Plastikler, hafiflik, esneklik, dayanıklılık ve kolay işlenebilme nedeniyle günlük hayatımızın her alanında kullanılan polimerik malzemelerdir. Son 70 yılda dünyadaki plastik tüketimi katlanarak artmış ve artmaktadır. Metabolic Balance’ın yaptığı bir araştırmaya göre 2050 yılına kadar, dünya yüzeyine 33 milyar ton plastik atığın daha ekleneceği tahmin edilmektedir. Bilindiği üzere artık plastikler her yerde, hayatımızın her alanında yer alıyor. Mutfak eşyaları, paketleme, otomotiv, inşaat, beyaz eşya, makina, oyuncak, bahçe malzemeleri, tekstil, hatta şampuan, deterjan, yüz temizleme malzemeleri, deodorantlar, diş macunları gibi temizlik ve kişisel bakım ürünlerine kadar her yerde plastiğe rastlayabiliyoruz. Metabolic Balance artık bu çağı “Plastik Çağı” olarak adlandırıyor.
Bununla beraber, Greenpeace tarafından Türkiye’de incelenen balıkların yüzde 44’ünde mikroplastik var. Bu bilgi, kısa bir süre önce dernek tarafından yayınlanan “Türkiye’deki Deniz Canlılarında Mikroplastik Kirliliği” raporu ile ortaya çıktı. Rapora göre Türkiye’de balıkların yüzde 44’ünde, kırmızı karideslerin yüzde 19’unda ve midyelerin yüzde 91’inde mikroplastik var. Greenpeace Akdeniz, “Tek Kullanımlık Plastikler Yasaklasın” projesi kapsamında deniz canlılarındaki plastik kirliliğine dikkat çekmek için Marmara, Ege ve Akdeniz’deki barbun, istavrit, kefal, mırmır, tekir ve kırmızı karides türlerinin mide ve sindirim sistemlerini inceledi. Bunun yanında, çoğunluğu Ege ve Marmara Denizi’nden olan midyelerin içerisindeki mikroplastik miktarları da incelendi. İncelenen balıkların yüzde 44’ünde, kırmızı karidesin yüzde 19’unda ve midyelerin yüzde 91’inde mikroplastik bulundu. Balıkların midesinden çıkan mikroplastiklerin çoğu tek kullanımlık plastiklerden oluşuyor.
SAĞLIĞIMIZA ZARARLI
Plastik konusundan uzak durmaya en sık kullandığımız ürünleri artık satın almayarak başlayabiliriz. Örneğin plastik şişe kullanımını azaltmamız faydamıza olacaktır. Peki plastik şişelerin içerdiği ve zararlara neden olan kimyasallar nelerdir?
Plastik şişe ve kaplarda plastifiyan (esnek yumuşak), stabilizan (sağlamlaştıran) homojenleştiren librifiyan (parlak ve şeffaf görüntü veren) boya, katalizör maddelerdir.
Plastik şişe ve kapların; sıcak su, sıvı ve asit içeriklerle temas ettiğinde çok tehlikeli bir kanserojen olan Bisfenol-A (BPA) ve Dioksin maddesi ortama geçmektedir.
Öte yandan piyasada satışa sunulan cam görünümlü plastiklere de dikkat etmemiz gerektiği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Her plastiğin pet değil de “polikarbon”dan da yapıldığı ifade edilirken, bunların da zararlı olduğu söyleniyor.
Bu kapların altında, oklardan yapılmış üçgenlerin ortasında bulunan rakamlar, plastik türlerini belirliyor. Polikarbonlar, kendine özgü bir grubu olmadığı için 7 numara ile gösterilen, ‘ve diğerleri’ grubu içinde sayılıyor. Bisfenol A, özellikle 7 ve 3 yazan ürünlerde bulunuyor. Cama benzeyen plastik biberon, bardak, tabak, çatal, bıçak ve karıştırıcı gibi birçok üründe de Bisfenol A olduğu belirtiliyor.
-----
Günün Vegan Tarifi
Vegan Tatlı Sandviç
Malzemeler
500 gram tuzsuz yer fıstığı
2 yemek kaşığı pekmez
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 parça tuz
Muz
Öncelikle fıstıkların kabuklarını soyuyoruz. Daha sonra hazırladığımız fıstıkları bir tavaya koyarak, 5-6 dakika kadar kavuruyoruz. Bu işlemden sonra fıstıkları robota koyun ve püre kıvamına getirin. Ardından içerisine diğer malzemeleri de ekleyerek karıştıralım. Bir kavanoza koyarak buzdolabında birkaç saat bekletelim. Son olarak hazır olan fıstık ezmelerimizi dilimlediğimiz muzların arasına sürelim.