Kurban Resmi

Sonbaharda sağlıklı kalın


  • Oluşturulma Tarihi : 14.10.2019 12:41
  • Güncelleme Tarihi :
Sonbaharda sağlıklı kalın yazının resmi

Mevsimsel değişmelerden ötürü, vücudumuz rahatsızlıkları daha kolay bir şekilde kapmaktadır. Bu nedenle sonbahar döneminde mutlak surette çok iyi beslenmemiz gerekmektedir. Yaşanılan ani hava değişimleri ve beklenmeyen soğuklar, vücut direncimizi düşürerek, nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara da davetiye çıkarmaktadır.
Bu tip rahatsızlıklardan korunmak içinse mutlaka öğünlerimizi sağlıklı ve faydalı gıdalarla desteklememiz gerekmektedir. Buna en güzel örnek ise kesinlikle bitki çaylarıdır. Doğal bitki çayları, vücut direncimizi arttırarak bizi rahatsızlıklardan korur ayrıca vücudumuzun su ihtiyacını da karşılar.
Peki hangi bitki çayı neye iyi gelmektedir?
Kırkkilit Otu Çayı: Kırkkilit otunun en önemli faydası “silica” içeriğiyle kemikleri güçlendirmesidir. Bu özelliğiyle, kemik dokusunda boşluklara yol açan osteoporoz tedavisi için önerilen bitkiler arasında yer alır. Böbrek taşlarının vücuttan atılmasına yardımcı olur. Safra taşlarının tedavisinde kullanılır. İdrar söktürücüdür. Ödemi azaltır.İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir. Cilt yüzeyinde kullanıldığında hafif yanık ve yaralara iyi gelir. Kilo vermeye yardımcı olur.
Mısır Püskülü Çayı: Bu basit çay, Amerikan yerlileri tarafından çeşitli enfeksiyonlara karşı kullanılmaktaydı. Mısır püskülü çayı, etkili bir idrar söktürücüdür. Mesane enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur. Prostat iltihabına iyi gelir. İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde kullanılır. Böbrek taşlarına karşı geleneksel olarak kullanılmaktadır. Kalp sağlığını korur.
Elma Çayı: Ekstra kalori yakmayı sağlayan ursolik asit dışında elma kabuğu, B6 vitamini bakımından da oldukça zengindir. B6 vitamini güçlü bir bağışıklık sistemi için kritik önemi bulunan vitaminler arasındadır ve aynı zamanda beyaz kan hücresi üretiminde kullanılır. Ayrıca yüksek oranda besin lifi içeren elma kabuğu sindirimi düzenleyerek daha kolay tuvalete çıkmanıza yardımcı olabilir. Elma kabuğu yüksek oranda A ve C vitamini içerir. 1 adet bütün elmada bulunan C vitamininin neredeyse yarısı hemen kabuğun altındaki kısımda yer alır.
Rezene çayı: Mide ve bağırsak hareketlerini arttırır. Uçucu yağı düz kaslarda meydana gelen spazmları giderici olarak kullanılır. Bronş mukozası üzerindeki salgıları arttırmada ve iltihap gidermede etkilidir. Gaz söktürücü ve süt artırıcıdır. Göz damarlarını kuvvetlendirir. Çocuklarda iştah açıcıdır.
Civanperçemi çayı: Adet kanamalarında, menopoz döneminde, yumurtalık iltihaplarında, rahim akıntılarında, sırt ağrılarında etkilidir. Kan yapıcıdır. Mide ve bağırsak kesesi rahatsızlıklarında etkilidir. En popüler kan dindirici bitkilerden biridir. Mide ağrılarında, mayasıl, ülser, gastrit vs. hastalıklarda mide ve basur kanamalarında, ayrıca yara ve burun kanamalarında kullanılır.
Ebe gümeci çayı: Solunum sistemi tahrişleri ve iltihaplarında koruyucu olarak kullanılır. Üst solunum yolları enfeksiyonları bronşitte göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesici özelliğe sahiptir. Ağız mukozası hastalıkları, farenjit, bronşit, soğuk algınlığı astım ve gripte faydalıdır.
Funda çayı: Diüretik idrar yolları antiseptiği safra söktürücü, sistit üriner sistemde kum ve taş düşürücü, böbrek üstü bezleri çalıştırıcı etkisi vardır. Böbrekleri temizleyerek enfeksiyonları önler, zayıflatıcı etkiye sahiptir.
Ihlamur çayı: Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar verici, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü ve gıcık giderici olarak çay halinde kullanılır. Ihlamur çiçeği banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır. Balla karıştırılıp içilirse mide ülserine faydalıdır. Kan dolaşımını düzenler. Öksürüklerde yumuşatıcı rahatlatıcı ve terletici etkilere sahiptir.

Isırgan otu çayı: İdrar arttırıcı özelliğe sahiptir. Organizmanın yıkım ürünlerine temizleyici metabolizmayı uyarıcı ve kuvvet verici, idrar yolları iltihabında ödem çözücü özelliğe sahiptir. Toksin atıcı, bakterilere karşı koruyucu etkisi vardır. Kalbe faydalıdır.
Bu bitkisel ürünleri doktorunuza danışmadan kullanmayın.
Sağlıklı kalın…
Günün Vegan Tarifi
Biber Kızartması
4 adet büyük boy kırmızı biber
4 dal maydanoz
Sıvı yağ
Vegan yoğurt
Sarımsak
Öncelikle kırmızı biberleri bol suda yıkıyoruz ve kuruluyoruz. Daha sonra közlüyoruz. Tencerede yağı kızdırıyoruz. Biberi arkalı önlü kızartıyoruz. Kızaran biberleri servis tabağına alıyoruz. Üzerine maydanoz yoğurt ve sarımsakla hazırladığımız sosu döküyoruz. (www.vegantarifler.com)

 

Sonbaharda sağlıklı kalın
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz