Sayfa Yükleniyor...
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her gün çeşit çeşit tarifler de iftar sofralarında yerini alıyor. “ Bugün iftar için ne yapsam? ” diye düşünenler 12. gün iftar menüsü araştırmaları yapıyor. Hem kolay hem lezzetli olan bu menüyü sizin için hazırladık. İşte, 12. gün iftar menüsü…
Ramazan iftar menüsü için yemek tarifleri araştırmaları başladı. 22 Mart 2024 Cuma günü orucun onikinci gününde çeşit çeşit tarifler iftar sofralarında yerini alacak. Bugün iftara ne pişirsem diye düşünenler için, çorbadan salataya, ana yemekten tatlıya kolay ve pratik yemek tarifi önerilerini derledik. İşte Ramazan iftar menüsü arayanlar için, 12. gün iftar menüsü...
2 orta boy havuç
1 çay bardağı tel şehriye (arpa da olabilir)
1 adet tavuk bulyon
1 diş sarımsak
6-7 su bardağı su
Sıvı yağ
Tuz
Terbiyesi için:
4 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurtanın sarısı
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 çay bardağı su
Sosu için:
Tereyağı
Nane
Yapılışı:
İlk olarak, sarımsağı ve havuçları rendeleyin. Bir tencerede sıvı yağı hafifçe kızdırdıktan sonra rendelenmiş sarımsak ve havuçları biraz kavurun. Ardından bulyon, su, şehriye ve tuzu ekleyip karıştırın ve kaynamaya bırakın. (Arpa şehriye de tercih edilebilir ancak tel şehriye daha uygun olabilir.)
Diğer yandan, terbiyeyi hazırlayın. Tüm terbiye malzemelerini bir kapta iyice çırpın. Şehriyeler yumuşayınca çorbadan yaklaşık 3 kepçe alıp terbiyeye ekleyin ve karıştırın. Daha sonra bu karışımı yavaşça çorbaya eklerken kesilmemesi için çorbayı hızlıca karıştırın. Biraz daha karıştırarak terbiyeyi çorbaya yedirin.
Ayrı bir tavada tereyağını kızdırıp içine nane ekleyin. Çorba bir iki taşım kaynadıktan sonra altını kapatın ve naneli sosu çorbaya ekleyin. Son olarak, çorbayı servis yapabilirsiniz.
Malzemeler:
600 gram kuşbaşı dana eti
2 adet orta boy havuç
2 adet orta boy patates
1 su bardağı bezelye
4 yemek kaşığı domates sosu
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
20 adet arpacık soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı sıcak su (200 ml)
Yapılışı:
Tencereye aldığımız sıvı yağ içerisinde arpacık soğanları hafifçe çevirin. Üzerine kuşbaşı etleri ekleyin ve pişirmeye devam edin. Etlerin rengi hafif dönmeye başladığında tencerenin kapağını kapatın ve pişmeye bırakın. Etler suyunu çektikten sonra üzerine domates salçası ve domates sosu ekleyerek 1-2 dakika kavurun. Ardından sıcak suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte 7-8 dakika pişirin.
Daha sonra patatesleri kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın. Havucu da küp küp doğrayın. Sebzeleri tencereye ekleyerek karıştırın ve sebzeler diriliğini kaybedene kadar pişirin. Sebzeler hafif yumuşadıktan sonra üzerlerine kekik, tuz ve karabiber ekleyin, son kez karıştırın ve ocağı kapatın.
Sar pişir kağıdını ortadan ikiye kesin, yemeği kağıdın ortasına yerleştirip kenarlarından katlayın. Tüm yemeği bu şekilde hazırlayarak fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 190°C fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Malzemeler:
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı erişte
4,5 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Geniş bir tencereye tereyağı ve sıvı yağını alarak kısık ateşte eritin. Üzerine erişteyi ekleyin ve rengi hafifçe dönene kadar kavurun. Eriştenin bir kısmı hafif kahverengiye dönünce suyunu ekleyebilirsiniz. Sıcak suyu ve tuzu ekleyerek karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte makarnanın suyunu çekinceye kadar pişirin. Pişme süresi boyunca ara sıra karıştırın. Suyu tamamen çekince ocağı kapatın ve yaklaşık 15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Sonrasında servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
5 adet yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Sütlü sosu için:
3,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı toz şeker
200 g sıvı krema
Karamel sosu için:
1 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
200 g sıvı krema
Üzeri için:
1 paket krem şanti
Yapılışı:
Krem şantili trileçe yapmak için öncelikle bir karıştırma kabında yumurta ve toz şekeri alıp boza kıvamına gelene kadar çırpın. Ardından unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip spatulayla alttan üste doğru karıştırarak homojen bir karışım elde edin. Hazırladığınız karışımı yağlı kağıt serili fırın kabına dökün.
Önceden ısıtılmış 170°C'lik fırında 10 dakika pişirin, ardından ısıyı 150°C'ye düşürüp yaklaşık 30 dakika daha pişirin. Kekinizi fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
Trileçenin sütlü sosu için uygun bir kapta süt, toz şeker ve sıvı kremayı çırpıp buzdolabında bekletin.
Karamelli sos için, bir tavada şekeri orta ateşte sürekli karıştırarak eritin. Şeker açık bir renk alınca tereyağını ekleyin ve erimesini sağlayın. Son olarak sıvı kremayı da ekleyip sosun kıvam alana kadar kısık ateşte kısa süre karıştırarak pişirin.
Ilımış olan keki ters çevirip yağlı kağıdı çıkarın ve çatalla delikler açın. Soğuyan şerbeti kekin üzerine dökün.
Krem şantiden süslemek için bir kısmını ayırın, kalanını kekin üzerine yayın. Üzerine karamel sosu dökün.
Ayırdığınız krem şanti ile süsleyip kürdan ile istediğiniz şekli verin. Son olarak, trileçeyi 5-6 saat dinlendirin ve dilimleyerek servis edin.
HABER MERKEZİ