- Eğitim
- 27.06.2025 16:52
EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde “Yağ Değil Sabun Olsun” etkinliği kapsamında öğrenciler, kızartma atık yağlarını sabuna dönüştürüyor. Geri dönüşüm yoluyla üretilen sabunlar, laboratuvarlarda hijyen için kullanılıyor.
Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, sürdürülebilirlik ve çevresel farkındalığı teşvik eden örnek bir uygulamaya imza attı. Fakülte bünyesindeki “Beslenme İlkeleri” dersi kapsamında düzenlenen “Yağ Değil Sabun Olsun” etkinliğinde, öğrenciler mutfakta oluşan kızartma atık yağlarını sabuna dönüştürdü. Gıda Mühendisi Hafize Mutlu’nun koordinatörlüğünde yürütülen proje ile hem atıkların doğaya zarar vermesi önleniyor hem de öğrencilerde çevre bilinci geliştiriliyor. Üretilen sabunlar, laboratuvarlarda el hijyeninde kullanılmak üzere yeniden değerlendiriliyor.
Etkinliğin önemine dikkat çeken Gıda Mühendisi Hafize Mutlu, "Küreselleşen dünyada hem besin israfının önlenmesi hem de besinsel atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesi, sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşımaktadır. Her yıl Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü birinci sınıf öğrencilerine 'Beslenme İlkeleri' dersi kapsamında Uygulama Laboratuvarında müfredata uygun tarifler hazırlanıyor. Uygulamalar sırasında laboratuvarda oluşan atık yağların çevreye zarar vermesini önleyerek geri dönüştürülmesini ve faydalı bir ürün oluşturulmasını sağlıyoruz. Öğrencilerle beraber gönüllülük esasına dayanarak iş birliği içerisinde kızartma yağlarından sabun üretiyoruz. Atık yağlardan sabun üretimi, hem öğrencilerde çevresel farkındalık oluşturmak hem de öğrencileri sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarına teşvik etmek için etkili bir yöntemdir. Üretilen sabunlar, bir sonraki dönem laboratuvarda el yıkamak amacıyla öğrencilerin kullanımına sunuluyor” diye konuştu.