Veganlık ve sağlık


  • Oluşturulma Tarihi : 21.08.2020 07:14
  • Güncelleme Tarihi :
Veganlık ve sağlık

Veganlık ya da veganizm etik nedenlerden ötürü hayvan kökenli gıda ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetmektir. Belirli bir beslenme düzeninden ziyade kişinin kendisi için seçtiği bir felsefe, bir yaşayış biçimi olan veganlık, sanılanın aksine çok sağlıklı bir beslenme biçimidir.
Et ve süt ürünleri içerdikleri yüksek kolesterol nedeniyle kalp sağlığı açısından zararlı olmaktadır. Vegan beslenme ile bu tehlikelerin önüne kolayca geçilebilir. Kolesterol sadece hayvansal ürünlerde bulunduğundan vegan beslenme biçimi bu soruna engel olur.
Veganlar ortalama bir insandan çok daha fazla lif tüketir. Yüksek lif alımı, kalp hastalığı, diyabet, kanser ve sindirim sistemi sorunları risklerini azaltır. Vegan beslenme biçimini seçen bireylerde, düşük kan basıncı, daha düşük kalp-damar hastalığı ve inme oranları, daha düşük kan kolesterol düzeyleri görülür ve kolon ve prostat kanseri risklerinde de azalma yer alır. Vegan beslenme şekli genellikle kalp hastalığı, yüksek kolesterol, diyabet, inme, kanser, obezite, artrit, alerji, astım, çevresel hastalık, hipertansiyon, gut, safra taşı, böbrek taşları, ülser, kolit, sindirim bozuklukları, premenstrüel sendrom, anksiyete ve depresyon için tedavi olarak da önerilir. Sebze ve meyveler ne kadar çok tüketiliyorsa, insan ömrünü o kadar uzatır ve içerdikleri vitaminler, antioksidanlar ve fitokimyasallarla bu yararları sağlar.
AZ YAĞLI VEGAN BESLENME
Az yağlı vegan beslenme olarak adlandırılan beslenme biçimi de hayatımızdan yağı yavaş yavaş çıkarmamızı ve daha sağlıklı olmamızı amaçlar. Tüm sebze, meyve, tahıl ve bakliyat ürünlerinin içeriğinde az da olsa yağ olduğu kabul ederek uygulanan bu beslenme biçimi, birçok sağlık sorununun önüne geçilmesine yardımcı olur.
Kilo vermenin en sağlıklı ve kalıcı yolu yağı kesmektir. Yağ kalorisi en yüksek besindir bu yüzden kilo vermek isteyen herkes yağdan uzak durmalıdır. Yağlı beslenme özellikle de doymuş yağ kötü kolesterolü arttırarak uzun vadede kalp damar hastalığına ve felce neden olabilir. Fazla yağ kandaki omega-6 oranını artırırken, omega-3 oranını da düşürür. Bu da birçok zararın yanı sıra kişilerde depresyon riskini de ortaya çıkarabilir. Fazla yağlı beslenme şeker hastalarının kan şekerinde yükselmelere neden olur. Yağlı beslenme kanseri tetikler bunun yanı sıra uyku sorunlarına da neden olabilir.
VİCDANLI OL, SAĞLIKLI OL
Her yıl birçok hayvan, gıda, giyim ve kozmetik gibi alanlarda kullanılmak üzere çeşitli işkencelere maruz kalıyor. Tüm bunları düşünüp biraz da vicdanımıza seslenerek bu sistemin önüne geçebiliriz. Hayvanları kullanmadan da sağlıklı ve mutlu hayatlar sürdürülebiliyor. Bunun örnekleri aslında hayatımızın her köşesinde var. Veganlık hem sizin hem de çevrenizin sağlığı için en ideal beslenme biçimidir.

Vicdanlı kalın…
Günün Vegan Tarifi
Pişi
Malzemeler
2 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı toz şeker
1/2 paket yaş maya
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı ayçiçek yağı
Ilık su içerisinde 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1/2 paket yaş mayayı çözdürün ve 10 dakika dinlendirin. Kap içerisinde 3 su bardağı un, tuz ve mayalı karışımı harmanlayın ve yoğurun kıvam alana kadar azar azar un ekleyin. Hamuru 10 dakika kadar yoğurun ve üzerini örtüp oda ısısında bir saat kadar mayalayın. Hamuru merdane ile açın ve şekillendirin. Hazırladığınız hamurları 10 dakika ikinci defa mayalayın ve sıcak sıvı yağda önlü arkalı kızartın. (yemek.com)
 

Veganlık ve sağlık
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz