Kurban Resmi

Uluslararası Bakliyat Yılı


  • Oluşturulma Tarihi : 07.05.2016 06:53
  • Güncelleme Tarihi :
Uluslararası Bakliyat Yılı yazının resmi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün 2016 yılını Uluslararası Bakliyat Yılı ilan etmesinin ardından, bakliyatların sağlığa olan olumlu etkileri hakkında farkındalık çalışmaları başladı. Geçtiğimiz gün İzmir Ticaret Borsası da, bakliyatın teşviki için borsa binası önüne kurduğu stantlarda kuru fasulye ve nohut dağıttı. Ben de size bugünkü yazımda bakliyatların sağlığa olan faydalarından bahsedeceğim.

Bakliyat, baklagil ailesine ait yalnızca kuru olarak ürün veren tohumlardır. Bakliyatlar, gıda güvenliğinin sağlanmasına her seviyede katkıda bulunur. Yüksek düzeyde besleyici değere sahiptirler ve sağlığa faydaları bakımından da oldukça önemlidirler. Bunun yanı sıra bakliyatlar sürdürülebilir tarımı da teşvik ederek, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmeye katkıda bulunurlar. Bakliyatlar nitrojen düzenleyici özelliklerinden ötürü toprağın verimliliğini iyileştirerek çok daha az karbon izi bırakır.

Peki hangi bakliyatta ne gibi faydalar var biraz da ona bakalım:

Nohut: İçerdiği bol miktardaki vitamin ve mineraller yardımıyla nohut sağlık açısından birçok fayda sağlar. Çok yaygın olarak nohut ürünleri cilt maskelerinde ve kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır. Bunun yanında kolesterolün sağlıklı bir seviyede tutulmasından, sindirim sistemi sağlığına kadar çok geniş bir yelpazede sağlık açısından fayda sağlayan nohut, içerdiği bol miktardaki lifler yardımıyla genel anlamda sindirim sistemi sağlığını korumaktadır. Lifler ayrıca başta kolon kanseri olmak üzere sindirim sistemini ve bağırsakları tahdit eden kolon kanserine yakalanma riskini azaltabilir.

MİNAREL EMİLİMİNE FAYDA SAĞLAR

Kuru Fasulye: Doyuruculuğu, bol enerji vermesi ve ekonomik olması nedeniyle en çok tercih edilen gıdalar arasında başı çeken kuru fasulye aynı zamanda tam bir protein deposudur. Kuru fasulye, kemik yapısını güçlendirir, karaciğer yetmezliği, böbrek taşları, kalp çarpıntı ve idrar tutukluğuna kadar birçok rahatsızlığın ilacıdır. İçerisindeki lif nedeniyle kötü kolesterolü düşürür. Bu lifler kalın bağırsakta barınır ve kalsiyum ilk sırada olmak üzere önemli minerallerin emilimine fayda sağlar. Günde 1 fincan ölçüde kuru fasulye yemek 6 hafta sonunda kolesterol seviyesini yüzde 10 oranında düşürür. Kabızlığı ve şişkinlik hissini giderir. Fasulye leptin hormonu salınımını sağlar. Bu hormonun salgılanması da tokluk hissi sağlar ve iştahı önemli ölçüde bastırır.

Yeşil Mercimek: Yeşil mercimek, vitamin ve diyet lifi deposu olan yassı yuvarlak şeklinde bir üründür. İçeriğinde yüksek miktarda karbonhidrat bulunan, ancak glisemik indeksi düşük olan yeşil mercimek, sindirimi uzun süren ve kana yavaş geçen özelliğe sahiptir. Bir tabak yeşil mercimek yemeği, kişinin uzun süre tok kalmasına ve kilo almamasına yardımcı olur. Bu nedenle diyetisyenler tarafından önerilen besinlerin içinde yer alır. İçeriğinde yüzde 24 oranında protein olması nedeniyle, bir kilo yeşil mercimek, bir kilo ete eşdeğer besleyici özelliğe sahiptir.

PROTEİN AÇISINDAN EN ZENGİN BAKLAGİL

Soya Fasulyesi: Soya fasulyesi diğer bitkisel kaynaklara göre yüksek oranda protein içeriyor ve bu özelliği sayesinde hayvansal protein kaynaklarına göre oldukça sağlıklı bir kaynaktır. Soya fasulyesinin yüksek kolesterol üzerindeki etkisi konusunda yapılan araştırmaların çoğu soyada bulunan proteinin LDL kolesterolü ve total kolesterolü düşürdüğü yönünde sonuçlara sahiptir.

Barbunya: Barbunya, esmer bir fasulye çeşididir. Tam bir vitamin deposudur.  İnsan sağlığı açısından birçok faydası bulunan barbunyanın içerisinde bol miktarda demir, çinko, kalsiyum, karbonhidrat cilt ve hücrelerimiz için çok faydalı olan E vitamini, ayrıca A,C ve K9 vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda bol miktarda lif de içermektedir. Protein açısından çok zengindir.

Börülce: Kuru börülce çok iyi bir potasyum kaynağı olarak bilinir. Börülce, ayaklardaki şişlikleri indirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Gözlerdeki zafiyeti giderir. Göğüs ve akciğere faydalıdır.

Bakla: Baklagillerden kazık köklü bir bitkidir. Yemeklik olarak kullanılan baklanın Sakız baklası, Sultani bakla, Bayrampaşa baklası gibi taze yenen çeşitleri vardır. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yetişir. Baklagillere adını veren bu sebze, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içerir. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunur.

Günün Bilim Haberi

Oyukların Nedeni Sıcak Su Olabilir

Mars’ın yüzeyinde 2010 yılında keşfedilen oyukların neden kaynaklandığı uzun yıllar araştırma konusuydu. Eylül 2015’te bu konu hakkında verileri bir araya getiren bilim insanları, ince oyukların tuz kaynaklı olma ihtimali üzerinde durmuştu.

Son çalışmalar oyukların nedeninin sıcak su olma ihtimalini ortaya koydu. İngiltere’de bulunan Açık Üniversite bilim insanları Nature Goescience dergisinde yayınladıkları makalede, atmosferdeki düşük basıncın sularda ani ısınmalara ve bu suların yüzeyin altına inerek itme işlemi gerçekleştirme olasılığından bahsettiler. Bilim insanları, Mars’taki suyun genel olarak hareket halinde olduğunu ifade ediyor. Ancak yıllardır Mars’ın atmosferine ne olduğu bilim insanlarının araştırma konusu. Nitekim uzun yıllar önce Mars’ın Dünya gibi ıslak ve yeşil olduğu düşünülüyor. (Haber Uzay)

Günün Etkinliği

11. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali kapsamında bugün saat 20.15’de yönetmenliğini Tolga Karaçelik’in yaptığı ‘Sarmaşık’ filmi gösterilecek. Fuar Gençlik Tiyatrosu’nda gösterilecek filmin konusu ise şu şekilde: “Sarmaşık gemisi yük aldıktan sonra tahliye limanı olan Angola’ya gidecektir. Sefer devam ederken geminin armatörü iflas eder ve ortadan kaybolur. Gemi Mısır’a geldiğinde armatörün liman parasını ödemediği anlaşılır, geminin üstünde haciz vardır. Liman yetkilileri gemiyi kimsenin uğramadığı demirleme alanına çekerler. Mürettebattan gemiyi olası tehlikelere karşı hareket ettirebilecek sayıda kişinin kalması gerektiğini belirtirler. Beybaba diye hitap edilen geminin kaptanı, makineden Kürt, mutfaktan kamarot Nadir, gemicilerden Alper ve Cenk, usta gemici olarak da İsmail gemide kalır. Hepsinin kalmayı seçişindeki hikaye başkadır. Sarmaşık bu altı adamın yiyecek ve içecek kıtlığıyla gemide geçirdiği 120 günün hikayesidir.”

 --------------

Tarihte Bugün

558- Ayasofya’nın kubbesi çöktü. Justinian kubbenin onarılma emrini verdi.

1824- İşitme duyusunu yitiren Beethoven, Viyana’da 9’uncu senfoniyi ilk kez sundu.

1832- Yunanistan bağımsızlığını ilan etti.

1924- İstanbul’da Cumhuriyet Gazetesi yayımlanmaya başladı.

1973- Türkiye Yazarlar Sendikası kuruldu.

1998- Apple iMac’i piyasaya sundu.

Günün Atasözü

Misafirlik üç gündür: Geleneğe göre misafirlik hakkı üç gündür. Daha fazla kalan teklifsiz bir arkadaş ise üç günden sonra misafirliği bırakıp ev sahibine yardımcı olmalıdır.

Ne Nedir?

Tüketim malı: İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere doğrudan kullandıkları mallardır. Kısa sürede kullanıp yok ettiğimiz mallar dayanıksız tüketim malı, uzun süreli kullanıp eskittiğimiz mallar dayanıklı tüketim malıdır.

Günün Fotoğrafı

Kaz Dağları

Uluslararası Bakliyat Yılı
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz