Kayseri mutfağının gözdesi tepsi mantısı nasıl yapılır? İşte tadına doyulmaz tepsi mantısı tarifi

Mantı severlerin yemeye doyamayacağı yöresel bir lezzet olan tepsi mantısı nasıl yapılır? İşte detaylar…


  • Oluşturulma Tarihi : 23.02.2024 16:08
  • Güncelleme Tarihi : 23.02.2024 13:08
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kayseri mutfağının gözdesi tepsi mantısı nasıl yapılır? İşte tadına doyulmaz tepsi mantısı tarifi

Kayseri mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan tepsi mantısı, deneyen pek çok insanın favori yemeği olmayı başarıyor. 7’den 70’e birçok kişinin severek tükettiği tepsi mantısı nasıl yapılır? Birlikte inceleyelim.

Tepsi mantısı nasıl yapılır?

Kayseri mutfağının en gözde tariflerinden biri olan tepsi mantısı nasıl yapılır, birlikte göz atalım.

Tepsi mantısı malzemeleri:

Hamuru için:

4 su bardağı un

2 adet yumurta

Yarım su bardağı su

Bir tutam tuz

İç harcı için:

300 gram kıyma

1 büyük soğan

2 diş sarımsak

Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yoğurt (servis için)

Üzeri için:

1 su bardağı yoğurt

2 diş sarımsak (isteğe bağlı)

Nane veya kuru reyhan

Tepsi mantısı tarifi:

Tepsi mantısı hazırlarken önce hamurunu yapmak işe başlanır.

Un, derin bir kaseye alınır.

Ortasını açılarak yumurtalar, su ve tu içerisine eklenir.

Yavaşça karıştırarak yoğurmaya başlanır.

Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurma işlemi sürdürülür.

Hazırlanan hamur, streç filmle sarılıp dinlenmeye bırakılır.

İç harcı için, bir tavada sıvı yağı kızdırılır.

İnce doğranmış soğanlar ve sarımsaklar eklenip yumuşayana kadar kavrulur.

Ardından kıyma eklenir ve kavrulur.

Kıyma suyunu salıp çekene kadar pişirilir.

Salça, tuz ve baharatlar da eklenerek karıştırılır.

Ardından ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.

Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp elde açılır ya da merdane yardımıyla açılır. Açılan hamurların içine hazırlanan iç harçtan koyulur. Kenarları kapatılarak tepsiye dizilir.

Tüm hamur bitene kadar bu işlem tekrarlanır.

Mantılar tepsiye dizildikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Pişen mantılar fırından çıkarılıp, üzerine yoğurt sosu gezdirilir.

Yoğurt sosu için yoğurdu bir kasede çırpıp, içerisine ezilmiş sarımsak eklenir ve karıştırılır. Ardından mantıların üzerine dökülür.

Son olarak nane veya kuru reyhan ile süslenerek, servis yapılır.

Sıcak olarak servis edilmesi tavsiye edilir.

Afiyet olsun!

Tepsi mantısı nereye ait?

Tepsi mantısı, Kayseri mutfağına aittir.

Tepsi mantısının yanına ne gider?

Tepsi mantısının yanında sıklıkla çorba çeşitleri ve salata koyulur.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ