Bezelyenin faydaları nedir?
Pazarlarda görmeye başladığımız ve genellikle ilkbahar ile yazın tüketilen bezelyenin lezzetinin yanı sıra sağlığımıza da birçok faydası bulunmaktadır. Bezelye zengin besin kaynakları içermektedir. Ortalama 100 gram bezelye 81 kcal enerji içermektedir. Bunun yanı sıra A, C, E, K vitaminlerini bolca içeren bezelye, tiamin, niasin, pridoksin gibi vitaminler açısından da zengindir. Yüksek değerde vitamin bulunduran bezelye, demir, bakır, magnezyum gibi sağlık açısından faydalı mineraller içermektedir.
Peki nedir bezelyenin vücudumuza olan faydaları?
Bezelye kilo aldırmaz: Bezelyenin bilinen en büyük özelliği kilo aldırmamasıdır. Düşük kalorili ve düşük yağlı gıdalar arasında bulunan bezelye, spor yapanlar tarafından da sık sık tüketilmektedir. Yeşil sebzelerin geneli kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.
Bağışıklığımızı güçlendirir: Bezelyenin içerisinde oldukça kaliteli antioksidanlar bulunmaktadır. Bununla beraber kalsiyum, demir, çinko, bakır, manganez gibi mineraller açısından da zengindir. Bu da vücudumuzun bağışıklığını geliştirmeye yardımcı olur.
Yaşlanmanın düşmanıdır: Bezelye anti aging özellikleri taşımaktadır. Cilt için oldukça faydalı olan bu şifalı sebze, cildin yaşlanmasına engel olur.
Alzheimera iyi gelir: Bezelyenin içerdiği K vitamini, Alzheimer gibi rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur. Alzheimerdan etkilenen hastalarda, düzenli bezelye tüketimi nöronal hasarların sınırlanmasını sağlar.
Kan şekerini düzenler: Bezelye, yüksek lif ve protein içermesinden ötürü, şeker sindirimi kolaylaştırmaktadır. Bezelye beyaz şeker veya kimyasal maddeler gibi herhangi bir ilave şeker içermez, dolayısıyla, vücutta, kan şekerinin düzenlemesini sağlar. Bezelye proteinleri bunun için çok önemli görevler üstlenir.
Sindirim sistemini düzenler: Bezelye, yüksek oranda diyet lifi içermesiyle bilinmektedir. Bu da vücudun genel sağlığını iyileştirmekte faydalıdır. Bu lifler sindirim sisteminin de düzenlenmesini sağlar. Bezelye hazımsızlığı giderebilir, sindirim sisteminin görevini sağlıklı şekilde yapmasına yardımcı olur.
Bezelye gözlere faydalıdır: Bezelye fazla miktarda lutein, karotenler, zeaksantin gibi güçlü antioksidanlar içermektedir. Ayrıca A vitamini açısından da zengin sayılan bezelye, mukus zarları, deri, özellikle göz sağlığının korunmasını sağlar.
Cilde iyi gelir: Düzenli olarak bezelye tüketmek, cilt sağlığına ciddi anlamda katkı sağlar. Bezelyenin yenilerek tüketilmesi zengin vitamin ve minerallere dönüşerek cilt sağlığı için hayati önem taşıyan fonksiyonların yerine getirilmesini sağlar. Öte yandan bezelye saç sağlığına da iyi gelir. Vücudun diğer organlarında olduğu gibi, saç köklerinin hayati besin kaynağını sağlar ve sağlıklı büyümeyi destekler.
DİĞER FAYDALARI NEDİR?
-Bezelye kolesterolün sağlıklı seviyelerde seyretmesine katkıda bulunur.
-Bezelyenin güçlü antioksidan özelliği, bezelyenin cilt hücrelerini serbest radikallerin verdiği zararlardan korur.
-Bezelye beyin sağlığı için faydalıdır, özellikle uzun süre bilgisayar karşısında radyasyona maruz kalan kişiler tüketmelidir.
-Demir, manganez, kalsiyum içeren bezelye, sağlıklı iskelet yapısının yanı sıra kemik sağlığına da faydalıdır.
-Bezelyenin içerdiği vitamin ve mineraller, kalp damar sağlığı için faydalıdır.
-Bezelye saç dökülmesini engeller.
-Bezelyede bulunan yüksek miktardaki C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve bizi bir çok enfeksiyondan korur.
-Kırmızı kan hücresi kümelerinin çözünmesine yardımcı olan Lektinler adı verilen özel bitki proteinleri içerir. Bunlar kan pıhtılarının oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
-Yüksek protein ve nişasta içeriği nedeniyle en iyi vücut geliştirici gıdalardan biri olarak kabul edilir.
-Bezelye yüksek oranda demir içerir. Vücuttaki demirin yetersiz olması sebebiyle vücuttaki oksijen dağılımı azalır. Bunun sonucunda kişiler kendini yorgun hisseder, konsantrasyon düşer, hastalıklara yakalanma oranı yükselir. Bezelye tüketilerek vücuda demir alımı sağlanır.
Günün Vegan Tarifi
Patates Rulo
5-6 adet orta boy patates
1 tatlı kaşığı tuz
Vegan Peynir
2 yemek kaşığı mayonez
Garnitür (havuç, bezelye)
Nane yaprağı
Yeşil zeytin
Avokado
Soya sütü
Yapılışı
Patatesleri güzelce yıkayıp haşlayın. Patatesleri soğuması için bir kenara alın. Kabuklarını soyun ve rendenin en ince kısmı ile rendeleyin. İçine 1 tatlı kaşığı tuz atarak yoğurun. Streç filmi masaya serin. Gerekirse iki parça yan yana birbirine bitişik serebilirsiniz. Patatesi filmin üzerine yayın. Elinizle biraz düzeltin. Çok ince olmayacak şekilde patatesi açın. Üzerine streç film örtüp oklava ile düzeltebilirsiniz. Yaklaşık 1 parmak kalınlığında olmalı. İsterseniz patatesi baharat ile çeşnilendirebilirsiniz.
Soya sütü ile hafif sulandırarak ezdiğiniz avokadoları açtığınız patatesin üzerine ince bir katman halinde yayın. Üzerine garnitürleri yerleştirin ve streç filmin yardımı ile rulo halinde dikkatli katlayın. Yaklaşık 1 saat buzdolabında dinlendirin. Dilerseniz üzerine vegan peyniri rendeleyip serpebilirsiniz.