Bitkisel gübre
Havaların ısınması ile birlikte huzur bulmak ve tatilini iyi bir biçimde değerlendirmek isteyen herkes, bahçe işleri uğraşmaya başlamaktadır. Biliyorsunuz toprakla uğraşmak insanlarda pozitif etkiler yaratmakta ve onları mutlu etmektedir. Tabi bahçelerle uğraşmanın da kendisine göre zorlukları ve incelikleri bulunmaktadır. Bu incelikler arasında gübre kullanımı da önemli bir noktada yer almaktadır. Bugünkü köşemde sizlere bitkisel gübre yapımını anlatacağım. Annemin de sıklıkla kullandığı bu teknik ciddi anlamda bitkilerin fayda görmesini sağlıyor. Umarım size de yararlı olur.
Gübre, bitkinin beslenmesinde gerekli olan elementleri sağlamak için toprağa ilave edilen maddedir. Bitkiler, büyüme ve yaşamaları için azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, demir, mangan, bakır, çinko, bor ve bazı hallerde de molibden gibi elementlere muhtaçtır.
Bunlar arasında azot, fosfat ve potasyum en önemlileridir. Gübreler, bitkilerin büyümesi için gerekli gıdayı ihtiva eden maddelerdir.
Gübreler, evsel atıkların kullanılması ile elde edilebilir. Oldukça pratik ve uygun bir şekilde üretilen bu gübre aynı zamanda organik olması sebebiyle de bitkilere faydalıdır. Bu işlem ile bitkilerin sağlıklı büyümesi ve toprağın mineraller açısından zenginleşmesi sağlanmaktadır. Gıda artıklarından yapılan organik gübreleri oluşturmak için birkaç farklı yol bulunmaktadır. Bu yolların her birini uygulamak oldukça kolaydır.
Bu gübreleme çeşidine kompost (doğal) gübreleme adı verilir. Kompost gübreleme, bitkisel mutfak atıklarının, otların, dal ve yaprak parçalarının bir yere yığılarak çürütülmesinden meydana gelmektedir.
Kompost gübre içine koyacak malzemeler
Yeşil Malzemeler
Çim biçme atıkları
Taze sebze meyve kabukları, artıkları
Yapraklar
Çay atıkları, mutfak atıkları
Yaş teze otlar
Kahverengi Malzemeler
Dal parçaları,
Ağaç kabukları,
Testere tozu, talaş,
Çam ibreleri,
Kuru yapraklar,
Gazete kağıdı,
Saman, sap
KOMPOST NASIL HAZIRLANIR?
Evde iyi bir kompost yapımı için mutlaka karbon ve azot oranının dengelenmesi gerekmektedir. Gübre oluşturmak için ayırdığınız malzemelerle yığın hazırlarken mutlaka kat kat hazırlamalısınız. Yığını kahverengi ve yeşil malzemeler bir arada olmak üzere hazırlamalısınız. Daha sonra bu yığının üzerine bahçe toprağı koyun. Daha sonra bu katmanı iyice sulayın. Yığın 4-5 ay sonra gübre olarak kullanımınıza hazır olacaktır.
EVDE GÜBRE NASIL HAZIRLANIR?
Evde yetiştirdiğiniz bitkiler için gübre hazırlamak istiyor fakat bir bahçeye sahip değilseniz, balkonunuzda da kolayca gübre elde edebilirsiniz. Kolayca ve çabuk bir şekilde gübre hazırlamak istiyorsanız ceviz kabuğu, dal gibi ürünler yerine yumuşak bitkiler kullanmalısınız. Bunu hazırlarken, bir kova kullanmanız yeterlidir.
Kovaya yaş malzemeleri (yeşil taze yapraklar), kuru malzemeleri (kuru ağaç yaprakları, dalları, ağaçların dış kabukları) koyuyoruz. Bunun üzerine toprak koyun ve yaklaşık 1 ay bekletin. Karışımı 10 günde bir alt üst ederek, karıştırın.
Bu kompost tarifleri ile evsel atıkları değerlendirerek israfı engelleyip geri dönüşüme katkı sağlayabilmekteyiz. Sürdürülebilir bir yaşam ve ekosistemin daha az tahrip olmasını istiyorsak bu gibi organik adımlarla tarım alanlarımızı ilerletmeliyiz. Hem çevreye hem de insan vücuduna sağlıklı olan bu gübreleme yöntemi ile kimyasal maddelerden de uzaklaşmış oluyoruz.
Günün Vegan Tarifi
Zeytin Ezmeli Cips
2 adet hazır yufka
2 yemek kaşığı zeytin ezmesi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Fırın tepsisini zeytinyağı ile yağlayın. Bir kat yufkayı döşeyin eğer tepsi kare ise kenarlarını keserek tam tepsi ölçüsüne uyarlayın. Zeytin ezmesini incecik bir tabaka halinde yufkanın üzerine spatula ya da bıçakla yayın. Diğer yufkayı üzerine yerleştirin. Bıçakla baklava şeklinde kesin. 180 derece ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene kadar 10-15 dakika pişirin. Dilerseniz salsa sosu eşliğinde servis yapın.