Sayfa Yükleniyor...
Müslümanlar için son derece kıymetli olan Berat Kandili’nde hazırlanan sebzeli hububat çorbası nasıl yapılır? İşte detaylar…
İslam Dini’nde son derece önemli bir gece olan Berat Kandili; duaların kabul edildiği, günahların affedildiği ve insanların arınma fırsatı bulduğu manevi açıdan oldukça kıymetli bir tarihtir. Hububat çorbası ise bu gecenin özel bir yemeği olarak bazı bölgelerde yapılır ve dağıtılır. Hububat çorbası, içeriğinde bulunan buğdayın, sağlıklı besin değerleri ve insan sağlığına olan faydaları nedeniyle Berat Kandili’nde tercih edilir. Ayrıca, çorba yapımı esnasında duaların okunması ve bu duaların çorbanın içine sinmesiyle, çorbaya manevi bir değer katıldığına inanılır. Berat Kandili'nde hububat çorbası yapılmasının temel nedenlerinden biri, bu özel gecenin bereketini ve hayırlarını paylaşma geleneğidir. Hazırlanan çorba, aile bireyleri ve komşular arasında dağıtılarak ihtiyaç sahipleriyle paylaşılır. Bu, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma ruhunu ön plana çıkaran güzel bir adettir. Sebzeli hububat çorbası nasıl yapılır? Birlikte inceleyelim.
Berat Kandili’nin vazgeçilmez yemeklerinden biri olan sebzeli hububat çorbası nasıl yapılır, birlikte göz atalım.
Sebzeli hububat çorbası malzemeleri:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 büyük boy soğan, doğranmış
1 çay bardağı sarı buğday
4 su bardağı su
1 yemek kaşığı karabuğday
1 tatlı kaşığı siyez buğdayı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 dolmalık kırmızı biber, zar şeklinde doğranmış
1 dolmalık sarı biber, zar şeklinde doğranmış
2 dal semizotu, küçük parçalara ayrılmış
1 su bardağı süzme yoğurt
1 kahve fincanı haşlanmış kırmızı fasulye
Sebzeli hububat çorbası tarifi:
Aşurelik buğdayı bir bardak sıcak suda bekletin ve oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirin.
Bir tencerede tereyağını eritin ve doğranmış soğanları ekleyip, karamelize olana kadar kavurun.
Soğanlar karamelize olduğunda içine su ve beklettiğiniz buğdayı ekleyin.
Kalan suyu ve tuzu ilave ederek orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin.
Daha sonra siyez buğdayı ve karabuğdayı ekleyin, tencerenin kapağını kapatın ve 10 dakika daha pişirin.
Başka bir tavada zeytinyağını ısıtın ve zar şeklinde doğranmış biberleri kavurun.
Kavurduğunuz biberleri, küçük parçalara ayırdığınız semizotunu ve haşlanmış kırmızı fasulyeyi tencereye ekleyin.
Biraz daha kaynattıktan sonra süzme yoğurda, çorbayı sulandırmak için, birkaç kaşık sıcak su ekleyin.
Yoğurdu çorbaya ekleyin ve hızlıca çırpın.
Tuzunu kontrol edin ve birkaç dakika daha pişirdikten sonra servis yapın.
Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun!
HABER MERKEZİ