küp doğradığımız soğanları ekliyoruz ve pembeleşene kadar kavuruyoruz. Sonra üzerine kullanacağımız salçamızı da ekliyoruz. Suda beklettiğimiz fasulye turşularını yemeklik gibi doğrayarak tavaya alıyoruz. Sonra soğan ve salça ile iyice karıştırıyoruz. Yemeğimizin içerisine yarım çay bardağı kadar su ekliyoruz. Daha sonra kaynayana kadar pişiriyoruz. Biraz dinlendirdikten sonra servis edebiliriz. Şimdiden afiyetolsun. (www.vegantarifler.com)

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz